събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  751 прочитания

  Българската EnduroSat ще изследва с НАСА тайните на Слънцето

  Мисията PADRE в партньорство и с университета Бъркли ще помогне за по-доброто разбиране на слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време
  04 септември 2023, 11:32 a+ a- a

  сн: EnduroSat

  Българският стартъп за космически технологии EnduroSat ще си партнира с Калифорнийския университет – Бъркли и НАСА по мисия за изследване на тайните на Слънцето.

  Мисията PolArization and Directivity X-Ray Experiment (PADRE) на НАСА използва CubeSat сателити. Тя е сътрудничество между Лабораторията за космически науки – Калифорнийски университет - Бъркли, Центъра за космически полети Goddard, Югозападния изследователски институт (SWRI), Университета по приложни науки и изкуства на Северозападна Швейцария (FHNW) и Центъра за ядрени изследвания Saclay към Комисариата по атомна енергия (CEA-Saclay).

  Научните инструменти (рентгенов поляриметър и сензор за насоченост) ще бъдат разположени на сателита 12U на EnduroSat и са планирани да бъдат изстреляни през 2025.

  Мисията PADRE ще помогне на човечеството да разбере по-добре слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време. Най-предизвикателният и интересен аспект на тази мисия е, че сателитът 12U на EnduroSat ще се върти с постоянна скорост, докато прави измервания.

  Платформата е една от най-високопроизводителните на компанията и е лесно приспособима за справяне със сложни мисии за наблюдение на Земята, интернет на нещата, научи и изследователски мисии.

  "Ние сме горди и развълнувани да подкрепим визионерски изследователски мисии. PADRE ще разкрие мистериите на Слънцето, предоставяйки нови прозрения за недостъпни досега модели на ускорение на слънчевите изригвания", подчерта Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat.

  Новината идва след период на бърз растеж за EnduroSat, който набра 10 млн. долара финансиране от Серия А през май, водено от европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

  Настоящи акционери, като германския фонд за начално финансиране Freigeist Capital, също са се присъединиха към кръга.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 20 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 22 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%