петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2443 прочитания

    САЩ се сблъскаха с първи случаи на инфекция, устойчива на всички лекарства

    Става дума за гъбична инфекция при хора, които до момента не са лекувани за такъв тип инфекции
    23 юли 2021, 14:58 a+ a- a

    За първи път учени съобщават за случаи на хора, носещи или заразени с щамове на опасната гъбичка Candida auris, които са устойчиви на всички класове противогъбични лекарства преди каквото и да било лечение, съобщиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Агенцията също така съобщи за доказателства за предаване на щамовете в здравни заведения.

    Candida auris или C. auris, която за пръв път е установена през 2009 г., е силно устойчива на малкото налични възможности за лечение в продължение на няколко години, оставяйки хората, които лекуват и изучават гъбични заболявания, загрижени за щетите, които тази супербактерия може да причини, особено при тежко болни пациенти. Това, че сега има така наречените пан-резистентни случаи при хора, които никога не са били лекувани с противогъбични лекарства, е особено обезпокоително, казаха експерти, цитирани от STAT.

    CDC докладва за пет случая: три във Вашингтон и два в Тексас. И на двете места случаите са групирани в съоръжения. Съоръженията не са идентифицирани, но гъбичките най-често се диагностицират при много болни хора, които са в специализирани заведения за дългосрочни грижи.

    Пан-резистентната C. auris е открита за първи път през 2019 г. при хора, които са развили резистентност, докато са били лекувани с противогъбични лекарства. Това, което прави тези новосъобщени случаи по-притеснителни, е фактът, че никой от хората не е бил лекуван с противогъбични лекарства преди диагнозата. Това означава, че щамът на C. auris, който са хванали, вече е пан-устойчив (пан-резисетентен).

    Съществуват само три класа противогъбични лекарства - азоли, полиени и ехинокандини. Повечето случаи на C. auris, открити в Съединените щати, са устойчиви на азоли (85%), а много са устойчиви и на полиени (38%). Преобладаващото мнозинство (99%) са податливи на лекарства за ехинокандин, така че те са терапия от първа линия, когато се открие C. Auris.

    Пан-устойчивите случаи обаче повдигат въпросите колко дълго и колко добре ще работи тази първа линия, пише STAT.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години