събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2824 прочитания

    С какво НСНИ повлия на развитието на сектора на недвижими имоти в България?

    Вижте коментарите на трима от председателите на Сдружението - Страхил Иванов – от 1996 г. до 1997 г. , Наско Атанасов - председател от 1997 г. до 2000 г и Орлин Владиков – ORVITEX REAL ESTATE COMPANY, председател на НСНИ от 2002 до 2007 г.
    24 юни 2022, 15:36 a+ a- a

    Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) отбелязва своята 30-годишнина на 24 юни. По този повод потърсихме някои от председателите на НСНИ във времето, за да споделят какво беше влиянието на НСНИ за бранша като цяло и развитието на пазара.

    Страхил Иванов – „Явлена недвижими имоти“, председател на НСНИ от 1996 г. до 1997 г.

    НСНИ спомогна за формиране на ядрото от добре работещи агенции на пазара, които заедно оформиха културата на работа на пазара на имоти в България

    НСНИ спомогна за формиране на ядрото от добре работещи агенции на пазара на имоти, които, от своя страна, заедно оформиха културата на работа на пазара на имоти в България. Не без помощ, разбира се – в началото вземахме пример от западните си колеги, много полезни в това отношение бяха партньорите от САЩ, които са модел за работа в този сектор в цял свят.

    С времето НСНИ се превърна в стабилен партньор, инициатор и стълб в организацията на посредническата имотна дейност у нас – всички важни за пазара дискусии се случват с участието на НСНИ, а често и са предизвикани от Сдружението. Дотолкова, че в момента е трудно да си представим важен за бранша въпрос да бъде повдигнат и обсъден без председателството на НСНИ. Горд съм, че съм бил един от председателите му във времето.

    Наско Атанасов – „Виктория имоти инвест“, председател на НСНИ от 1997 г. до 2000 г.

    Членството на НСНИ в различни международни организации ни даде възможност да почерпим от техния опит и знания в нашата сфера и налагането на добри практики в нашата дейност

    На първо място в началото бе членството на НСНИ в различни международни организации на брокерите от Европа и Америка. Това ни даде възможност да почерпим от техния опит и знания в нашата сфера, та дори да се поучим от грешките им в техния дълъг път.

    Следващото бе създаването на курсове за професионална подготовка до Националната академия за недвижими имоти. Приемането и налагането на Етичния професионален кодекс създаде стандарти в работата между агенциите и между агенциите и клиентите.

    Членството в редица международни сродни организации и съвместната работа с тях спомогна за налагането на добри практики и в нашата дейност.

     

    Снимка: Националното сдружение Недвижими имоти

    Взаимодействието с държавните структури – Агенцията по вписванията, Агенцията по кадастър и картография, Адвокатската колегия, Нотариалната камара, Съюза на архитектите в България и много други спомогна да се повишава непрекъснато квалификацията на брокерите, запознавайки се с новостите в различни области, свързани с нашата професия.

    Създаването на LARIS система подобна на MLS, с която работят в много страни, определено е крачка в правилната посока за саморегулация на пазара и работата между агенциите. Но в тази посока има още много да се желае.

    Не на последно място, непрекъснатите опити на НСНИ за законодателни промени в посока регулация и стандартизация на работата на посредниците при сделки с недвижими имоти. Има още много работа. Важното е, че всяко следващо ръководство на сдружението надгражда нашата къщичка, създадена преди 30 години.

     

    Орлин Владиков – ORVITEX REAL ESTATE COMPANY, председател на НСНИ от 2002 до 2007 г.

    Вследствие на обосновано, аргументирано и настойчиво искане на НСНИ, отправено до изпълнителната и законодателна власт, официализирахме професията „брокер“

    В единния класификатор на професиите в Република България до 2002 г. не фигурираше професията „брокер“, както и лице, опериращо с недвижими имоти. Вследствие на обосновано, аргументирано и настойчиво искане на НСНИ, отправено до изпълнителната и законодателната власт, официализирахме тази професия. Сега два университета у нас дават висше образование недвижими имоти. От създаването на браншовата ни организация преди 30 години до настоящо време провеждаме (единствените по това време) курсове и образователни програми за подготовка на кадри. В резултат на тази последователна работа в сектора на недвижимите имоти се вляха различни по образование граждани, които се изградиха и утвърдиха като висококвалифицирани специалисти.

    Създаденият от НСНИ етичен кодекс допринесе за налагане в гилдията и особено сред членовете на сдружението най-добри световни практики, основаващи се на принципите на колегиалността, почтеността и конфиденционалността.

    Снимка: Националното сдружение Недвижими имоти

    Комисията за професионална етика на Национално сдружение Недвижими имоти следи и контролира за тяхното изпълнение. Издавания през годините печатен орган на сдружението (Бюлетин на НСНИ) запознаваше стотиците членове с вътрешноорганизационни теми, съдействаше за укрепване на взаимоотношенията и подпомагане на бизнес контактите. Тази информационна дейност понастоящем се замени със съвременно електронно издание.

    В синхрон с водещите страни с функционираща пазарна икономика НСНИ разработи, въведе и поддържа в продължение на пет години първия и единствен в България индекс на имотния пазар REMI. За съжаление, поради неангажираност на държавните институции и липса на финансово обезпечение тази безспорно полезна за гражданите и бизнеса дейност не получи последващо развитие.

    Дейността по информиране на обществеността и анализ на имотния пазар се допълва и от предоставяне на редовни данни на Националния статистически институт от утвърдени фирми от бранша. Продължава утвърдената практика на пресконференции на ръководството на НСНИ, свързани със състоянието на пазара на недвижими имоти.

    Снимка: Националното сдружение Недвижими имоти

    Водещи фирми в бранша, членове на НСНИ, участваха в изложения за недвижими имоти в страната и зад граница и представяха достойно страната ни и възможностите за инвестиции в България. НСНИ е първата браншова организация, която създаде в началото на 2003 г. и поддържа единен регистър на лицата, упражняващи по занятие посредническа дейност и операции с недвижими имоти. Провеждане на различни по тематика и характер вътрешни и международни форуми – конференции, курсове, семинари, квалификационни програми и др., достъпни както за нашите членове, така и за външни лица, утвърждаваше НСНИ като представителната организация на специалистите от бранша в България. Участието на авторитетни членове на сдружението в ръководните органи на други неправитетелствени, националнопредставителни и професионални организации е признание за ролята и мястото на Национално сдружение Недвижими имоти. През 30-те години на своето съществуване професионалната ни организация водеше и активна и международна дейност. Членството ни в

    Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, Централноевропейската мрежа на агенциите за недвижими имоти CEREAN, Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI, представляваща бранша в Европейската комисия, и професионалните контакти с Националната асоциация на реалторите в САЩ NAR допринесе за професионалното ни израстване и утвърждаване не само във вътрешен, но и в интернационален план.

    Снимка: Националното сдружение Недвижими имоти

    Признание за разностранната ни международна дейност бе изборът на България за домакин на състоялите се през 2005 г. Конгрес на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI и конференция на Централноевропейската мрежа на агенциите за недвижими имоти CEREAN. Това крупно и уникално събитие събра в София елита на участниците в световния пазар на недвижими имоти, крупни инвеститори от всички краища на планетата и изтъкнати експерти с международен авторитет. Признание за отличното ни взаимодействие с международните организации е и участието на български представители на бранша, членове на НСНИ, в ръководните органи на организациите, както и на избора на българин за президент /2018-2019 г./ на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI .

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 23 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари