понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9410 прочитания

    Кои са най-чаканите книги през 2024?

    Някои от най-интригуващите заглавия, които предстои да излязат тази година, разкриват водещи издателства в България
    02 януари 2024, 12:22 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Кои са най-интригуващите и „горещи“ заглавия, които предстои да излязат на българския пазар през тази година? Отговор дават някои от водещите издателства в България. Вижте кои заглавия попадат в списъка с най-чакани книги през тази година (подредени по азбучен ред, бел.р.):

    ЕРА

    АННА О от Матю Блейк

    В началото на годината излиза АННА О от Матю Блейк, психологически трилър, който целият свят очаква с нетърпение! Авторът се нарежда до звезди от ранга на Джилиан Флин и Алекс Майкълидис със своя заплетен, мрачен и пълен с обрати роман. Книгата е продадена на над 30 територии и беше най-обсъжданият трилър на Франкфуртския панаир на книгата.

    Анна О е млад автор с ярко бъдеще... докато една нощ не намушква двама души до смърт без ясен мотив – и не се събужда оттогава. Наречена е „Спящата красавица“ от таблоидите, а състоянието ѝ се оказва рядко психосоматично разстройство, познато на невролозите като „синдром на примирението“. Доктор Бенедикт Принс е съдебен психолог и експерт по убийствата, свързани със съня. Той е последната надежда случаят да бъде разгадан и Анна О да се събуди. А може би не трябва... 

    От нехудожествените ни предстоящи заглавия, искаме да акцентираме върху „Първа помощ за детето“ от Лариса Майер. Радваме се, че можем да предложим на всички родители и грижещи се за деца тази толкова важна и необходима книга, която ще им помогне да предотвратят или да реагират навременно и уверено при възникването на злополуки, наранявания и заболявания.

     „Егмонт“ 

    There Are Rivers in the Sky на Елиф Шафак

    Книгата, която очакваме с трепет и нетърпение, е новият роман на отличената с множество литературни награди и номинирана за „Букър“ Елиф Шафак: There Are Rivers in the Sky. Световната ѝ премиера е обявена за 8 август 2024 г., като издателство „Егмонт“ ще срещне българските почитатели на писателката с нейната нова творба непосредствено в дните около излизането на романа. Сюжетът на There Are Rivers in the Sky лъкатуши между 19-и век и съвремието, съсредоточен върху трима герои, живеещи край бреговете на реките Темза и Тигър. Животът им е любопитно белязан от епоса за Гилгамеш, а историята им, разказана от изключителното перо на Елиф Шафак, ще докосне читателите, превеждайки ги през темите, които силно вълнуват авторката: любовта, загубата, паметта и забравата, болката и изцелението. 

    „Хермес“ 

    „Заяви намеренията си“ от Рокси Нафуси

    Този незаменим наръчник е за всеки, който желае да създаде най-добрата версия на себе си и на живота си. Консултант по личностно развитие и наричана „кралицата на манифестирането“, Рокси Нафуси ще ви покаже как само в седем лесни стъпки да усвоите чудото на манифестирането и да постигнете мечтите си. Независимо дали искате да намерите сродната си душа, да откриете перфектната работа, или просто да постигнете вътрешен мир и увереност, тази книга ще ви научи как да го направите с тези изпитани стъпки: 

    1.Знай какво точно искаш.

    2.Освободи се от страха и съмненията.

    3.Синхронизирай действията с намерението си.

    4.Премини през изпитите на Вселената.

    5.Развий чувство на благодарност (без условия).

    6.Превърни завистта във вдъхновение.

    7.Довери се на Вселената.

    „Софтпрес“

    „Илън Мъск“ на Уолтър Айзъксън

     „Илън Мъск“ на Уолтър Айзъксън е книгата, която всички очакваме с огромно нетърпение! Читателите на „Софтпрес“ вече добре познават брилянтното писане на Айзъксън от биографиите на Стив Джобс и Леонардо да Винчи и могат да са сигурни, че новата книга е точно толкова добре проучена, многопластова и вдъхновяваща. В продължение на две години авторът следва Мъск навсякъде – присъства по време на неговите срещи, посещава заводите му и провежда пространни интервюта с неговото семейство, с приятелите, служителите и противниците му. Резултатът е изумителен портрет на един от най-противоречивите иноватори на нашето време. Защото Мъск е едновременно най-богатият човек в света и малкото момче, израснало сред подигравки в Южна Африка; създателят на Tesla и SpaceX и новият собственик на Twitter, който шокира с рязка смяна на настроенията, склонност към драми и маниакална посветеност на онова, което иска. Уолтър Айзъксън изследва всички тези лица, за да отговори на един въпрос: дали демоните на Илън Мъск са онова, без което иновациите и прогреса са невъзможни? Отговорите – през първата половина на 2024 г., когато „Илън Мъск“ излиза на български език.

    „Еднорог“ 

    ОДИСЕЙ на Стивън Фрай

    Надяваме се ОДИСЕЙ на Стивън Фрай да има същия успех като „Митове“, „Герои“ и „Троя“ – първите три книги, с които авторът благодарение на голямата си ерудиция и неповторимото си чувство за хумор възражда интереса на читателите към древногръцките легенди и митове.

    Стивън Фрай е определян като истинско британско съкровище. Той е актьор, комик, журналист, писател, поет, режисьор, сценарист и драматург, носител на много престижни награди. Припознаван в културните среди за еталон на т.нар. английски дух, неговото име се свързва с изящно владеене на езика, класически хумор и ерудирано присъствие. 

    „Ентусиаст“ 

    „Спящата красавица“ – класическата приказка от Братя Грим с нови илюстрации от Катина Пеева

    Една от най-интересните книги, която предстои да издадем от „Ентусиаст“ през 2023 г. е „Спящата красавица“ – класическата приказка от Братя Грим с нови илюстрации от видната българска художничка Катина Пеева. Стилът ѝ се отличава със забележително внимание към детайла и наситеност и разнообразие на нюансите. Читателите могат да очакват това специално издание през първата половина на 2024 г.

    „Ентусиаст“ подготвя и втора част на изданието „Пътешествайки“ с избрани пътеписи от Никос Казандзакис в превод на Николай Костов. В първата част, публикувана през 2021 г., бяха представени едни от най-вълнуващите свидетелски разкази за големи европейски и азиатски градове. Предстоящата втора книга предлага поглед върху пътеписите на гръцкия писател за Англия и Испания и ще излезе през втората половина на 2024 г.

    „Сиела“ 

    „Хиляда мозъка: нова теория за интелекта“ от Джеф Хокинс

    Една от любимите книги на Бил Гейтс за 2021 г. и най-добрите книги за 2021 г. според „Файненшъл таймс“.

    Джеф Хокинс е един от пионерите на информационната революция. Създател на един от първите таблети в историята – GriDPad, още в края на 80-те години на XX век, и на дигиталния личен асистент Palm през 1996 г., той предрича ерата на смартфоните и таблетите.

    В книгата си Джеф Хокинс разкрива своята революционна теория, според която невроните в мозъчната кора изпълняват сравнително прости алгоритми, но начинът, по който си взаимодействат, довежда до огромното разнообразие от дейности, които представляват разума и съзнанието. Според автора основната дейност на човешкия мозък е да съставя координатни системи и карти, в рамките на които да поставя информацията, която получава за света и за самия себе си, а след това да прави прогнози на базата на тази информация. 

    Теорията е представена на достъпен за широката публика език, като са описани и практическите ѝ приложения както в сферата на неврологията, така и в информационните технологии и работата по създаването на изкуствен интелект.

    Хокинс обяснява и защо не бива да се чувстваме застрашени от самия изкуствен интелект и защо фантастичните сценарии как той превзема света, са нереалистични. Подобно на много други технологии и тук според автора основната заплаха идва от хората, които ги използват.

    Другите две значими заглавия са „Зимата идва“ от Гари Каспаров и „Карти на значението: Архитектура на вярата“ от Джордън Питърсън.

    В книгата си „Зимата идва“ („Сиела“, 2015 г.) Гари Каспаров предвиди войната в Украйна, но никой не чу предупреждението му. В новата си книга „Светът след войната в Украйна“ той анализира каква стратегия е нужна, за да се постигне траен мир там, където винаги е имало само враждебност и агресия.

    „Карти на значението: Архитектура на вярата“ на изключителния Джордан Б. Питърсън внася революция в начина, по който разбираме психологията на религията и света около нас. Това мащабно изследване е в основата на популярната философия на Питърсън, която се противопоставя на хаоса, който е навсякъде около нас.

    „Кръгозор“ 

    „ХИЩНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ. Корпоративни престъпления, задкулисни спасителни програми и крахът на свободата“ от Грейс Блейкли 

    Книгата, от която всички се нуждаем, за да разберем какво се случва в политиката и икономиката в света днес и какво можем да направим всички ние, за да го променим, според нас ще бъде „ХИЩНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ. Корпоративни престъпления, задкулисни спасителни програми и крахът на свободата“ (работно заглавие)  от Грейс Блейкли. Всичко, което знаем за капитализма от учебниците, се оказа грешно.

    Свободните пазари не са наистина свободни. Рекордните корпоративни печалби са само за акционерите и не достигат до всички останали. Държавата не контролира бизнеса, но подкрепя избирателно някои корпорации или банки. Ние не правим сами собствения си избор, някой друг го прави вместо нас всеки ден...

    Авторката Грейс Блейкли, писател и журналист с диплома по философия, икономика и политика от Оксфордския университет, повдига завесата пред мита за свободния пазар, като се изправя срещу най-мощните корпорации в света и показва как правителствата се отклоняват от принципите на конкуренция и демокрация към монопол и олигархия.

    „Бард“

    Новата книга на Дан Браун

    За 2024 г. в категорията „най-забележителна“ вероятно ще се класира новата книга на Дан Браун. В последното си заглавие „Произход“ акцентът на автора е върху изкуствения интелект, 6 години по-късно в настоящата година се оказва, че това е най-използваното словосъчетание.

    Ето колко актуален е авторът.

     

    „Колибри“

     Поетичните томове на Пабло Неруда и Хорхе Луис Борхес

    Изд. „Колибри“ изненадва своите читатели с акцент и в поезията, като през 2024 година се очаква появата на поетичните томове на Пабло Неруда и Хорхе Луис Борхес, чието забележително творчество ще продължи линията на представените вече от издателството Константинос Кавафис, Пол Елюар, Шарл Бодлер и ново издание на „Сонети“ от Шекспир.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години