неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1286 прочитания

    Каква 2024 очакват HR лидерите в България?

    Вижте какви ще са водещите приоритети през годината за HR мениджъри от различни индустрии в България
    03 януари 2024, 12:11 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Какви ще бъдат водещите приоритети на HR лидерите в България през 2024 и за каква година се подготвят? 

    Попитахме HR мениджъри във водещи компании в България от различни индустрии. Вижте какво споделиха пред Economy.bg.

    Антоанета Методиева - Директор „Човешки ресурси, управление и обучение“, Фантастико Груп. Снимка: Личен архив

    Антоанета Методиева, директор „Човешки ресурси, управление и обучение“, Фантастико Груп

    През 2024 г. екипът ни ще се увеличи, предстои откриването на разширената ни логистична база в гр. Елин Пелин

    Развитието на екипите и приобщаването на новите колеги към корпоративната култура ще бъдат водещи приоритети и през 2024 г. За нас е важно да предоставим всички възможности за допълнителни обучения и практически опит за професионалистите в екипа, които имат потенциал да разгърнат таланта си и да въвличат колегите си в това да осигуряваме на нашите клиенти възможно най-високо ниво на услуга. 

    Ще разширим още програмата за здравословен и пълноценен живот „С грижа към теб“. Освен безплатни занимания по интереси тя вече включва карта „Знание+“, която дава отстъпки за някои от популярните театри, музеи, галерии, книжарници, чуждоезикови школи, академии за обучения, както и центрове за творчески занимания. Започваме сътрудничество и с платформата „Уча.се“, като компанията ще поеме значителна част от финансирането на абонаментите и ще подпомогне достъпа на децата на нашите колеги до изключително богат набор от образователни ресурси. 

    През 2024 г. екипът ни ще се увеличи, тъй като предстои откриването на разширената ни логистична база за охладени стоки в гр. Елин Пелин, ще стартира строителството и на два нови търговски обекта. Ще привличаме млади хора, за които търговията е интересна сфера за развитие, ще търсим най-добрите таланти в нашия сектор и ще продължим започналия през 2023 г. процес по привличане на хора от страни извън Европейския съюз. Вярваме, че многообразието, комбинацията от младежки ентусиазъм и дългогодишен професионален опит носят взаимно обогатяване, създават мотивираща и позитивна работна атмосфера.   

    Антония Зарева – Ръководител отдел „Човешки ресурси“, Болница ВИТА. Снимка: Economy.bg

    Антония Зарева – Ръководител отдел „Човешки ресурси“, Болница ВИТА

    Ще се разширим и разкрием нови структури, приоритет е да привлечем, мотивираме и задържим професионалистите

    Във връзка с разширяването на Болница ВИТА и разкриването на нови структури, част от амбициозната програма на ръководството за 2024 г., предизвикателствата си остават да привлечем, мотивираме и задържим професионалистите. 

    Повишаването на квалификацията на медицинските специалисти е постоянен приоритет – то води до подобряване на медицинското обслужване, от една страна, и до увеличаване на мотивацията на всеки член на екипа, от друга.

    В Болница ВИТА насърчаваме нашите професионалисти да предават своите знания и умения на младите си колеги – през цялата година организираме специализирани обучения, в които се включват лекари и от други здравни заведения в страната. 

    Приоритет за 2024 г. е да разширим тематиката и обхвата на тези квалификационни курсове, за да се включат повече специалисти, които да повишат своята компетентност в различни сфери на медицината.

    Горди сме, че част от екипа на Болница ВИТА са изключително опитни лекари, включително хабилитирани лица, които могат да бъдат вдъхновение за своите по-млади колеги.

    Продължаваме да разчитаме на партньорството с Медицинските университети в София и Плевен, за да развиваме Болница ВИТА и като база за обучение на бъдещите медици.

    Радослава Кроснева - HR Директор на Банка ДСК. Снимка: Economy.bg

    Радослава Кроснева - HR директор, Банка ДСК 

    Задържането на ценни служители става все по-голям приоритет 

    Водещите приоритети за нас ще бъдат:

    •Управлението на промяната – имаме специална методология, на която се базираме, като целта ни е всички служители да бъдат еднакво информирани, еднакво желаещи промяната, да имат едно и също познание и развити умения по отношение на всички трансформации, които се случват при нас.

    •Задържането на ключови служители и таланти – тъй като привличането на таланти е вече предизвикателство предвид трудностите на пазара, задържането на ценни служители става все по-голям приоритет не само за нас, но предполагам и за всички компании. Признанието и доверието при управление на екипи ще бъдат ключови за мотивиране и задържане на нашите таланти.

    •Развитие на хората и разгръщане на техния потенциал – имаме намерение да увеличаваме броя на създадените в банката академии с цел надграждане или придобиване на нови умения, както и да продължим да поддържаме и развиваме нашата общност от вътрешни обучители, към която в момента имаме присъединени над 100 наши колеги.

    Нели Малакова - Мениджър Подбор и Работодателска марка, Cargill България. Снимка: Economy.bg

    Нели Малакова - Мениджър Подбор и Работодателска марка, Cargill България

    Все повече ще се засилва тенденцията кандидатите да предпочитат да бъдат част от силно ангажирани екипи и от компании

    През 2024 година за Cargill България отново основен фокус в управлението на талантите ще бъде да продължим да надграждаме в посока на: 

    •запазване на ангажиращата работна среда, даваща възможност за развитие, обучение и баланс работа/личен живот. 

    •обучение на талантите – дори и да нямат точно търсения опит и умения, желанието ни е да предоставим стартова възможност за започване на работа и обучението да се случва паралелно в процеса на работа чрез много стажове и програми за вътрешен обмен; 

    •увеличение на ролята на лидерите за изграждане на сплотени и ефективни екипи.

    Все повече ще се засилва тенденцията кандидатите да предпочитат да бъдат част от силно ангажирани екипи и от компании, които инвестират в заобикалящата среда и подобряване на общността, в която живеем. С над 1600 служители, готови да се включат в инициативите, социално отговорната програма на Cargill е запълнена от проекти, които самите служители избират и организират. Тези проекти са в няколко основни фокус области – образование, помощ към нуждаещи се групи, околна среда и психическо и физическо здраве. Екипът ни от доброволци – Cargill Cares, в партньорство с всички бизнеси,  координира глобални Cargill фондове за социална и обществена отговорност на национално ниво в България с обща стойност близо 1 млн. лева.

    Владислав Маринов - Мениджър „Човешки ресурси – Глобални операции“, Sensata Technologies. Снимка: Личен архив

    Владислав Маринов - Мениджър „Човешки ресурси – Глобални операции“, Sensata Technologies

    Водещият приоритет за нас е свързан с привличането и задържането на таланти

    Плановете ни, свързани с развитието на бизнеса и хората в организацията, за 2024 година включват много приоритети, но със сигурност водещият е свързан с привличането и задържането на таланти. В тази посока продължаваме да полагаме целенасочени усилия, които да подкрепят плановете ни за развитие в България.  

    В Сенсата вярваме, че ангажираните хора са тези, които постигат високи резултати и затова работим постоянно в посока да създаваме привлекателна работна среда, да поддържаме жив диалог с хората в екипа, като осигуряваме възможности за развитие и кариера. През тази година ще продължим да инвестираме в продължаващото обучение със силен акцент както върху развитието на лидерството на всички нива в организацията, така и с усъвършенстването и придобиването на нови знания и умения, ключови за процеса на технологична и културна трансформация в компанията.  

    Независимо от непрекъснато увеличаващите се разходи, свързани с хората, ние ще измерваме пазарния пулс и ще предприемаме необходимите мерки за адекватното и конкурентно позициониране.

    През 2024 година продължаваме с различни инициативи, ориентирани към по-нататъшното отваряне на организацията навън, утвърждаване на работодателския ни бранд, разширяване на взаимодействието с училища и университети, както и активно взаимодействие с местните общности.  

    Засиленият фокус върху DE&I (Diversity, Equity and Inclusion) продължава, тъй като това е залегнало дълбоко в културната ни идентичност като компания и сме убедени, че е свързано и с постигането на целите ни за бъдещето. 

    Мартина Георгиева - Директор Човешки Ресурси, Булмаркет Груп

    Мартина Георгиева - Директор Човешки Ресурси, Булмаркет Груп

    Обучението на служителите ще бъде водещ приоритет за нас

    Един от най-големите приоритети за 2024 година ще бъде обучението на служителите. Хората се фокусират все повече върху себе си. Избират компанията, която знае как да оцени максимално техния потенциал. Служителите търсят организации, които насърчават тяхното обучение, за да бъдат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Ето защо компаниите се трансформират в истински професионални центрове за обучение. Друг важен приоритет ще е развитието на работодателската марка, тъй като това е един доста силен инструмент за привличане и задържане на служителите в организацията. Битката за таланти през 2024-та ще бъде още по-ожесточена, така че не на последно място ще се фокусираме върху идентифицирането и управлението на талантите в организацията чрез насърчаването на дейности, които повишават чувството за принадлежност. Не само за мен, но и като цяло 2024-та се очертава като година на промяната, а HR лидерът ще бъде „коуч на промяната“. От една страна, той ще трябва да бъде този, който докладва, разполагайки с нужната информация, за възможностите за иновации и който показва предимствата и критичните проблеми на ръководството; от друга страна, ще трябва да подкрепя служителите, като проучва техните нужди и въздействието, което тази промяна оказва върху тях.

     

    Веселина Стайкова - People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България. Снимка: Личен архив

    Веселина Стайкова - People Lead, Commercial Unit BG, Монделийз България

    HR функцията ще се фокусира все по-силно върху данните

    Нашите водещи три приориетата са: 

    Продължаващ фокус върху DE&I

    Екипите, които се водят от своето разнообразие, са тези, които успяват да реагират, да бъдат гъвкави и проактивно да водят случващото се. Фокусът върху „разнообразие, приобщеност и равнопоставеност“ носи много предимства на самите организации, като по-доброто бизнес представяне, богатството от идеи, различните гледни точки и надграждащите умения за решаване на проблеми.

    Data as HR best friend

    Като продължение на нашата амбиция за дигитализация HR функцията ще се фокусира все по-силно върху данните и силата, която те имат за изграждането на партньорство. Да, ние като професионалисти, фокусирани върху хората, имаме склонност да подценяваме силата им. Използването на дигитални инструменти и изграждането на един холистичен подход (включващ дигиталното, но и запазването на човешкия контакт) ще ни даде увереност на този стратегически партньор, какъвто нашите бизнеси очакват в лицето на HR функцията. 

    Смисленото преживяване на работно място 

    За мен, това винаги ще бъде на фокус. Независимо от всички промени  нашите екипи ще очакват още по-високо ниво на взаимодействие, по-стабилна култура на доверие и психологическа сигурност, и най-вече лидери с вдъхновяваща визия, емпатийни и автентични.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години