неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    618 прочитания

    Рекорден брой български ученици се включиха в конкурса за Space Camp Turkey 2023

    65 деца получават пълна или частична стипендия, за да участват в космическия лагер
    12 април 2023, 15:31 a+ a- a

    Снимка: Център за творческо обучение (архив)

    Център за творческо обучение обяви финалните резултати от конкурса за участие на български ученици в космическия лагер Space Camp Turkey 2023. Тази година е регистриран рекорден интерес - 422 кандидатури от България, и рекорден брой предоставени стипендии - 65 деца са получили пълно или частично финансиране. Space Camp Turkey в Измир е един от дватa космически центъра за обучение в света, създадени по модел на американската космическа агенция НАСА, както и единственият в Европа, Азия и Близкия Изток.

    Център за творческо обучение активно работи за подобряване на образователната среда в България чрез разкриване потенциала както на учащи, така и на обучители-специалисти. Като част от своята дейност, ЦТО е координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България. Програмата предоставя възможност за участие в интерактивни симулации, свързани с космоса, за деца и младежи от 11 до 15 годишна възраст. Мисия на Центъра е подобряване на цялостната образователна среда в България чрез смислено използване на технологиите в образованието, развиване на ключови компетентности, иновативни програми за обучение на учители и младежки инициативи и проекти.

    „Целта на конкурса е да подкрепим всички български деца, които искат да се обучават в сферата на космонавтиката, без значение къде се намират. През тази година интересът към програмата е рекорден, което се дължи на подкрепата от общините Русе, Силистра и Козлодуй, както и от множеството партньори, осигурили стипендии за учениците. Успехът нямаше да е възможен и без доброто сътрудничество с огромен брой родители“ - заяви д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение - организацията, която вече 16 години е партньор на програмата за България.

    Творбите на участниците тази година са оценени от 12-членно жури, включващо забележителни личности с богат опит и разнообразна експертиза.

    Програмата за космическо обучение в Измир е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват работа с реални тренажори и симулатори на живота и работата в космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в симулирана безтегловна среда, упражняват се в реплика на предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. По този начин те получават безценни знания за физическата, интелектуалната и психическата подготовка на астронавтите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари