събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1878 прочитания

    Хапчето на Pfizer за лечение на Covid-19 може да е на разположение до края на годината

    Очаква се компанията да получи разрешение за имунизация на юноши между 12 и 15 години
    28 април 2021, 09:17 a+ a- a

    Експерименталното перорално (бел.ред.: приема се през устата) лекарство на Pfizer за лечение на Covid-19 при първите признаци на заболяването може да бъде на разположение до края на годината, заяви изпълнителният директор Албер Бурла пред CNBC.

    Компанията, която разработи първата разрешена ваксина срещу Covid-19 в САЩ с германския производител на лекарства BioNTech, започна през март клиничен тест на ранен етап, тестващ нова антивирусна терапия за заболяването. Лекарството е част от клас лекарства, наречени протеазни инхибитори, и действа чрез инхибиране на ензим, който вирусът трябва да репликира в човешките клетки. Протеазните инхибитори се използват за лечение на други вирусни патогени като ХИВ и хепатит С.

    Ако клиничните изпитвания вървят добре и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри, лекарството може да бъде разпространено в САЩ до края на годината, каза Бурла пред CNBC.

    Здравните експерти казват, че лекарството, приемано през устата, може да промени коренно борбата с вируса, тъй като заразените могат да го използват извън болниците. Изследователите се надяват, че лекарството ще предотврати прогресирането на болестта и ще предотврати хоспитализирането.

    В допълнение към лекарството, Pfizer все още тества ваксината си при 6-месечни до 11-годишни деца. Ваксинирането на деца е от решаващо значение за прекратяване на пандемията на коронавирус, казват служители на общественото здравеопазване и експерти по инфекциозни болести.

    По-рано този месец компанията поиска от FDA да разшири разрешителното за ваксиниране на юноши на възраст от 12 до 15 години, след като беше установено, че ваксината е 100% ефективен в проучване.

    Бурла заяви пред CNBC, че е „много оптимистичен“, че FDA ще одобри използването на ваксината при юноши.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години