събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3246 прочитания

    HR Лидерите на България: Лили Коевска, ITGix

    HR функцията става все по-всеобхватна и стратегическа. През следващите години тази тенденция ще се затвърди, казва Лили
    02 февруари 2023, 15:44 a+ a- a

    Лили Коевска - HR Lead на ITGix. Снимка: Economy.bg

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме ви Лили Коевска - HR Lead на ITGix. ITGix e българска DevOps компания, която предоставя консултантски услуги и цялостни решения, свързани с изграждането и мигрирането на инфраструктури, автоматизации, управлявани услуги, мониторинг, анализ и други.

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Цялото ми образование и голяма част от професионалния ми опит са били във франкофонска среда. Завършила съм училище „Виктор Юго” в София, след това бакалавърска степен „Стопанско управление“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Université de Bordeaux, както и магистратура „Публично европейско управление“ в HEC Liège. 

    Затова след стаж в консултантска фирма, специализирана в подготовката и управлението на проекти по европейски програми, започнах работа в икономическата служба към посолството на Франция в София на позиция „търговско аташе“. Тази работа ми позволи да работя с много френски инвеститори, предимно от секторите ИТ и телекомуникации. Мисията ми беше да ги информирам за икономическата среда в България и да ги консултирам за инвестиционни възможности. Също така работех с френски компании, вече активни на българския пазар, във връзка с бъдещи инвестиции и правни казуси. Често участвах в събития и така се запознах и контактувах с много високопоставени хора от различни чуждестранни компании, посолства и публични институции.

    Определено тази първа моя работа ми помогна да комуникирам по-лесно и самоуверено с хора с много повече професионален опит от мен и да опозная ИТ сектора, в който сега работя. Помогна ми също да се запозная с професионалисти по подбор на управленски кадри и висш мениджмънт, които ме насочиха към стартиране на кариера в сферата на човешките ресурси.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Седем месеца след като започнах първата си работа в сферата на човешките ресурси, в агенция за подбор на персонал, получих възможността да се присъединя към HR екипа на Hewlett Packard. Това за мен беше много неочаквано и същевременно радостно и веднага приех тази страхотна възможност. Знаех, че ще мога да черпя опит от HR специалисти от различни страни и да се развивам в различни HR направления, и така стана. Смятам тази стъпка като най-съществена до момента в моята кариера, от една страна, защото след шест интервюта бях назначена на отговорна позиция, за която търсеха човек с минимум три години опит в HR и project management, и от друга страна, защото впоследствие работих по различни големи проекти и придобих знания и опит, които използвам и до днес.

    Как започнахте в ITGix?
    Стартирах в ITGix преди малко повече от четири месеца. Свързаха се с мен в LinkedIn, без да търся активно работа, и процесът по подбор беше бърз. Приех предложението най-вече, защото дотогава не бях работила в българска компания и ми се искаше да видя как е, и защото управителите Камен Тарлов и Михаил Вукадинов ми се сториха симпатични още на първата ни среща. Обичам новите неща, промените, предизвикателствата. Също така за мен е много важно да ми е приятно да комуникирам с хората, с които работя. Фактът, че голяма част от колегите ми идват в офиса ми харесва и ме зарежда с позитивна енергия. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Като HR Lead отговарям за стратегии, програми, решения, вътрешни политики и процедури, системи, анализи и инициативи, свързани с човешки ресурси в компанията. 

    Интересното и много положително е, че HR екипът работи много тясно с маркетинг и business development екипа за подбора и назначаването на нови хора на работа или стаж, за организиране на събития, за промотиране на компанията. 

    Работата в екип и между екипи е всъщност един от приоритетите на ITGix и е една от причините за успех на компанията. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Първото голямо предизвикателство за мен беше да започна да се занимавам с човешки ресурси, от една страна, защото нямам такова образование, а от друга, защото работата с и за хората не е винаги лесна. Имам предвид, че всеки човек има собствен характер, нужди, проблеми, желания, цели, навици, предпочитания, начин на комуникация и т.н. и HR-ите трябва да умеят да се адаптират лесно, да комуникират с различни хора, да разрешават различни казуси и да съветват възможно най-добре.

    Второто голямо предизвикателство, за което се сещам, е ръководенето на екип пак заради факта, че хората в екипа са различни, и трябва да бъдат ръководени, така че да се чувстват ангажирани и да работят ефективно. 

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Според мен две неща са важни за формиране на добър екип: първо – хората в екипа да бъдат с допълващи се професионални знания, и второ – да имат сходни лични ценности. Също така е важно HR специалистите да имат добри меки умения, най-вече комуникационни умения. 

    С какво не бихте направили компромис?
    Нечестност, двуличие, грубо и неучтиво поведение – това са неща, които не толерирам.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Всеки мениджър според мен трябва истински да се интересува от хората, които ръководи, за да знае как да ги мотивира да работят ефективно и как да реагира, ако възникне проблем с даден човек или няколко души в екипа. 

    Също така трябва да информира хората в екипа за неща, които са от значение за тях, като например как се развива компанията, какви са целите и плановете, и да им дава възможност да изразяват и защитават своето мнение. 

    Не на последно място, мениджърът трябва да помага на хората от екипа да се развиват професионално.   

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Най-добре релаксирам, когато се движа. За съжаление, нямам достатъчно време за спорт, но пък често излизам навън и се разхождам. 

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    В свободното ми време често чета блогове и гледам видеоклипове на различни теми. Подбирам ги така, че информацията, идеите, съветите, които получавам от тях да са полезни за мен – за моето професионално развитие, за по-богата обща култура, за осъществяването на различни идеи и планове.

    От позицията на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Бъдейки по-креативен човек, отколкото аналитичен, ако имах възможност да върна времето назад, може би щях да избера да уча архитектура и по-нататък да работя като интериорен дизайнер.

    Въпреки това не съжалявам, че работя в сферата на човешките ресурси. HR функцията е много интересна и дава много възможности както за креативно мислене, така и за аналитично.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    HR функцията става все по-всеобхватна и стратегическа. През следващите години тази тенденция според мен ще се затвърди.

    Голямо влияние върху HR функцията имат икономическите, социалните, технологичните и законодателните промени, които неминуемо ще са многобройни в следващите години. Затова тази функция ще продължи да се променя. Смятам също, че тя все повече ще бъде насочена към създаването на благоприятни условия на труд и ангажирането на служителите.

    Вижте по какви проекти работи ITGix

     
    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години