неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    641 прочитания

    Някои от най-добрите британски университети постигнаха съгласие как да използват ИИ

    Подписан е набор от ръководни принципи за етичното използване на технологията от студенти и преподаватели
    06 юли 2023, 07:42 a+ a- a

    Снимка: Oxford University

    Асоциация на водещите университети в Обединеното кралство подписа набор от ръководни принципи за етичното използване на генеративен изкуствен интелект (ИИ/AI) сред своите студенти и персонал, в опит да се справи с все по-разпространеното използване на технологията в академичните среди, отбелязва Quartz.

    Заместник-ректорите на всичките 24 университета от Russell Group, които включват Оксфордския университет, Лондонското училище по икономика, Кеймбриджкия университет и Имперския колеж в Лондон, разработиха пет ръководни принципа, които ще стимулират използването на AI в класове и офиси.

    Тези насоки се опитват да намерят баланс между отговорното използване на технологията и избягването на неправилното боравене с нея. Университетите се съгласиха да подкрепят студентите и персонала да станат грамотни по AI, позволявайки на персонала да бъде оборудван, за да подпомага студентите да използват ефективно генеративни инструменти за AI. Те също така ще адаптират преподаването и оценяването, за да включат етичното използване на генеративен ИИ и ще подкрепят равния достъп до технологията, като същевременно гарантират спазването на академичната строгост и почтеност. Последният принцип е обещанието на университетите да работят съвместно, за да споделят най-добри практики, докато ИИ се развива.

    Принципите признават, че AI идва с много вратички за плагиатство, пристрастия, погрешно тълкуване на информация и може да бъде изграден на гърба на лошо платени работници. Въпреки това споразумението показва промяна в отношението към технологията.

    Преди 4 месеца университети в Обединеното кралство предупреждаваха да не се използва ChatGPT на OpenAI в заданията на студентите, тъй като твърденията за измама с помощта на чатбот се появиха в различни университети в цялата страна, на фона на идеята, че плагиатството на AI може да бъде трудно за идентифициране.

    През март 2023 г. няколко университета, включително някои от тези, свързани с Russell Group, забраниха изцяло използването на ИИ, предупреждавайки за изключването на студенти, уловени да използват технологията в обучението и оценяването си. През април някои университети в групата заявиха, че ще се откажат от Turnitin, софтуер, който твърди, че открива базирано на AI плагиатство с 98% точност, заявявайки, че може лъжливо да обвини студентите в измама.

    Тези университети в Обединеното кралство вече са обещали да включат етичната употреба на ИИ в преподаването и оценяването като „по-скоро възможност, отколкото заплаха“ за тяхната академична почтеност.

    „Възходът на генеративния ИИ има потенциал за дълбоко въздействие върху начините, по които преподаваме, учим, оценяваме и имаме достъп до образование“, се казва в съвместно изявление, издадено от университетите. „Нашите университети искат да гарантират, че генеративните AI инструменти могат да се използват в полза на студентите и персонала.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари