четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  752 прочитания

  САЩ одобриха втора бустерна доза от ваксините на Pfizer и Moderna

  За хора на възраст 50 и повече години и за имунокомпрометирани лица
  30 март 2022, 11:20 a+ a- a

  Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши втора бустер доза от ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna за възрастни хора и определени имунокомпрометирани лица. FDA по-рано разреши еднократна бустер доза за определени имунокомпрометирани лица след завършване на серия от първична ваксинация с три дози. Решението на агенцията ще направи втора бустер доза от тези ваксини достъпна за други популации с по-висок риск от тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Появилите се доказателства сочат, че втора бустерна доза от иРНК ваксина срещу Covid-19 подобрява защитата срещу тежък Covid-19 и не е свързана с нови опасения за безопасността.

  Агенцията промени разрешенията за спешна употреба, както следва:

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да се прилага на лица на възраст 50 и повече години най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19.

      • Втора бустер доза от ваксината Pfizer-BioNTech може да се прилага на лица на възраст 12 и повече години с определени видове компрометиран имунитет най-малко 4 месеца след получаване на първа бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19. Това са хора, които са претърпели трансплантация на солидни органи или които живеят със състояния, за които се счита, че имат еквивалентно ниво на имунокомпрометираност.

      • Втора бустер доза от ваксината Moderna може да се прилага най-малко 4 месеца след първата бустер доза от всяка разрешена или одобрена ваксина срещу Covid-19 на лица на 18 и повече години със същите определени видове имунокомпрометираност.

  „Настоящите данни показват известно намаляване на защитата с течение на времето срещу сериозни изходи от Covid-19 при по-възрастни и имунокомпрометирани индивиди. Въз основа на анализ на нововъзникващите данни, втора бустерна доза от ваксината Pfizer-BioNTech или Moderna може да помогне за повишаване нивата на защита за тези лица с по-висок риск“, каза д-р Питър Маркс, директор на Центърът на FDA за оценка и изследвания на биологични вещества. „Освен това данните показват, че първоначалната бустер доза е от решаващо значение за подпомагане на защитата на всички възрастни от потенциално тежките резултати от Covid-19. Така че тези, които не са получили първоначалната си бустер доза, силно се насърчават да го направят.“

  Решението на FDA се отнася само за ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna и разрешаването на единична бустер доза за други възрастови групи с тези ваксини остава непроменено. Агенцията ще продължи да оценява данните и информацията, когато стане достъпна, когато обмисля потенциалната употреба на втора бустер доза в други възрастови групи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  ЕК отпуска 197 млн. евро на България за подобряване на електропреносната мрежа
  Целта е ускорена електрификация на транспорта, решения за декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.
  преди 1 час
  Парламентът прие удължаване на бюджета
  Депутатите приеха решението с единодушие
  преди 2 часа
  Европейската икономика е в рецесия през първото тримесечие на 2023 г.
  Това показват ревизираните данни на Евростат
  преди 2 часа
  12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022
  В програмата са селектирани 22 предприемачи от различни сектори – софтуерната и финтех индустрия, електронната търговия, спорта, F&B и други
  преди 2 часа
  Столичният Бизнес парк предприема дългосрочна трансформация
  Нейната цел е Паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи и др.