събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2057 прочитания

  Ето защо редица български търговци наемат складове в Румъния

  Търсенето остава много високо, според най-новия доклад на Colliers
  26 февруари 2024, 09:53 a+ a- a

  снимка: iStock

  Наличните модерни логистични и индустриални площи в София, които отговарят на критериите на наемателите, достигнаха 1,376,000 кв. м. към края на 2023 г. Това представлява минимално увеличение с 8,000 кв. м., спрямо предходната година, което е резултат от висока себестойност на строителство, както и преквалифициране на някои обекти от клас B в клас C, които попадат извън обхвата на статистиката на Colliers. В столицата модерните проекти в активен строеж са над 75,300 кв.м, като за част от тях вече има подписани договори за наем. Незаетите площи спадат до рекордно ниски стойности и към края на периода достигат около 4.3%.

  Търсенето отбелязва много високо ниво през изминалата година, според най-новия доклад на Colliers. То е разпределено по сектори, както следва: 32% от обема се дължи на компании в сферата на логистика и 3PL, следвани от търговия и производство (с по 20%) и търговци на бързооборотни стоки (18%). Останалите 9% са разпределени в секторите строителство, електроника и дистрибуция.

  Усвоените площи за 2023 г. са около 106,700 кв. м., което е почти двоен размер, спрямо стандартна година. По-голямата част от този обем (64%) представлява ново търсене, докато предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори са 29%, а останалите 7% са площи, които са построени специално за конкретен наемател (build-to-suit). Около 62% от всички сделки са реализирани в последното тримесечие на годината.

  Наемните нива бележат ръст до средно EUR 5.5 на кв.м. на месец за складове клас А и около EUR 4.0 за клас В. Тази тенденция на повишение на наемните нива е вследствие на високото търсене и липсата на качествен продукт и се очаква да се запази. Позитивно е, че към края на изминалата година се регистрира успокоение на строителните разходи, които регистрираха значително увеличение след началото на войната в Украйна и бях основна причина инвеститорите да стопират строителните си намерения, поради невъзможността да постигнат рентабилност на проекта.

  Високите наемни цени и липсата на качествени площи са част от причините редица местни търговци да наемат складови площи в съседна Румъния и да обслужват бизнеса си в България оттам. Ако тази конюнктура се запази се очаква тенденцията да продължи, с оглед желанието на търговците да оптимизират разходите си. Същевременно глобалните вериги на доставки продължават своето развитие към по-нискорискови дестинации. В този контекст страната ни е добре позиционирана и има добър шанс да се възползва.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 18 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 18 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 19 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 20 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 22 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI