събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16171 прочитания

    Можем да хронифицираме раковите заболявания

    За напредъка в онкологията, кои видове рак могат да се лекуват дори в напреднал стадий и ролята на персонализираната медицина, разказват проф. д-р Кристоф Цилински, Медицински директор, и Томас Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik
    05 март 2024, 09:17 a+ a- a

    Проф. д-р Кристоф Цилински и Томас Петер Ебм (Снимка: Economy.bg)

    Основана през 1871 г. във Виена, Wiener Privatklinik е една от най-големите частни болници в Австрия и притежава сертификат World‘s Best Hospitals (2021 – 2023 г.). Wiener Privatklinik предоставя медицински услуги в повече от 30 специалности, като разполага с 10 центъра за компетентност, 145 легла, хирургично отделение с 4 операционни зали и радиологичен център, оборудван с ПЕТ-КТ и нуклеарна медицина. В болницата се намира и единственият частен център за лъчетерапия в Австрия, открит през 2020 г. Пациентите имат достъп до над 300 международно признати медицински експерти, които използват най-новите и съвременни методи за диагностика и лечение. 

    Проф. д-р Кристоф Цилински е Медицински директор на Wiener Privatklinik, професор по медицинска онкология и клинична имунология. Проф. Цилински е известен онколог и изследовател с важен принос в областта на имунотерапията, целевите терапии и свързания с рака тромбоемболизъм. Той е публикувал повече от 600 оригинални статии и рецензии в научни списания, както и множество книги. Проф. Цилински е президент на Централноевропейската кооперативна онкологична група – организация, която провежда клинични изпитвания и образователни дейности в 23 страни от Централна и Югоизточна Европа.

    Проучване, проведено от Wiener Privatklinik (WPK), една от най-големите частни болници в Австрия, показва, че все повече български пациенти пътуват в чужбина, за да търсят лечение в напреднал стадий на рака след пандемията от Ковид. През 2023 г. се наблюдава увеличение на онкоболните пациенти на възраст под 40 години и на пациентите, диагностицирани с редки досега онкологични заболявания, включително рак на панкреаса. Повече от 50% от пациентите на болницата са от Източна Европа, от които над половината са румънски граждани. Лечебното заведение отчита нарастващ брой българи, както и сърби, украинци и руснаци, пътуващи до Виена, Австрия, за второ мнение, медицинска помощ или контролни прегледи след лечение.

    На 21 февруари WPK организира онкологичен семинар в София. На него присъстваха много от специалистите на болницата, които представиха най-новите методи за лечение и диагностика в сферата на онкологията. По време на семинара Economy.bg се срещна с проф. Кристоф Цилински и г-н Томас Ебм, за да разкажат повече за дейността на болницата, какво предлага на пациентите и колко точно е напреднала персонализираната медицина в сферата на раковите заболявания.

    Томас Петер Ебм e главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik, болница със 150-годишна традиция в медицинските постижения. Г-н Ебм завършва висшето си образование по здравно управление в Danube University Krems със специализация в управлението на болници и здравни институции. От малък знае, че иска да работи със семейството си във Wiener Privatklinik, но не търси развитие като доктор, а се фокусира върху икономическата страна на бизнеса.

    Колко българи са се лекували от ракови заболявания във WPK през последните 3 години?
    Томас Ебм:
    През последните години лекувахме около 250 български пациенти във WPK, стационарни и амбулаторни пациенти.

    Кои видове рак са най-често срещани?
    Проф. Цилински:
    Големият проблем в Централна и Югоизточна Европа и в България, разбира се, е ракът на белия дроб. Той е водещата причина за заболеваемост и смъртност от рак в този регион, за съжаление, и това идва от тютюнопушенето. Смятаме, че трябва да има програми за превенция на тютюнопушенето и това би помогнало изключително много за намаляване на смъртността от рак в този географски регион. За съжаление, тази тенденция вече включва и жени. Ракът на гърдата е водещата причина за заболеваемост от рак при жените. За съжаление това е изпреварено в много региони, включително Централна и Югоизточна Европа от рак на белия дроб при жените. Така че, това е нещо, върху което наистина трябва да се работи.

    Каква част от пациентите са под 40 г.?
    Проф. Цилински:
    Както във всяка друга част на света има жени и по-малко мъже, които са под 40. Знаем, че има определени мутации, които предразполагат към развитието на ракови заболявания, като например рак на гърдата и рак на яйчниците. И когато имате пациент под 40 години, винаги трябва да изследвате генетичен произход. Отново и отново има такива случаи, когато имаме млади пациенти, при които трябва да направим тези изследвания.

     

    Каква част от всички пациенти са под 40 г.?
    Проф. Цилински:
    10% от пациентите имат генетично обусловени заболявания. Така че това са пациентите под 40 години.

    Според Вас защо случаите се увеличават след пандемията?
    Проф. Цилински:
    Има едно забележително нещо и то се вижда по целия свят, че пациентите са много напреднали в своето заболяване, което означава, че идват с напреднал стадий на своя рак, защото не са ползвали профилактични програми и т.н. Знаем например от Калифорния, че скринингът за рак на шийката на матката е спаднал с 90%. Знаем от други части на Съединените щати, където имат най-добрия епидемиологичен анализ, в части от САЩ мамографиите са намалели с 80%. Така че можете да си представите, че имаме много напреднали случаи, които не сме имали преди.

