събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1172 прочитания

    ЕП окончателно одобри Covid сертификатите

    Сертификатът трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца
    09 юни 2021, 11:09 a+ a- a

    Евродепутатите дадоха зелена светлина на цифровия сертификат на ЕС за COVID, който трябва да влезе в сила от 1 юли. Целта е да бъдат улеснени пътуванията в рамките на ЕС.

    Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи и ще бъде наличен в цифров или хартиен формат, съдържащ QR код.

    Документът ще удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест, или се е възстановило от вируса. На практика ще се издават три отделни сертификата.

    Обща рамка на ЕС ще гарантира, че те са оперативно съвместими и проверими в целия Съюз, както и ще предотвратява измами и фалшифициране.

    Системата трябва да се прилага от 1 юли 2021 за период от 12 месеца.

    Сертификатът няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване. 

    Евродепутатите постигнаха договорка, че държавите от ЕС няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати – като например карантина, самоизолация или извършване на тест – „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“. Ще трябва да се вземат предвид научните доказателства, „включително епидемиологичните данни, публикувани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC)“. Мерките следва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави членки и на Комисията, а обществеността следва да получи 24-часово предизвестие.

    Държавите от ЕС се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. По искане на ЕП Европейската комисия обеща да мобилизира 100 млн. евро по линия на Инструмента за спешна подкрепа, така че държавите членки да могат да закупуват тестове за издаване на цифрови сертификати на ЕС за направен тест за COVID. 

    Всички държави от ЕС трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Държавите членки ще решат дали да приемат и сертификати за ваксини, разрешени съгласно националните процедури за издаване на разрешения, или за ваксини, включени в списък на Световната здравна организация (СЗО) за употреба при извънредни ситуации. 

    Всички лични данни трябва да бъдат обработвани в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани. 

    След като бъде приет от Съвета на ЕС и публикуван в Официалния вестник, текстът ще влезе в сила незабавно и ще започне да се прилага от 1 юли 2021.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години