петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1414 прочитания

    Словакия прекрати употребата на AstraZeneca за първа доза

    Предстои страната да започне употребата на руската ваксина „Спутник V“
    12 май 2021, 08:40 a+ a- a

    Словакия преустанови използването на ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 за тези, които ще се ваксинират за първи път.

    „Хората, които чакат втората доза от тази ваксина, в момента се ваксинират с Astra Zeneca“, заяви здравното министерство на страната. „Ваксинирането с тази компания за първи път е спряно. В момента Министерството на здравеопазването обмисля няколко алтернативи за това как ще продължим по този въпрос в Словакия. Завършваме всички експертни становища и ще проследим това по-късно тази седмица.“

    Решението идва, след като Държавният институт за контрол на лекарствата (ŠÚKL) отсъди, че смъртта на 47-годишна жена вероятно е свързана с ваксината, съобщи Euronews.

    В изявление, публикувано миналата седмица, ŠÚKL заяви, че е определило причината за смъртта да е свързана с мозъчна венозна синусова тромбоза, нарушение на кръвосъсирването, при което има образуване на съсиреци във вените, които отвеждат кръв от мозъка.

    „Генетичният преглед също така разкри нарушения на кръвосъсирването при пациента“, каза регулаторът. „Поради съществуването на генетично предразположение към тромбофилно състояние, е установена вероятна връзка между [ваксината на AstraZeneca] и последваща венозна синусова тромбоза“, се казва в становището.

    Кръвните съсиреци са идентифицирани като много рядък страничен ефект от ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция по лекарствата продължава да подкрепя пълното разрешение за пускане на пазара на ваксината, въпреки редките случаи на тромбоза. Миналия месец ЕМА заяви, че ползите от ваксината надвишават всички рискове.

    Регулаторът на лекарствата обаче заяви, че ползите се увеличават в райони с по-високи нива на Covid-19 инфекция и сред по-възрастните възрастови групи, като по-младите хора се смятат за по-склонни да бъдат засегнати от редкия страничен ефект.

    Междувременно, Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство също твърди, че ползите от обикновено надвишават рисковете. В изявление, публикувано миналата седмица, д-р Джун Рейн, изпълнителен директор на MHRA, заяви: „Обществената безопасност винаги е на преден план в нашите умове и ние приемаме всеки доклад сериозно. Нашата позиция остава, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, със свързания с нея риск от хоспитализация и смърт, продължават да надвишават рисковете за по-голямата част от хората. Балансът на ползите и рисковете е много благоприятен за възрастните хора, но е по-фино балансиран за по-младите хора и ние съветваме тези променящи се доказателства да бъдат взети предвид при обмислянето на използването на ваксината“, каза тя.

    Решението за отмяна на първите дози от ваксината на AstraZeneca идва, когато правителството на Словакия трябва да обсъди въвеждането на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“. Дозите са доставени на Словакия през март и тайната сделка за изкупуването им предизвика политическа криза.

    Дозите все още не са използвани. Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата заяви, че не е получил достатъчно информация за руската ваксина от производителя ѝ, за да може да оцени ползите и рисковете. Регулаторът също така заяви, че дозите, които получава от Русия, се различават от тези, които се разглеждат от органа на Европейския съюз по лекарствата (ЕМА).

    Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който предлага „Спутник V“ в чужбина, нарече констатациите „фалшиви новини“. Според него регулаторът на лекарствата в Словакия е тествал ваксината в лаборатория, която не е част от официалната мрежа на одобрените лаборатории на ЕС.

    Оттогава Унгария предлага помощ в Братислава и успешно тества дозите на Словакия в една от своите лаборатории. Словашкият министър на здравеопазването Владимир Ленгварски заяви, че ще разговаря с експертите на страната си за разпространението на „Спутник V“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 39 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 59 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 час
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години