петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4798 прочитания

  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година

  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията
  23 февруари 2024, 10:44 a+ a- a

  снима: ЕК

  Към края на 2023 г. съществуващите офис площи клас А и В в София са над 2,387,600 кв.м., според новия доклад на Colliers. Регистрира се намаление с 3% на годишна база, като основната причина за това е рекласификация на част от сградите в по-ниския клас С. Офисните проекти, които са в активен строеж, ще добавят 306,000 кв. м. на пазара. Някои от тях са за собствено ползване, други са с вече подписани предварителни договори за наем. Детайлна информация за факторите на пазара на офиси в София по зони (Център, Широк център, Периферия) може да бъде открита в доклада на Colliers.

  Средните офертни наемни нива бележат покачване, вследствие на малкото налични площи в качествените проекти, както и на индексирането на финансовите условия по текущи договори. За офиси клас А те са между EUR 14.0 и EUR 16.0, а за клас В – между EUR 9.0 и EUR 11.0 (на квадратен метър за месец без ДДС). Очаква се покачването им в по-качествените проекти, което е особено валидно за тези в активен строеж.

  Брутните усвоени площи през втората половина на 2023 г. са над 103,500 кв. м., а за цялата година - 180,800 кв. м. Това е малко по-ниско ниво, спрямо предходната 2022 г., и основно се дължи на няколко мащабни трансакции, чието планирано финализиране до края на 2023 г. не бе реализирано. Около 41% от брутно усвоените площи през годината са в резултат на подновяване на договори. Над 22% от търсенето е с цел разширение на заетите офиси, а 13% е от нови компании на пазара. Останалите 24% се дължат на релокация в по-качествено пространство или консолидация на оперативната дейност на компанията на едно място.

  Търсенето на модерни офис площи продължава да бъде движено от ИТ и аутсорсинг индустрията. През изминалата година фирмите от тези сектори заемат почти половината от усвоените площи, следвани от компании, предлагащи професионални услуги (10%), оператори на гъвкави офис решения и коуъркинг, и организации в сектора на индустрия и енергия (с по 8% всеки) и финансови услуги (6%). Делът на незаетите площи е 15.2% за офиси клас А и В, което е значително увеличение на незаетите офиси клас А и лек спад за клас В. Над половината от празните пространства клас А са концентрирани в 8 проекта, като някои от тях са сравнително нови на пазара.

  Хибридният модел на работа остава основен за повечето ползватели на офиси. Този тренд Colliers очаква да се запази и през текущата година, като фокусът продължава да бъде върху качеството на наеманите площи и осигуряването на благоприятна работна среда за служителите. Забелязва се известно съкращаване на времето извън офиса, спрямо препоръчителните/задължителните присъствени дни. Това е възможно да се отрази пряко на съотношението бюро/служител, а от там директно върху усвоените площи до края на годината.

  Споделените работни места (флекс офиси и коуъркинг) продължават своето развитие, което е вероятно да се ускори през 2024 г., поради засиленото корпоративно търсене на такъв тип площи в допълнение на традиционните.

  Ползвателите на офисни площи ще продължават да имат все по-високи изисквания, свързани с ESG компонентите на проектите. Наблюдава се засилване на този тренд, воден предимно от международните компании. Ще е налице по-засилена сегментация на пазара между по-новите и по-качествени проекти и остарелите такива, които не могат да предложат търсените стандарти за устойчивост.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 11 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство