събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3754 прочитания

    COVID-19 е свързан с увреждане на сърцето

    Проучване потвърждава, че заболяването може да засегне дори здрави хора
    18 август 2020, 16:18 a+ a- a

    Три четвърти от възстановилите се от COVID-19 са изпитали симптоми на увреждане на сърдечната система месеци след инфекция с новия коронавирус. Това сочи проучване, публикувано в списание JAMA Cardiology, в което са участвали 100 пациенти от Германия на възраст между 45 и 53 години, които са се възстановили от COVID-19. Една трета от участниците е трябвало да бъдат приети в болница с усложнения, а другите две трети са се възстановили след домашно лечение. По време на ядрено-магнитен резонанс два месеца след възстановяване близо три четвърти от всички участници са били диагностицирани със сърдечни усложнения, сред които възпаления на сърдечния мускул и миокардит. Много пациенти имат и разпознаваеми нива на протеин в кръвта, наречен тропонин. Той е белег за сърдечно увреждане като това след сърдечен удар.

    Все още не е известно как тези усложнения се отразяват на здравословното състояние на пациентите в дългосрочен план. Сърдечните усложнения, наблюдавани след COVID-19, се наблюдават и при други респираторни заболявания като инфлуенца. В повечето случаи те са временни и след време тялото се възстановява само.

    Въпреки това поради честото срещане на проблема при заболелите с COVID-19 ръководителите на проучването призоваха към по-голямо изследване на проблема, тъй като увреждането може да доведе до спиране на сърцето. Това е състояние, застрашаващо живота, когато сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно кръв, за да снабди цялото тяло.

    Проучването бе публикувано от д-р Валентина Пунтман от университетската болница във Франкфурт.

    „Докато все още нямаме доказателства за дълготрайни последици като спиране на сърдечната дейност, смятаме, че след няколко години тази възможност ще е голяма и трудна за овладяване“, споделя Пунтман.

    COVID-19 бе свързан и с увреждане на други органи в човешкото тяло, сред които и мозъка. Въпреки това тези усложнения бяха наблюдавани при пациенти, приети в болница за лечение. Новото проучване се отличава с това, че от всички 100 пациенти 67 не са били приети в болница, но са развили сърдечни инфекции.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари