петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1546 прочитания

  Едва 19% са жените в ръководството на 300-те най-големи компании в България

  Необходими са допълнителни мерки, за да успее България да отговори на директивата на Европейския съюз за 40% участие на жени
  26 март 2024, 14:18 a+ a- a

  сн: istock

  По повод 11-та годишнина от създаването на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) организацията представя проучване, чиито данни сочат, че около 19% е общото присъствие на жените в управителните бордове на топ 300 от най-големите компании по приходи в България, както и в големите публично предлагани компании на Българската фондова борса. Проучването е проведено през есента на 2023 г. на база официално обявените данни от бизнесите.

  Според въведената през 2022 г. директива за баланс между половете в корпоративните бордове, всички големи, публично предлагани компании в ЕС след 2026 г. трябва да имат 40% присъствие на по-слабо представения пол.

  Устойчивите и успешни бизнеси се градят върху комплекс от фактори, сред които все по-важно място заемат разнообразието, приобщаването и равнопоставеността. За да запазят конкурентоспособността си, да бъдат иновативни и гъвкави, компаниите се нуждаят от силни екипи от хора с разнообразни гледни точки, култура и опит.

  Според данни на European Women on Boards от януари 2024 г., Франция, Италия, Белгия, Дания и Австрия вече са постигнали участие на 40% участие на жени в бордовете, както и Великобритания и Норвегия извън Съюза.

  „СЖББ работи за активен диалог между институциите и бизнеса, така че да бъде създадена една по- приобщаваща среда, повече дами да получат възможности за достигане на високи управленски позиции и не на последно място, да подсигурим успеха на бизнеса“, коментира Цветанка Минчева, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

  Тя напомня, че по инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България започнаха стъпки по транспониране на директивата в българското законодателство. Като част от Националния съвет по равнопоставеност към Министерството на труда и социалната политика организацията инициира списък с публичните дружества с цел проследяване колко от тях отговарят на критериите за брой жени в управленските съвети, какъв би бил разширителният обхват на директивата на ЕС и как може да започне подготовката на законодателство. В допълнение, още в началото на 2023 г.

  Съветът на жените в бизнеса стартира партньорство с организацията European Women on Boards, целящо да насърчи по-силното присъствие на жени на високи управленски позиции в бизнеса.

  Съветът на жените в бизнеса в България вече 11 години подпомага формирането на силна бизнес общност, надгражда ключови управленски умения на жени предприемачи и улеснява споделянето на добри практики за разширяване на икономическата активност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 11 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство