събота, 13 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  431 прочитания

  Проучване: Пандемията е влошила положението на жените

  Близо 80% от жените в ЕС и 74% от тези в България споделят, че пандемията е довела до увеличаване на физическото и емоционалното насилие срещу тях
  08 март 2022, 14:16 a+ a- a

   

  По случай Международния ден на жената Европейският парламент възложи специално проучване сред европейските жени за оценка на въздействието на пандемията върху различни аспекти от техния живот. Резултатите от проучването показват сериозно влияние на пандемията както на лично, така и на професионално равнище, включително голямо нарастване на насилието срещу жени. 

  Три от всеки четири жени (77%) в ЕС са на мнение, че пандемията от COVID-19 е довела до увеличаване на физическото и емоционалното насилие срещу тях. Във всички държави с изключение на две (Финландия и Унгария) този резултат е над 50%, като резултатите достигат 74% в България, 93% в Гърция и 90% в Португалия.

  Насилие
  Жените ясно определят няколко ключови мерки за справяне с проблема с насилието: улесняване на подаването на сигнали за насилие срещу жени, включително на полицията (58% в ЕС, 62% в България), увеличаване на възможностите за жените да търсят помощ, например чрез горещи телефонни линии (40% в ЕС, 56% в България), повишаване на осведомеността и обучението на полицията и съдебната система по този въпрос (40% в ЕС, 32% в България), увеличаване на финансовата независимост на жените (38% в ЕС и в България).

  Икономически и финансови последици
  38% от всички интервюирани са заявили, че пандемията е имала отрицателно въздействие върху техните лични доходи. Резултатите варират от 60% в Гърция до 19% в Дания, като в България 57% от жените споделят това мнение. Пандемията от COVID-19 също така е повлияла неблагоприятно върху равновесието между професионалния и личния живот според 44% от интервюираните жени. Такъв е случаят с 50% от интервюираните в България и повече от половината жени в Кипър (68%), Гърция (59%), Малта (58%), Люксембург (56%), Италия (52%), Португалия (52%) и Унгария (51%). Не на последно място, поради пандемията 21% от жените обмислят или са решили да намалят трайно времето, което отделят за извършване на платена трудова дейност. В България 22% от жените са на това мнение.

  Психично здраве
  От началото на пандемията 44% от жените в ЕС е по-вероятно да се чувстват притеснени от липсата на контакт с приятели и семейство (56% в България), 37% да бъдат разтревожени и обезпокоени (41% в България) и като цяло 33% са загрижени за бъдещето си (55% от жените в България). Много от жените споделят мнението, че мерките, предприети за спиране на разпространението на пандемията, са оказали значително въздействие върху собственото им психично здраве. За 28% от жените в ЕС, мерките свързани със затварянето на работните места и офисите са имали сериозно въздействие върху психичното здраве, като жените в България се чувстват най-засегнати (44%).

  Специфични обществени категории са засегнати в по-голяма степен от други в зависимост от вида на мярката: около половината от онези с деца на възраст под 15 години заявяват, че затварянето на училищата и детските заведения са се отразили сериозно на психичното им здраве.

  Жените в ЕС смятат, че Европейският парламент следва да даде приоритет на: борбата с трафика и сексуалната експлоатация на жени и деца (47% в ЕС, 51% в България), психическото и физическото насилие срещу жени (47% в ЕС, 55% в България), разликата в заплащането между жените и мъжете и нейното въздействие върху професионалното развитие (41%, 37% в България), по-големите трудности за жените при съвместяването на личния и професионалния им живот (баланс между професионалния и личния живот) (31% в ЕС, 32% в България), защитата на жените и момичетата, принадлежащи към уязвими групи (30% в ЕС, 37% в България).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 23 часа
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  преди 24 часа
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  преди 1 ден
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  преди 1 ден
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие