събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1385 прочитания

    Белгия отлага с 10 години отказа си от ядрена енергия

    Страната ще стимулира и развитието на възобновяемите енергийни източници
    21 март 2022, 16:35 a+ a- a

    Белгия реши да отложи с 10 години планираното за 2025 г. прекратяване на ползването на ядрена енергия, притеснена от покачващите се цени на енергията поради руската инвазия в Украйна, съобщи Euronews.

    „Федералното правителство реши да предприеме необходимите мерки, за да удължи живота на двата най-нови ядрени реактора с 10 години“, каза премиерът Александър Де Кро в изявление. „Това удължаване трябва да даде възможност за укрепване на независимостта на страната ни по отношение на изкопаемите горива в хаотичен геополитически контекст“, коментира той.

    Де Кро също така обяви „тласък“ на възобновяемите енергийни източници чрез „допълнителни инвестиции“ в офшорна вятърна енергия, водород, слънчева енергия и устойчива мобилност.

    Стратегията на белгийското правителство, приета в петък (18 март) по време на необичайно продължителна среща на министерския съвет, се състои в „удължаване с 10 години“ на живота на ядрените реактори на Doel 4 (близо до пристанището на Антверпен) и Tihange 3 (близо до Лиеж), което означава, че те остават в експлоатация до 2035 г.

    Във връзка със своето решение белгийското правителство ще трябва да преговаря с френската група Engie, оператор на двете ѝ атомни електроцентрали, които имат общо седем реактора. Engie отговори, като изрази силни резерви относно промяната на посоката от страна на белгийското правителство.

    Според становище на Engie решението за удължаване живота на двете ядрени електроцентрали повдига въпроси, засягащи безопасността, регулирането и експлоатацията им и представлява рисков фактор, който „по своята непредсказуемост и мащаб надхвърля нормалната дейност на частен оператор.“

    Обещанието за постепенно излизане от ядрената енергетика е заложено в белгийското законодателство от 2003 г. Зелените поставиха постепенното спиране на ядрената енергия през 2025 г. като условие за присъединяване към политически крехка седемпартийна коалиция, старателно съставена през 2020 г., повече от година след неубедителни избори.

    Но след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари с покачващите се цени на енергията, партията посочи, че ще се съгласи да обмисли алтернативен сценарий.

    Европа се бори да намери начини да се откаже от енергийната си зависимост от Русия, която доставя 40% от нуждите на Европа от газ, главно на Германия, Италия и няколко страни от Централна Европа, припомня Euronews.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години