    Проучването на WPK посочва като основни причини липсата на навременна диагностика и неуспешно алтернативно лечение. За какъв тип алтернативно лечение става дума?
    Проф. Цилински: Като цяло алтернативните лечения не са добри. Защо? Защото не са изследвани в контролирани клинични проучвания. Ние не вярваме в чудеса. Ние не вярваме в нищо, за което някой си е помислил, докато е имал запек и е седял под върба в полунощ! По-скоро вярваме на клиничните проучвания. Добро е всичко, което е доказано ефективно в контролирано клинично проучване, което е голямо проучване с пациенти, които са рандомизирани и са приемали лечение А срещу лечение Б, и всеки, който има малко мозък, ще бъде много отворен към положителни резултати. Но за съжаление, има много лечения, при които положителните резултати отиват само в джобовете на производителите, но не и в полза на пациента.

    Какъв е профилът на българския пациент във WPK?
    Томас Ебм:
    Българските пациенти идват във WPK за лечение на рак. Първото нещо, поради което идват във Виена, е второто мнение, защото те се лекуват тук, в България, и искат да получат второ мнение от Австрия, от Централна Европа. И така те решават да направят онлайн сесия в здравен център във Виена или да се срещнат директно с лекаря.

    Според Вас как трябва да изглежда диагностиката на раковите заболявания, така че да е ефективна?
    Проф. Цилински: Две са основните съставки, които са изключително важни. Първо е патологията с молекулярен анализ. В момента молекулярният анализ наистина е силата на всеки вид патологично изследване. Защото имаме 150 лечения, които са регистрирани от 2010 г. в Европейската агенция по лекарствата и насочени към определени молекулярни промени. За да се насочим към молекулярната промяна, трябва да докажем, че я има. Така че патологията е изключително важна. Втората стъпка, която е от огромно значение, разбира се, е така нареченото стадиране на заболяването, което означава радиологично изследване на степента на заболяването. И ние във WPK сме горди, че работим и с двете. Имаме отличен патолог и молекулярни патолози, с които си сътрудничим, в нашата база имаме отлична радиология, оборудвана с най-модерните средства за диагностика, включително магнитен резонанс, позитронно-емисионна томография и т.н. Това работи наистина красиво и много бързо.

    Каква част от пациентите успявате да излекувате?
    Проф. Цилински:
    Това зависи много от стадия на заболяването. Пациентите в ранен стадий се лекуват лесно.

    С рак на белия дроб?
    Проф. Цилински:
    Ами да. Има много нови и модерни средства за лечение, които включват системно лечение, което е химиотерапия плюс имунотерапия преди операция, последвана от операция, последвана отново от лечение. Така че в ранен стадий на заболяването лечението е наистина податливо и наистина достъпно. Ракът на гърдата е много добър пример. Ракът на гърдата е заболяване, което в крайна сметка доведе до смъртта на огромен брой жени. А в наши дни това е лечимо заболяване в ранен стадий.

    Разбира се, има и други, които са в напреднал стадий, като например злокачествени лимфоми, които са заболявания на лимфните възли и се излекуват в около 85 – 90% от случаите, рак на тестисите, който се излекува в 96% от случаите. Така че има болести, които можем да излекуваме много лесно. Други се нуждаят от известно време, докато бъдат излекувани. Като има напреднало заболяване, тогава това е битка, която наистина трябва да водите заедно с пациента.

    Какви съвременни методи за лечение на напреднали ракови заболявания предлага WPK?
    Проф. Цилински:
    Горди сме, че предлагаме всички видове лечения, които се предлагат и от университетските болници в нашия район. Така че няма разлика между нашата частна медицина и университетската среда, което е важно да се спомене, защото ние нямаме за цел да правим каквато и да е частна инициатива. Искаме да помогнем на пациентите да получат възможно най-доброто лечение. Това е нашата мисия и това е нещо, което наистина искаме да имаме. Искаме да помогнем на пациентите и да им дадем най-доброто лечение, което е налично. И ние сме в състояние да го направим.

    Къде е мястото на геномната медицина в съвременната онкология?
    Проф. Цилински:
    Без молекулярна медицина не можете да направите нищо в онкологията. Има заболявания на преден план като рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на пикочния мехур, отскоро рак на хранопровода и т.н. Наистина имаме много видове рак, за които знаем, че молекулярната медицина играе огромна роля. Разбира се, можем да лекуваме болестите по-добре, след като разберем тяхната биология. Има ракови заболявания, при които не разбираме много добре биологията. Това са видовете рак, които създават най-големите проблеми за лечение, като например рак на панкреаса или рак на яйчниците. Там наистина имаме проблеми, защото не разбираме как всъщност действа болестта. След като разберете как действа болестта, като например рак на ендометриума, който е в близост до яйчниците, можете да предложите на пациентите имунотерапия плюс молекулярно насочено лечение и сте готови. И пациентите имат дългосрочна преживяемост.

    Колко струва консултация във WPK?
    Томас Ебм:
    Започва от €300 и стига до, бих казал за лична среща, около €500 за първа консултация.

    Можете ли да дадете усреднена стойност на лечение на раково заболяване – ако има или няма метастази?
    Проф. Цилински:
    Не, защото наистина зависи какво лечение трябва да се приложи. Така че това е невъзможно да се каже предварително. Има заболявания, при които имаме напредък – включваме имунотерапия, такива при които не включваме имунотерапия. Има много разлики. Трябва да разберете, че ние предоставяме прецизна медицина и това е свързано и с предоставянето на персонализирани разходи.

    Преди известен брой години диагнозата рак беше равносилна на смъртна присъда. Все още ли е така?
    Проф. Цилински:
    Определено не. Ние можем да хронифицираме болестите. Мога да ви дам примери, при които пациенти, които идват с молекулярни мутации на рак на белите дробове, им давате една таблетка на ден, една таблетка на ден и те оцеляват с години. Това е наистина прекрасно.

    Ако имате определена молекулярна мутация, можете да оцелеете с години. Така хронифицирате болестта като диабет или хипертония. Така че това наистина е огромен напредък.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години