сряда, 17 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  654 прочитания

  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути

  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  01 юли 2022, 13:31 a+ a- a

  Преговарящите от страна на председателството на Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха предварително споразумение по предложение за актуализиране на правилата относно информацията, придружаваща преводите на криптовалути. Това ще гарантира финансова прозрачност по отношение на обмена на криптоактиви.

  Целта на преработения текст е да се въведе задължение за доставчиците на услуги за криптоактиви да събират и предоставят на разположение определена информация относно инициатора и бенефициера на обработваните от тях преводи на криптоактиви. Това понастоящем се прилага за електронните преводи, извършвани от доставчиците на платежни услуги. Това ще гарантира проследимост на преводите на криптоактиви, за да се даде възможност за по-добро идентифициране и блокиране на евентуални съмнителни трансакции.

  Новото споразумение ще даде възможност на ЕС да се справи с рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, свързани с тези нови технологии, като същевременно съчетава конкурентоспособността, защитата на потребителите и инвеститорите и защитата на финансовата цялост на вътрешния пазар.

  По-специално, в новото споразумение се изисква пълният набор от информация за инициатора да пътува с превода на криптоактивите, независимо от размера на криптоактивите, обект на трансакцията. Ще бъдат въведени специфични изисквания за преводите на криптоактиви между доставчици на услуги за криптоактиви и нехоствани портфейли.

  По отношение на защитата на данните съзаконодателите постигнаха съгласие, че Общият регламент относно защитата на данните остава приложим за преводите на средства, без да се установяват отделни правила за защита на данните.

  По-добрата проследимост на преводите на криптоактиви ще направи по-трудно заобикалянето на санкциите от лицата и образуванията, които са подложени на ограничителни мерки.

  В по-общ план, целият набор от санкции вече се прилага за всички физически и юридически лица, включително за развиващите дейност в сектора за криптовалути. В необходимите срокове държавите членки ще трябва да гарантират, че всички доставчици на услуги за криптоактиви се квалифицират като задължени субекти съгласно четвъртата директива за борба с изпирането на пари.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  1350 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 229 633
  преди 1 ден
  На децата в Лондон ще бъдат предложени допълнителни ваксини срещу полиомиелит
  Вирусът е открит в отпадните води на града, както и в тези на Ню Йорк
  преди 1 ден
  Sofia Angels Ventures с инвестиция в Digistain с технология за борба с рака
  Това е четвъртата инвестиция на българския фонд
  преди 1 ден
  Годишната инфлация през юли е 17,3%
  От началото на годината инфлацията е 11,3%, показват данните на НСИ
  преди 1 ден
  София е домакин на FinX
  Най-голямото събитие у нас за инвестиции и иновативни финансови технологии ще се проведе в SoftUni
  преди 1 ден
  SeedBlink с офис в България придобива Symbid
   Двете платформи са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия
  преди 1 ден
  Германия отбелязва 75% ръст на пътуващите с влак на къси разстояния
  От части това се дължи на въведения евтин билет от €9 месечно