събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  431 прочитания

  Лекарства предотвратяват стареенето на органи в по-възрастни донори

  Методът може да помогне за това повече органи да са достъпни за трансплантация
  20 септември 2023, 12:00 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Клас лекарства, които прекъсват ключов процес, свързан със стареенето, може някой ден да позволи на хирурзите по трансплантация да използват повече органи от по-възрастни донори, показват експерименти с мишки.

  Използването на по-стари донорски органи е от съществено значение заради недостиг. Но хирурзите обикновено се опитват да ги запазят за трансплантация на по-възрастни пациенти, тъй като тези органи са склонни да функционират по-зле при по-млади възрастни.

  Лекарствата, известни като сенолитици, предотвратяват прехвърлянето на така наречените стареещи клетки, които са спрели да се размножават, но вместо да умират, продължават да отделят химикали, които предизвикват възпаление. Клетъчното стареене е по-често срещано с остаряването на тъканите.

  В Атина на конгреса на Европейското дружество за трансплантация на органи 2023 г. изследователи съобщиха, че когато са трансплантирали сърца от млади и стари мишки донори на млади мишки реципиенти, реципиентите на стари сърца са имали повече стареещи клетки в своите лимфни възли, черен дроб и мускули и повишени маркери на възпаление в кръвта им в сравнение с реципиентите на млади сърца. Мишките, които са получили стари сърца, също са имали повече физически и когнитивни увреждания след това.

  Когато по-възрастните мишки донори са били лекувани предварително със сенолитици – препаратът за левкемия на Bristol Myers Squibb Sprycel (дазатиниб) и добавката кверцетин - прехвърлянето на стареещи клетки и нивата на възпалителни маркери са значително намалени и физическата годност на реципиентите е сравнима с мишките, които са получили по-млади органи, съобщават изследователите.

  Те се надяват в крайна сметка да използват сенолитици, за да предотвратят прехвърлянето на стареене при хората. „Това изследване... може не само да ни помогне да подобрим резултатите, но и да направим повече органи достъпни за трансплантация“, каза в изявление ръководителят на изследването Стефан Тулиус от Brigham and Women’s Hospital в Бостън.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 18 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 19 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 20 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 20 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 21 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%