събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4305 прочитания

    Български ученици завоюваха второ и трето място на Международния турнир по природни науки

    В 11-ото издание на турнира българските гимназисти премериха знания с над 100 състезатели от над 10 държави
    30 август 2023, 10:21 a+ a- a

    Българските състезатели с отличията. Снимка: Нетера

    Два отбора от български ученици завоюваха второ и трето място на Международния турнир по природни науки IYNT (International Young Naturalist's Tournament) в Алмати – Казахстан, от 20 до 27 август. Това съобщиха от Нетера, която е споснор на отборите.

    В 11-ото издание на турнира българските гимназисти премериха знания с над 100 състезатели от над 10 държави. IYNT e състезание по природни науки за ученици до 17-годишна възраст. В него те представят своите решения на експериментални задачи, които покриват всички основни природни науки – биология, физика, химия, науките за Земята. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара не се решават задачи на място, а се търсят решения на научни проблеми.

    Учениците са свободни да използват всякакви материали и апаратура, помощ от специалисти, лаборатории и др. Състезанието е отборно, като един екип се състои от шест ученици. IYNT протича под формата на научни битки (science fights).

    Нетера подкрепя българските отбори от естествоизпитатели за втора поредна година, като през 2022 г. един от отборите се класира на първо място и стана абсолютен шампион.

    „Ние вярваме, че е важно не само да знаеш много, а и да използваш това, което знаеш. Практическите умения дават на младите таланти възможност да намерят своя успешен път в един все по-технологичен и динамичен свят, и ние от Нетера сме повече от щастливи да помогнем в това начинание!“ – коментира Венцислав Петров - Ръководител „Човешки ресурси и администрация“ в Нетера.

    Нетера традиционно подкрепя каузи, свързани с наука, програмиране, образование и развитие на таланти. През 2022 г. компанията финансира школа по програмиране, а през 2023 г. осигури награди за най-добрите дигитални разработки на възпитаници на Училищната Телерик Академия.

    Компанията е спонсор две поредни години на събития на Технологичното училище „Електронни системи“ – Джон Атанасов в София (ТУЕС) и награждава най-добрите проекти на възпитаници от гимназията в областта на софтуера и хардуера. Дългогодишен партньор е на факултета по телекомуникации в Техническия университет – София, както и на Софийския фестивал на науката.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 23 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 23 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 23 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години