събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6728 прочитания

  Стефка Мавродиева е новият главен директор „Дигитализация“ на Nasekomo

  Тя има над 20-годишен опит в ИТ сектора
  20 март 2024, 13:57 a+ a- a

  Българската биотехнологична компания Nasekomo ускорява темпото си на дигитализация с привличането на нов главен дигитален директор. От средата на март ключовата позиция заема Стефка Мавродиева. Назначението идва няколко месеца, след като компанията привлече инвестиция от 8 милиона евро за растеж и след като в края на миналата година Nasekomo и Сименс България обявиха стратегическо партньорство за дигитализиране на отглеждането на Hermetia Illuces за индустриални цели.

  В новата си роля Стефка Мавродиева ще отговаря за разработването и изпълнението на дигиталната стратегия на Nasekomo, включваща управление и интерпретиране на големи обеми данни, автоматизация, управлявана от изкуствен интелект, интеграция на технологии и кибер сигурност. Тя ще играе ключова роля в усилията на компанията да разшири операциите си на нови пазари чрез новаторския за насекомната индустрия франчайз модел.

  „Вдъхновена съм да се присъединя към Nasekomo в този ключов момент от растежа на компанията“, споделя Мавродиева. „Впечатлена съм от потенциала за иновации и пълна дигитализация на бизнеса. Плановете за развитиe и експанзия в глобален мащаб посредством цялостна автоматизация чрез изкуствен интелект са уникални по рода си. Това на практика не е правено до момента. Компанията предоставя уникална възможност да се революционизира индустрията за биопреобразуване на насекоми и съм уверена, че с моя опит и експертиза ще помогна за постигането на нейните цели.“

  Стефка Мавродиева има над 20-годишен опит в IT с фокус върху управлението на стратегически програми, свързани с дигитализация, облачни решения и цялостно развитие на бизнеса. През последните седем години е част от екипа на Experian, като в Nasekomo идва от позицията директор „Софтуерно инженерство“ и ръководител на развойния център на Experian в София.

  Амбицията на Nasekomo да бъде иноватор в динамично развиващата се индустрия за насекоми подтиква компанията да работи за мащабиране на достъпа до технологиите за биоконверсия чрез франчайз модел и мрежа от дигитализирани ферми. Ключова предпоставка за постигането на тази цел е разработването на смарт технологии и обучението на изкуствен интелект за всички етапи от процеса на отглеждане на насекомите, производството на протеин и свързаност между фабриките. Nasekomo вече притежава серия от международни патенти за роботизирани решения в тази сфера, което й дава технологично предимство пред конкурентите от други страни.

  „Както амбициите, така и културата на компанията импонират на моята натура и вярвам, че тук ще открия нови възможности да приложа досегашния си опит, изследвайки напълно нови територии в областта на биотехнологиите в синергия с новостите в технологичния свят“, споделя още Мавродиева.

  Nasekomo е биотехнологична компания, посветена на индустриалното развитие на биоконверсията чрез насекоми с цел устойчиво и висококачествено производство на протеин. Създадена през 2017 от Ксавие и Олга Марсенак и Марк Болар, Nasekomo адресира глобални предизвикателства като изхранването на човечеството, създавайки иновативни решения на базата на нови технологии за автоматизация и свързаност, базирани на AI. В областта на селекцията, компанията черпи опит чрез Fly Genetics - съвместно предприятие с френската Groupe Grimaud. В производството на протеин Nasekomo прилага кръгов модел с потенциал да вдъхнови и въведе практики за устойчивост и в други индустрии. Продуктите от насекоми намират различни приложения във фуражи и храна за домашни животни, органични торове и други области, повишавайки тяхната природосъобразност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект