събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    684 прочитания

    Индия приземи свой апарат на Луната

    Chandrayaan-3 се приземи близо до Южния полюс на земния спътник
    24 август 2023, 08:34 a+ a- a

    Снимка: НАСА (Архив)

    Индия стана четвъртата нация, която безопасно приземи робот-изследовател на Луната и първата, която направи това близо до южния полюс на планетата, регион, който учени и изследователи наблюдават с голям интерес, съобщи Quartz.

    Мисията Chandrayaan-3 достави спускаем модул, наречен Vikram, и марсоход, наречен Pragyan, на лунната повърхност. Това е вторият опит на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) за меко кацане, след като мисията Chandrayaan-2 се провали през 2019 г. поради лошо настроен софтуер за полети.

    Не е лесно да кацнеш на Луната. Ако имате нужда от напомняне, руският спускаем апарат Луна-25 се разби в Луната и беше унищожен преди няколко дни след грешка в орбитална маневра. Роскосмос, руската космическа агенция, изстреля сондата с мисия да изпревари ISRO на южния полюс на Луната. Вместо това провалът подчерта, че Индия е на път да изпревари Русия като космическа сила през 21. век, отбелязва изданието.

    Ако дуелиращите се космически апарати не бяха достатъчно символични, индийският премиер Нарендра Моди отпразнува успеха на ISRO на среща на лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - която руският лидер Владимир Путин беше принуден да пропусне поради обвинение във военни престъпления от Международния наказателен съд. Изолацията, наложена на Русия след нейното нахлуване в Украйна, остави космическата ѝ програма, която вече се проваля, без технологията и финансирането за провеждане на амбициозни мисии в космоса.

    Междувременно Индия инвестира в поредица от важни научни мисии и подкрепя нарастващ частен космически сектор, който се стреми да се конкурира със САЩ и Китай, водещите световни производители на космически технологии.

    Индия се възползва и от нарастващите възможности на частния космически сектор с нова космическа политика, предназначена да насърчи тяхното развитие. Родните ракети на страната извеждат сателити в орбита при търговски условия за компании като OneWeb и други страни като Сингапур. Pixxel, стартираща компания, която изгражда сателити за наблюдение на Земята с хиперспектрални сензори, наскоро получи инвестиция от $36 млн. от Google, а шепа други сателитни и ракетни фирми изникнаха в технологично фокусирания Бангалор.

    Единствената област, в която Русия изпреварва Индия, е човешкият космически полет, едно от най-трудните инженерни предизвикателства в сектора. Индия планира да изведе хора в орбита с космически кораб, наречен Gaganyaan, но не е ясно кога точно ще излети. Междувременно индийските астронавти се обучават в НАСА в космическия център Джонсън в Тексас с цел да посетят МКС през 2024 г.

    Индия може да играе важна роля в предстоящата потенциална надпревара до Луната. Докато САЩ и Европа се стремят да легитимират своите планове за дългосрочна човешка дейност на най-близкия съсед на Земята, Делхи ще се съревновава с Пекин да представлява глобалния юг в космоса - и това ще оформи бъдещето на човечеството отвъд Земята за десетилетия напред.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години