събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2243 прочитания

    Информацията до момента за новия щам на SARS-CoV-2

    Вирусът се разпространява по-бързо, но ваксините все още работят срещу новия вид
    21 декември 2020, 15:27 a+ a- a

    Илюстрация: CDC

    Бързото разпространение на вируса, причиняващ Covid-19 във Великобритания, през последните няколко седмици се дължи на нов щам на вируса SARS-CoV-2. Кралството наложи нови мерки за карантина в няколко региона, сред които и Лондон. Местната управа забрани сбирките за Коледа в тези региони, а в останалите части на Острова жителите могат да се съберат само с едно друго домакинство на 25 декември.

    Много страни от Европа и Северна Америка затвориха границите си за пристигащи от Великобритания, за да намалят разпространението на новия щам.

    Новият вариант на вируса е способен по-лесно и бързо да зарази всеки, който влезе в контакт с него.

    Защо новият щам причини подобно притеснение по цял свят?
    Новият щам бързо измества старите варианти и става най-широкоразпространен. Мутациите са в съществени части на вируса, които новите ваксини атакуват. Част от тези мутации позволяват на вируса да стане по-заразен. Взети заедно, всички тези характеристики сочат за нов вид на вируса, който се разпространява много по-бързо от преди.

    Колко по-бързо се разпространява вирусът?
    Новият щам бе забелязан за пръв път през септември 2020. През ноември 2020 една четвърт от всички заразени в Лондон са прихванали новия щам. Сега през декември 2020 близо две трети от заразените са носители на новия щам. Новият вирус е доминиращ в южна Англия и части от Уелс.

    По данни на британското правителство, новият щам на вируса е до 70% по-заразен от предишния.

    „От това, което наблюдаваме до момента, става ясно, че вирусът се разпространява много бързо. По-бързо от предишния щам. Важно е да следим развитието му“, сподели Борис Джонсън в извънредна пресконференция.

    Как се е разпространил щамът до момента?

    Смята се, че новият щам се е породил в пациент във Великобритания или е бил внесен от друга страна с по-малки възможности да наблюдава развитието на заболяването.

    В момента новият щам се наблюдава основно в Южна Англия, но присъства в части от Уелс и Шотландия. Северна Ирландия е единствената страна от Обединеното кралство, в която все още няма заразени.

    Данни на Nextstrain сочат, че случаи на заразени с новия щам в Дания и Австралия са внесени от Великобритания. Нидерландия също докладва за заразени с новия щам.

    Вариант подобен на този във Великобритания бе открит в Южна Африка. Той споделя някои от чертите на щама във Великобритания, но не е същият.

    Случвало ли се е подобно нещо преди?
    Учени твърдят, че вирусите мутират постоянно и това не е първата мутация на SARS-CoV-2. За пример се сочи вариантът на вируса, открит в Ухан, Китай, който е различен от този, открит в други части на света.

    През февруари 2020 бе забелязана нова мутация в Европа, наречена D614G. Тя стана глобалната доминираща форма на вируса по цял свят. Друга мутация, наречена A222V, се разпространи в Европа и бе свързана с тези, посетили Испания на почивка малко след първите мерки на карантина.

    Какво знаем за новите мутации?
    Първичният анализ идентифицира 17 промени във вируса. Сред тях са промени в шичпестия протеин, който вирусът използва, за да навлезе в тялото. Новата мутация N501Y променя най-важната част от шипа, наречена „домейн за свързване с рецептора“. Това е областта от вируса, която осъществява първичния контакт с повърхността на човешките клетки. Всякакви промени, които позволяват на вируса да проникне по-лесно, го правят по-заразен.

    Друга мутация, наречена H69/V70, се отличава с частичното премахване на шипа. Тя бе наблюдавана няколко пъти, включително в заразени норки.

    Изследване на професор Рави Гупта от университета в Кеймбридж сочи, че тази мутация повишава възможността за зараза с два пъти в лабораторни изследвания. Премахването на част от шипа прави антителата, произвеждани от имунната система на заразени с други видове на вируса, неефективни при атакуването на тази мутация.

    Откъде идва новата мутация?
    Смята се, че вирусът се е породил в пациент със слаба имунна система, който не е успял да се пребори със заболяването. Вместо това тялото му се е превърнало в благоприятна среда за мутация на вируса.

    Води ли мутацията до по-висока смъртност?
    В момента няма информация новата мутация да причинява по-сериозни симптоми или да е по-смъртоносна. Въпреки това учени споделят, че това все още подлежи на анализ. Въпреки това повишените нива на разпространение биха причинили сериозни проблеми за местности с по-малко болници, които могат да се справят с нарастващия брой на заразените.

    Ефективни ли са новите ваксини срещу новия щам?
    За момента се смята, че новият щам не променя нищо във връзка с откритите нови ваксини. Всичките 3 основни ваксини създават стабилна имунна реакция срещу съществуващия шип на протеина.

    Ваксините тренират имунната система да реагира на няколко различни части от вируса. Въпреки че част от шипа е мутирала, ваксините ще продължат да работят, тъй като останалите части на вируса остават непроменени.

    „Ако позволим на вируса да мутира още повече, тогава ще трябва да започнем да се тревожим за ефективността на ваксините. Този вирус със сигурност е на път да се измъкне от имунната реакция на ваксината“, допълва Гупта.

    Подобен тип явление се наблюдава, когато вирусът мутира до степен, че напълно да избегне новообразувания имунен рефлекс. Това е най-голямата тревога за учените.

    Новият вариант открит в Англия сочи, че вирусът е поел по правилния път на мутация, заразявайки все повече пациенти колкото се може по-бързо.

    „Вирусът най-вероятно ще достигне фаза, която ще избегне атаката на ваксината“, разкри в презентация професор Дейвид Робъртсън от университета в Глазгоу.

    Подобно явление ще наложи постоянното изменение на ваксините, подобно на промените, които се правят за ваксините против сезонен грип. Робъртсън допълни, че създадените до момента ваксини са лесни за промяна и могат да бъдат адаптирани към мутациите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 21 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 22 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 24 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари