събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1411 прочитания

    ЕС одобри четвърти пакет санкции срещу Русия

    Забрана за внос на стоманените продукти и забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор са част от новия пакет от ограничителни мерки
    15 март 2022, 11:46 a+ a- a

    ЕС одобри четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Очаква се тези санкции да допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и да ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна. Те са били координирани с международните партньори, по-специално със САЩ.

    Договорените мерки са следните:

    • Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори — военно-промишления комплекс на Кремъл.

    • Забрана за внос в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на ЕС, в размер на приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За компенсация увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.

    • Широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

    • Забрана за износ от ЕС на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит.

    • Допълнително разширяване на списъка със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на дейци, извършващи дезинформация.

    • Забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 10 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години