понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2107 прочитания

    С кои събития от България и света ще запомним 2023 г.?

    Попитахме специалисти от комуникационния сектор кои бяха най-важните неща през изминалата година
    18 декември 2023, 10:50 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    2023 г. беше поредната динамична година. От нов военен конфликт до успешен термоядрен синтез – в нея имаше от всичко по много. Economy.bg се свърза със специалисти от комуникационния сектор, за да разкажат кои според тях са най-важните събития от изминалата година.

    Снимка: Тони Тончев

    Светлана Савова, управляващ партньор на V+O Communication
    Войната в Украйна продължава. Война между Израел и Хамас започна. Човекът, който натисна бутона exit от ЕС за Обединеното кралство, Дейвид Камерън, управлява външната политика на страната. Човекът, който написа „Световен ред“, Хенри Кисинджър, напусна достойно света.
    А тук, в България, след поредица от служебни правителства, се сдобихме с правителство на „сглобката“, което обедини необединими партии. Политически фигури, които мислехме за заслужено неактивни, станаха по-активни от всякога. „Синя“ София щеше да се озове с „червен“ кмет. А партийни лидери, които застанаха зад гърба на „червения“ кандидат-кмет, стояха и зад гърба на Митрофанова, за да отворят българската „руска“ църква, която се оказа руска.
    А от по-светлата страна: Георги Господинов е първият българин, носител на литературната награда „Букър“ за своя роман „Времеубежище“. Нургюл Салимова стана втора на Световната купа по шах и изведнъж се разбра колко много неща не са станали в шахмата в България. Григор Димитров в период от няколко дни победи Карлос Алкарас, Даниил Медведев и достигна до финал с Новак Джокович заради стил, работа, концентрация и желание за победа.

    Снимка: Личен архив

    Любомир Аламанов, основател и управляващ директор на SiteMedia
    Годината беше наситена откъм събития в световен и във вътрешен план.
    Терористичният акт на Хамас спрямо мирното население на Израел, за съжаление, е едно от събитията, с които ще се запомни годината. Това зверство не само отне хиляди животи, но и възпали религиозни поддръжници да извършват терористични дейности в цял свят.
    Правителството Денков – Габриел беше гласувано след няколко поредни парламентарни избори, изпратили шарена палитра политически сили в Народното събрание. Първоначално изглеждаше странно, а и почти нямаше доволни партийни фенове. Но то прекъсна поредицата служебни кабинети на президента Радев, които все повече се отдалечаваха от основната си функция да организират провеждането на изборите, а започваха да осъществяват дългосрочни стратегии, все повече отдалечаващи ни от цивилизационния ни избор да сме част от западната демокрация.
    За пръв път от 18 години София има кмет, който не е от ГЕРБ. Васил Терзиев спечели след тежка кампания, като на балотажа само 4000 гласа го разделяха с втората Ваня Григорова. Кандидатът на ГЕРБ не достигна до втори тур. Това заедно със загубата на Варна, Пазарджик и Благоевград може би показва обръщане на тенденцията и трайно отстъпление на ГЕРБ и в местната власт. Ако новите кметове се справят добре, следващите парламентарни избори няма да са лесно предсказуеми.
    Може да се отбележи и страхотното представяне на българските шахматистки. Нургюл Салимова стана втора на Световната купа по шахмат, а женският национален отбор стана европейски шампион. Тези успехи възродиха интереса към шахмата от широката публика и може да дадат тласък за следващи поколения шампиони.
    Искам и да отбележа успеха на нашата Гери, която само за четири години от стажантка израсна до добър професионалист и беше номинирана за Rising Star of the Year на ICOO Global PR Awards. Огромно постижение за нея, както и за целия пазар.

    Снимка: Личен архив

    Д-р Александър Христов, Управляващ партньор на Параграф 42
    Това беше поредната трудна година с много разломи и напрежение между отделните общности. И като че ли символично точно в нейния край си отиде Хенри Кисинджър, един от архитектите на съвременния ред. Иначе ще запомним годината с продължаващия ужас от войната, с поляризацията и радикализацията в обществата, които в много страни доведоха на власт политически сили от по-крайно левия или по-крайно десния спектър. В България с непрекъсната политическа вихрушка легендарната вече сглобка, в която има толкова много вътрешно напрежение, че искрите между съставляващите я не само са нормални, но и дават възможност да се изпусне парата.
    В комуникациите ситуацията е доста по-розова. Страховит ръст на всичко, свързано с AI и усъвършенстване на общуването както технологично, така и в посока все повече да ценим творчеството и приноса на хората, особено на талантливите. И още – постепенно, но видимо издигане на ролята на комуникациите и на важната им роля в изграждането на един по-добър свят, базиран на честност и отговорност.

    Снимка: Личен архив

    Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL, част от Publicis Groupe България
    Важните събития за 2023 определено бяха тези, свързани с политическата нестабилност и лутането на обществото между несигурността в икономически, социален, здравен и обществен аспект. Определено изборните месеци забавяха темпа при някои бизнеси и техните възможности за инвестиции. В края на годината вярвам, че нещата се нормализират и обществото и бизнесът се движат към по-добро. От медийна гледна точка дезинформацията и фалшивите новини не подминаха България и тази година. Всички – хора, общности, организации, бизнеси, медии, са изложени на постоянно съмнение, което сваля доверието помежду ни. Браншовите организации говорят и търсят решения в тази посока, защото комуникационната среда има нужда да възстанови доверието помежду ни.
    Силно отражение продължават да дават новите нагласи за работната среда независимо от индустрията. Необходимостта работодателите да сложат приоритетите на служителите в топ стратегическите си теми, са ключови.

    Снимка: Личен архив

    Максим Бехар, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group
    Беше доста бурна политическа година и за съжаление, ще се запомни главно, че към войната в Украйна се прибави още една – в Близкия изток. Това за света е доста тревожна новина, но особено и за България, и двата конфликта са доста близко до границите ни. Със сигурност това доминираше дневния ред на Европа и ще продължи и в близко бъдеще. Такива конфликти не отминават с тяхното спиране, а тези явно ще продължат още дълго.
    В България като че ли през тази година ситуацията се успокои и лично аз съм изключително приятно  изненадан от представянето на академик Николай Денков като премиер – спокоен, уравновесен, знаещ и убедителен. Знам, че на много хора няма да се хареса, но сега в тези сложни времена точно такъв човек ни трябва начело на българската политика.
    Новият софийски кмет също изпраща доста позитивни сигнали на организиран мениджър, надеждите ми са да не се стресне от милионите проблеми в столицата и да се обърка, просто трябва спокойно и последователно да гради новата ни модерна столица, така че да бъде запомнен не с това колко години е стоял, а какво е направил за това време. Неговите предшественици не успяха едни павета да подредят, очакванията към него сега са много по-големи.
    Накратко – през изминалата година светът се обърка още повече, рецесията и инфлацията измъчиха не само България, но мъчат и света. Пазарите се свиха почти до минимума, който могат да си позволят и ни се иска да вярваме, че това са сигнали, че след криза идва и подем.

    Снимка: Личен архив

    Никол Брейчева, Key Account Manager, United Partners
    Годината започнахме с големи очаквания и надежди, че катаклизмите от 2022 г. ще останат зад гърба ни. Уви, и тази година в световен план случващото се ни поднесе нова порция изненади. Войната между Русия и Украйна продължава да зрее и да е на дневен ред. До нея се нареди и конфликтът между Израел и Хамас. Ситуация, която със сигурност повлия емоционално на хората по света. Много бизнеси на глобално ниво се активираха по линия подпомагане и подкрепа на цивилните граждани, които са преки участници в конфликта и от двете страни.
    Локално усетихме пряко или косвено всяка глобална турбуленция. В България за поредна година гласувахме с надежда за промяна, за по-организирана и просперираща страна.
    Редом с всички не толкова позитивни новини 2023 г. ни поднесе и приятни изненади. В локален план България даде заявка със спортните си постижения – българските шахматистки станаха европейски шампионки, Григор Димитров отново отбеляза впечатляващи победи в света на тениса, a Александър Везенков нареди България на баскетболния световен подиум.
    В глобален план изкуственият интелект и приложенията му в различните сфери на дейност започнаха да набират все по-голяма сила и да предоставят все повече и по-интересни възможности на бизнесите по света. Това със сигурност ще е тема и за 2024 г., която ще следим с интерес и любопитство. Усещането за 2023 г. е за една много неочаквана година, която ще изпратим с удоволствие и с надежда, че ни очаква нова, пълна с позитивни новини 2024 година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 1 час
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева