понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  485 прочитания

  САЩ одобриха втора бустерна доза от ваксините на Pfizer и Moderna

  За хора на възраст 50 и повече години и за имунокомпрометирани лица
  30 март 2022, 11:20 a+ a- a

  Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши втора бустер доза от ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna за възрастни хора и определени имунокомпрометирани лица. FDA по-рано разреши еднократна бустер доза за определени имунокомпрометирани лица след завършване на серия от първична ваксинация с три дози. Решението на агенцията ще направи втора бустер доза от тези ваксини достъпна за други популации с по-висок риск от тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Появилите се доказателства сочат, че втора бустерна доза от иРНК ваксина срещу Covid-19 подобрява защитата срещу тежък Covid-19 и не е свързана с нови опасения за безопасността.

  Агенцията промени разрешенията за спешна употреба, както следва:

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да се прилага на лица на възраст 50 и повече години най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19.

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech може да се прилага на лица на възраст 12 и повече години с определени видове компрометиран имунитет най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19. Това са хора, които са претърпели трансплантация на солидни органи или които живеят със състояния, за които се счита, че имат еквивалентно ниво на имунокомпрометираност.

      • Втора бустер доза от ваксината Moderna може да се прилага най-малко 4 месеца след първата бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19 на лица на 18 и повече години със същите определени видове имунокомпрометираност.

  „Настоящите данни показват известно намаляване на защитата с течение на времето срещу сериозни изходи от Covid-19 при по-възрастни и имунокомпрометирани индивиди. Въз основа на анализ на нововъзникващите данни, втора бустерна доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да помогне за повишаване нивата на защита за тези лица с по-висок риск“, каза д-р Питър Маркс, директор на Центърът на FDA за оценка и изследвания на биологични вещества. „Освен това данните показват, че първоначалната бустер доза е от решаващо значение за подпомагане на защитата на всички възрастни от потенциално тежките резултати от Covid-19. Така че тези, които не са получили първоначалната си бустер доза, силно се насърчават да го направят.“

  Решението на FDA се отнася само за ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna и разрешаването на единична бустер доза за други възрастови групи с тези ваксини остава непроменено. Агенцията ще продължи да оценява данните и информацията, когато стане достъпна, когато обмисля потенциалната употреба на втора бустер доза в други възрастови групи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 1 час
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 2 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  12 август 2022, 16:15
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии