събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1711 прочитания

  Едва 19% са жените в ръководството на 300-те най-големи компании в България

  Необходими са допълнителни мерки, за да успее България да отговори на директивата на Европейския съюз за 40% участие на жени
  26 март 2024, 14:18 a+ a- a

  сн: istock

  По повод 11-та годишнина от създаването на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) организацията представя проучване, чиито данни сочат, че около 19% е общото присъствие на жените в управителните бордове на топ 300 от най-големите компании по приходи в България, както и в големите публично предлагани компании на Българската фондова борса. Проучването е проведено през есента на 2023 г. на база официално обявените данни от бизнесите.

  Според въведената през 2022 г. директива за баланс между половете в корпоративните бордове, всички големи, публично предлагани компании в ЕС след 2026 г. трябва да имат 40% присъствие на по-слабо представения пол.

  Устойчивите и успешни бизнеси се градят върху комплекс от фактори, сред които все по-важно място заемат разнообразието, приобщаването и равнопоставеността. За да запазят конкурентоспособността си, да бъдат иновативни и гъвкави, компаниите се нуждаят от силни екипи от хора с разнообразни гледни точки, култура и опит.

  Според данни на European Women on Boards от януари 2024 г., Франция, Италия, Белгия, Дания и Австрия вече са постигнали участие на 40% участие на жени в бордовете, както и Великобритания и Норвегия извън Съюза.

  „СЖББ работи за активен диалог между институциите и бизнеса, така че да бъде създадена една по- приобщаваща среда, повече дами да получат възможности за достигане на високи управленски позиции и не на последно място, да подсигурим успеха на бизнеса“, коментира Цветанка Минчева, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

  Тя напомня, че по инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България започнаха стъпки по транспониране на директивата в българското законодателство. Като част от Националния съвет по равнопоставеност към Министерството на труда и социалната политика организацията инициира списък с публичните дружества с цел проследяване колко от тях отговарят на критериите за брой жени в управленските съвети, какъв би бил разширителният обхват на директивата на ЕС и как може да започне подготовката на законодателство. В допълнение, още в началото на 2023 г.

  Съветът на жените в бизнеса стартира партньорство с организацията European Women on Boards, целящо да насърчи по-силното присъствие на жени на високи управленски позиции в бизнеса.

  Съветът на жените в бизнеса в България вече 11 години подпомага формирането на силна бизнес общност, надгражда ключови управленски умения на жени предприемачи и улеснява споделянето на добри практики за разширяване на икономическата активност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 18 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект