понеделник, 08 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  812 прочитания

  Белгия отлага с 10 години отказа си от ядрена енергия

  Страната ще стимулира и развитието на възобновяемите енергийни източници
  21 март 2022, 16:35 a+ a- a

  Белгия реши да отложи с 10 години планираното за 2025 г. прекратяване на ползването на ядрена енергия, притеснена от покачващите се цени на енергията поради руската инвазия в Украйна, съобщи Euronews.

  „Федералното правителство реши да предприеме необходимите мерки, за да удължи живота на двата най-нови ядрени реактора с 10 години“, каза премиерът Александър Де Кро в изявление. „Това удължаване трябва да даде възможност за укрепване на независимостта на страната ни по отношение на изкопаемите горива в хаотичен геополитически контекст“, коментира той.

  Де Кро също така обяви „тласък“ на възобновяемите енергийни източници чрез „допълнителни инвестиции“ в офшорна вятърна енергия, водород, слънчева енергия и устойчива мобилност.

  Стратегията на белгийското правителство, приета в петък (18 март) по време на необичайно продължителна среща на министерския съвет, се състои в „удължаване с 10 години“ на живота на ядрените реактори на Doel 4 (близо до пристанището на Антверпен) и Tihange 3 (близо до Лиеж), което означава, че те остават в експлоатация до 2035 г.

  Във връзка със своето решение белгийското правителство ще трябва да преговаря с френската група Engie, оператор на двете ѝ атомни електроцентрали, които имат общо седем реактора. Engie отговори, като изрази силни резерви относно промяната на посоката от страна на белгийското правителство.

  Според становище на Engie решението за удължаване живота на двете ядрени електроцентрали повдига въпроси, засягащи безопасността, регулирането и експлоатацията им и представлява рисков фактор, който „по своята непредсказуемост и мащаб надхвърля нормалната дейност на частен оператор.“

  Обещанието за постепенно излизане от ядрената енергетика е заложено в белгийското законодателство от 2003 г. Зелените поставиха постепенното спиране на ядрената енергия през 2025 г. като условие за присъединяване към политически крехка седемпартийна коалиция, старателно съставена през 2020 г., повече от година след неубедителни избори.

  Но след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари с покачващите се цени на енергията, партията посочи, че ще се съгласи да обмисли алтернативен сценарий.

  Европа се бори да намери начини да се откаже от енергийната си зависимост от Русия, която доставя 40% от нуждите на Европа от газ, главно на Германия, Италия и няколко страни от Централна Европа, припомня Euronews.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 6 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 7 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 8 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 8 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър