понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15853 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излязоха в България през 2023?

    Вижте кои заглавия заслужават внимание според водещи български издателства
    20 декември 2023, 10:20 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Коя е най-добрата книга, която издадохте през 2023, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от водещите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като книги на годината (подредени по азбучен ред):

    „Авиньонски квинтет“ на Лорънс Дърел

    „Колибри“ 

    Една от най-забележителните книги, чието начало беше дадено през 2023 г. от изд. „Колибри“ е Авиньонски квинтет на Лорънс Дърел. Според критици и читатели Дърел е един от най-изящните стилисти на модерната британска литература и със сигурност най-космополитният автор на ХХ век, а творбите му обединяват всички възможни истории, които могат да се случат на хората. Животът и творчеството му са огледало на разкъсваното от противоречия изминало столетие. На българските читатели е познат с прочутата си тетралогия „Александрийски квартет” и с пътеписите си „Пещерата на Просперо“ и „Горчивите лимони на Кипър“. Сега за първи път на български език излиза и последното голямо произведение на Лорънс Дърел, цикълът „Авиньонски квинтет“, който самият той планира като последна творба. Пенталогията се състои от романите „Мосю, или Принцът на мрака“, „Ливия, или Погребан жив“ – които излязоха в превод на Паулина Мичева през 2023 г. – „Констанс, или Самотни занимания“, „Себастиан, или Водещи страсти“ и „Квинкс, или Историята за изкормвача“, които предстои да бъдат издадени през идната 2024 г.

    „Авиньонски квинтет”, често определян като литературна мистификация,  разказва за група хора, които прекарват едно лято в запустяло имение край Авиньон. Някои от тези хора са истински, а други са герои от роман, написан от един от истинските герои. Но след известно време всичко това спира да има значение. Измислицата и реалността се сливат в едно. Избухва Втората световна война и тези хора са разпръснати в различни посоки от вятъра на съдбата, а ние ги следваме. Някои израстват, други умират, трети полудяват, а тези, които преживяват войната, накрая се връщат… в Авиньон. 

    „Без реклами“, автобиографията на Магърдич Халваджиян

    „Софтпрес“

    Едно от най-знаковите издания на „Софтпрес“ за годината безспорно е „Без реклами“, автобиографията на Магърдич Халваджиян. Едновременно увлекателна и вдъхновяваща, това е книга, която може да се чете и като биография, и като роман, и като наръчник за личностно развитие и мотивация, и като бизнес ръководство. Тук най-популярният продуцент в България разказва изненадващо откровено не само за своите телевизионни проекти, а и съкровени случки и мигове от личния си живот – за радостите, поуките, успехите и разочарованията. Описва върховете и спадовете, през които е минал, говори със заразителна страст за силата на мечтите, подлага на детайлен анализ природата на човешките взаимоотношения и дава изстрадани съвети.

    „Тази книга е разказ за едно момче със странно име, родено в Плевен, учило в Москва, живяло в Италия, което имало розови очила, вярвало в чудеса и било научено от баща си, че няма невъзможни неща” – пише Маги в началото на своята автобиография, а в края споделя: „В последните години много ме канят на срещи със студенти, бизнесмени, мениджъри, фирми, компании и въобще навсякъде. Канят ме да говоря и да мотивирам хората. Казах го вече. Аз не отказвам, защото искам да споделя моя опит с всеки, който е „провесил“ нос и смята, че нещата няма да станат. Как да не станат?! Искаш ли, вярваш ли, желаеш ли го – няма начин да не станат! Аз успях – можеш и ти.”

    И точно затова, макар „Без реклами“ да е поглед към някои от най-популярните предавания, кампании и личности в българския ефир, книгата инстинктивно провокира и поглед навътре – към най-интимните кътчета, скрити във всеки от нас, и ни вдъхва смелост да ги изследваме и да последваме желанията, скрити във всяко от тях.

    „Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите децa“ от Надежда Милева и Петя Терзииванова

    „Ентусиаст“ 

    През 2023 г. „Ентусиаст“ публикува няколко забележителни заглавия, сред които издателския проект „Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите децa“.

    Авторите на практическата книга, детските психотерапевти Надежда Милева и Петя Терзииванова, предлагат народните приказки като метод, който да помогне на родителите да намерят решение на проблемите, свързани с вътрешния свят на децата им. Дизайнът на изданието е дело на илюстраторката Яна Казакова.

    Книгата представя основните емоции – страх, тревожност, гняв, тъга, радост, ревност, завист, срам и вина, и включва подбрани приказки, чиито метафори позволяват на детето да развие самосъзнанието си. Авторите добавят и практически задачи след всяка приказка, в които са включени тематични въпроси и игри. За тази цел изданието е придружено от допълнителни материали – девет карти, представящи деветте емоции, и макетно човече, върху което детето да проектира собствените си преживявания.

    „Изчезващите храни“  от Дан Саладино 

     „Кръгозор“

    Безспорно най-важната книга на „Кръгозор“ за 2023 г. е „Изчезващите храни. Кои са най-застрашените храни по света и защо трябва да ги спасим“.

     Ако ви се струва, че каквото и да ядете, то има еднакъв вкус, където и да сте по света, не сте сами.

    Знаете ли, че: основният източник на голяма част от храната ни – семената – е под контрола на едва четири корпорации; че половината от сирената в целия свят се правят с бактерии или ензими, произвеждани от една-единствена компания; че 99% от кравите в млекопреработвателната промишленост са от една порода; а всяка четвърта бира на пазара е продукт на една компания  независимо от бранда?

    „Пътувах много по света, за да документирам някои от застрашените от изчезване храни, преди да е станало твърде късно. За да разбера защо днес така отчаяно се нуждаем от тях, проведох множество проучвания, запознах се с вълнуващи хора, а те споделиха с мен  зашеметяващи истории. За кавълджата, една от най-старите пшеници на света, която сама се предпазва от вредители в почвата и която е върната в Източна Турция от ръба на нейното изчезване. За дивия мед, събиран в Северна Танзания с помощта на птици, и колко здрава е връзката между човека и природата. За традицията в приготвянето на сиренето мишавин, което зрее в мях от козя кожа в планина в Албания. За грузинските вина в квеври, чиято слава след години забвение е върната на родината си и на света. Исках да бия тревога, но и да ви дам оптимизъм и герои – хора по цял свят, посветили живота си на това да съхранят огромното разнообразие от храни и начините за тяхното отглеждане. Защото историята на храната е история на човечеството … и на неговото оцеляване!“ - Дан Саладино

    ЛОНДОН от Едуард Ръдърфърд

    „Еднорог“

    ЛОНДОН – в два тома – несъмнено е книга, заслужаваща внимание като блестящо романизирана история на един велик град от дълбока древност до наши дни. В книгата факти, действителни събития и исторически личности са съчетани с увлекателния разказ за много поколения на няколко семейства, живели в Лондон.

    Въпреки пъстрата палитра от важни и второстепенни герои, основният герой в този епичен роман е самият Лондон. С всяка следваща глава и съответно поколение, градът се развива, расте, съзрява, страда и буквално се разгръща пред очите ни, благодарение на щателните проучвания на Едуард Ръдърфърд. Той ни повежда из всички емблематични места и сгради, които туристите намират за толкова привлекателни днес, и ни прави по поразителен начин свидетели на естествения развой на културни промени, еволюции и революции. Пред очите ни Лондон се превръща от примитивно селище в модерен град, чието величие е неоспоримо в продължение на векове.

    „Рана“ от Захари Карабашлиев

    „Сиела“ 

    Почти 7 години след появата на „Хавра“ (Роман на годината на НДФ „13 века България“ 2017 г.) писателят  Захари Карабашлиев („18% сиво“, „Опашката“) отново свързва родното „сега” с онова „преди”, което обрисува портрета на българското съзнание, ум и сърце. 

    Неговият роман „Рана“ се появи в началото на ноември 2023 г. и веднага успя да спечели любовта на критици и публика. Изданието е „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“ в категория „Най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост“, както и на наградата „Книга на годината“ в категория „Сърцето на родната литература“ на Ozone.bg.

    Сред акцентите тази година е и „Диада“ от Яна Титова. „Диада” е вторият пълнометражен филм на актрисата и режисьор Яна Титова – на голям екран на 10 ноември 2023 г. и триумфира с над 50 000 зрители, 4 приза на „Златна роза“ и отличие за главната актриса Маргарита Стайкова.

     Друго ключово заглавие е „Да покориш себе си“ от Силвия Аздреева. Невероятната история на първата българка, изкачила три осемхилядника; първия българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце; първата българка на най-смъртоносния връх К2; първата българка на четвъртия по височина Лхотце, оживява във вдъхновяващата книга „Да покориш себе си“ в съавторство с журналиста Найден Тодоров. 

    Добавяме и „Четвърто крило“ от Ребека Ярос. Сравнима по успех в момента само с Дж. К. Роулинг, Дж. Р. Р. Мартин и Сара Дж. Маас, американската писателка Ребека Ярос успя да завоюва сърцата на милиони читатели по света, а сега най-горещото заглавие на 2023 година се появява и на български език в превод на Мариана Христова и с ексклузивни за България корица и вътрешен дизайн. 

      „Смелостта да не те харесват“ от Ичиро Кишими и Фумитаке Кога

    „Хермес“ 

    Могат ли хората да се променят? Достатъчно ли е просто да бъдеш такъв, какъвто си? Щастието въпрос на избор ли е? Това са само част от въпросите, с които объркан млад мъж се обръща към уважаван философ. Написана под формата на диалози, „Смелостта да не те харесват“ дава категорични отговори на редица екзистенциални питания. В нея се разглеждат фундаментални концепции, свързани с човешката природа и личностната реализация, които почиват на теориите на Алфред Адлер – един от най-влиятелните психолози на XX век наред с Фройд и Юнг. В рамките на пет срещи философът помага на младежа да осъзнае, че всеки може да избере какъв живот да има, като се освободи от оковите на миналите травми и чуждите очаквания. 

    С мъдрите си послания за прошката, свободата и личната отговорност книгата открива нови хоризонти пред нас, като ни подтиква да загърбим ограниченията, които си налагаме сами, и да проявим смелост да бъдем себе си въпреки всичко.

     „Същото, както винаги“ от  Моргън Хаузел 

    ЕРА

    Най-ценната книга, която издадохме тази година, е „Същото, както винаги“ от финансовия консултант Моргън Хаузел, известен с бестселъра си „Психология на забогатяването“. В новата си книга Хаузел споделя универсалните истини в един вечно променящ се свят. Трудно е да прогнозираме бъдещето, но ако се фокусираме върху нещата, които никога не се променят, ще открием така необходимото знание, което ни е липсвало, за да можем да преценяваме по-добре рисковете и да се възползваме от възможностите. „Същото, както винаги“ се отличава с достъпен, увлекателен стил и съдържателни примери, които ще ни помогнат да „виждаме“ в бъдещето и да изградим най-добрата стратегия в бизнеса, финансите и личния си живот.

    Както всяка година  издателство „Ера“ допълни и популярната си колекция от книги за пътуване с няколко нови вълнуващи заглавия: „Живот по гръцки“ от Питър Барбър, „Далечната Финландия отблизо“ от Роман Шац, „Сардиния – люлката на щастието“ от Хенинг Клювер, „Шведите знаят как“ от Антие Щрубел.

     „Хари Потър: Магьоснически алманах“ на Дж. К. Роулинг

    „Егмонт“ 

    „Хари Потър: Магьоснически алманах“ е една от книгите на 2023 г., с които се гордеем, че излезе на български език едновременно със световната премиера на изданието. Първият официален сборник с магьоснически списъци, диаграми, карти и всякакви вълшебни неща от света на момчето, което оживя носи уникалния творчески почерк на Дж. К. Роулинг, великолепно илюстрован от седем изключителни съвременни художници: Питър Гоус, Луис Локхарт, Уейтонг Мей, Оля Муза, Фам Куанг Фук, Леви Пинфолд и Томислав Томич.

    Вълнуващ пътеводител из магьосническия свят и колекционерско издание с твърда корица и суперобложка, с книгоразделител с панделка, илюстрирани форзаци и чудесно систематизирано съдържание, с излизането си книгата оглави класациите по света и се превърна в едно от най-търсените издания и в българските книжарници. Преводът на българското издание е дело на Михаил Костов и Радина Стаменова, познати на феновете у нас като изключителни познавачи на света на младия магьосник и хората, които стоят зад клуба „Дейли Потър“ (Daily Potter).

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години