петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1885 прочитания

    Предишните ваксинации ли са отговорът за предпазване от Covid-19?

    Имунната система прилича на мускул, колкото повече я тренирате, толкова по-устойчива е тя, казва д-р Андю Бадли
    11 август 2020, 13:36 a+ a- a

    Един от големите въпроси около новия коронавирус, който все още няма отговор, е „Защо някои хора развиват тежко заболяване, а други изкарват инфекцията без никакви симптоми?“. Един експерт твърди, че отговорът на този въпрос може да се крие в предишните ваксинации на хората, пише CNN.

    „Когато разгледахме как хората прекарват ковид, установихме, че индивиди, които са си поставяли различни ваксини във времето – за пневмококи, инфлуенца, хепатит и др., изглежда имат по-нисък риск от заразяване “, обяснява д-р Андрю Бадли, специалист по инфекциозни заболявания в клиниката „Майо“, пред CNN.

    Този ефект имунолозите наричат трениране на имунитета: как имунната система изгражда ефективен отговор, за да се справя с инфекциите. Добра аналогия е да мислите за имунната си система като за мускул – колко повече натоварвате този мускул, толкова по-силен става той, когато имате нужда от него, пояснява още той.

    Към момента няма окончателни доказателства за други ваксини, които да увеличават имунитета срещу Covid-19, но някои проучвания загатват, че това е възможно.

    Така например екип от учени в САЩ предложи да се даде допълнителна доза от ваксината срещу морбили, рубеола и паротит (MMR), за да се види дали това би предотвратило най-тежкия сценарий на боледуване от коронавирус. 

    През юли друга група учени установиха, че държавите, в които голяма част от хората са ваксинирани срещу туберколоза с БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin - BCG) ваксина, имат много по-ниска смъртност от заболяването – факт, който пасва с други проучвания, които предполагат, че ваксините могат да укрепят общия имунитет на човек.

    Междувременно екип от учени, начело с д-р Моника Ганди установи, че маските имат значение, когато става дума за това колко тежко човек ще изкара заболяването, тъй като имат отношение към т.нар. Вирусна доза, от която зависи имунният отговор при всеки човек.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 43 минути
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 19 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 19 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 22 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента