понеделник, 08 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  662 прочитания

  Швейцарската национална банка повиши лихвения процент за първи път от 15 години

  Междувременно Банката на Англия увеличи лихвите за пети пореден път
  17 юни 2022, 11:44 a+ a- a

  Банката на Англия (Снимка: Economy.bg)

  Швейцарската национална банка (SNB) повиши лихвения процент за първи път от 15 години и заяви, че е готова да го повиши допълнително, присъединявайки се към други централни банки в затягането на паричната политика за борба с увеличаващата се инфлация.

  Централната банка повиши лихвения си процент до -0,25% от -0,75%, който прилага от 2015 г. Почти всички икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, очакваха SNB да поддържа стабилни лихвени проценти.

  Това е първото увеличение на лихвените проценти от страна на SNB от септември 2007 г. насам и последва увеличение с 0,75% в разходите по заеми от Федералния резерв на САЩ. Други централни банки също повишават лихвените проценти, опитвайки се да охладят инфлацията, предизвикана от по-високите цени на горивата и храните, които натоварват бюджетите на домакинствата и бизнеса.

  Европейската централна банка сигнализира миналата седмица, че ще повиши лихвите през юли, за да укроти инфлацията в еврозоната, която достигна 8,1% миналия месец. 

  Председателят на SNB Томас Джордан каза, че нарастващата инфлация в Швейцария, която достигна най-високото си ниво от близо 14 години през май, означава, че може да се наложи централната банка да действа отново.

  Дори след повишаването на лихвения процент с 0,5 пункта, SNB очаква инфлацията през първото тримесечие на 2025 г. да достигне 2,1%, извън целта от 0% до 2%. През 2022 г. банката очаква инфлация в размер на 2,8%.

  Междувременно Банката на Англия (BoE) повиши лихвения процент за пети пореден път и заяви отново, че е готова да предприеме по-сериозни действия, ако това е необходимо. Деветчленният комитет по паричната политика гласува с 6:3 гласа за увеличаване на референтния лихвен процент по заеми с 25 базисни пункта до 1,25%. Малцинство от официалните лица продължиха да настояват за ход с двойно по-голям размер.

  Политиците, водени от губернатора Андрю Бейли, намекнаха, че може да се присъединят към нарастващата глобална тенденция за по-големи повишения, ако инфлацията продължи да расте, като казаха, че „[комитетът]би бил особено нащрек за индикации за по-устойчив инфлационен натиск и, ако е необходимо, ще действа енергично в отговор“.

  Банката също така повиши прогнозата си за пика на инфлацията тази година до „малко над” 11%, отразявайки планираното увеличение на горната граница на цените на енергията през октомври, и заяви, че сега очаква икономиката да се свие през текущото тримесечие, предаде Bloomberg.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 6 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 7 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 8 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 8 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър