сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3983 прочитания

    Ще продължи ли ръстът на възнагражденията през 2023?

    Вижте прогнозите на консултанти по подбор на персонал с поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара
    03 януари 2023, 16:27 a+ a- a

    Пазарът на труда изпрати година с ръст на възнагражденията в почти всички сектори. Ще продължат ли увеличенията и през тази година, в кои сфери и за кой тип позиции?

    Тенденциите при заплатите през 2023 пред Economy.bg коментират консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара.  Вижте какви са прогнозите.

    Ели Стойнева и Димитър Калев – Съоснователи на Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

    Ели Стойнева и Димитър Калев – Съоснователи на Top Skills Recruitment

    Ръстът на възнагражденията през новата година ще достигне средно до 8%

    Предвид тазгодишното увеличение нашата прогноза е, че ръстът на възнагражденията през новата година ще достигне средно до 8%. Темпът на увеличение на заплатите през новата година също ще се ускори спрямо този през 2022 година. Това ще се дължи основно на повишаване на възнагражденията в частния сектор, тъй като за администрацията в подготвения проектобюджет не е предвидено увеличение на заплатите.

    В сектора на високите технологии се очаква следващата година ръстът във възнагражденията да достигне до 10%, докато в производствената индустрия не очакваме промени. Прогнозите за финансовия сектор и изнесените услуги през следващата година са за 5% увеличение, което ще отбележи лек спад спрямо 2022 година.

    Мария Динева – Експерт HR проучвания, Manpower България

    Мария Динева – Експерт HR проучвания, Manpower България

    Очакванията ни за 2023 са свързани предимно с не толкова чести покачвания на заплатите, колкото с по-високите проценти на увеличение спрямо 2022

    С несигурността на пазара на труда - липсата на кадри и ежедневно покачващите се цени на всички услуги и продукти, е много вероятно 2023 година да бъде поредната предизвикателна година за бизнеса. Решенията за промяна и стабилизиране не трябва обаче да откриваме само в покачването стремглаво на възнагражденията с цел дотиране на инфлационен процент. Бизнесът трябва да помисли за иновативни решения, свързани с мобилност и обмяна на кадри от други страни, внос на специалисти и отваряне на по-големи възможности за колаборация със страните от Балканския полуостров редом с автоматизация и улеснение на процеси. Факт е обаче, че кадрите в България, тепърва излизащи на пазара на труда, започват да имат доста високи очаквания, които доста често се изразяват в изискване за високо фиксирано месечно възнаграждение. 

    Очакванията ни за 2023 са свързани предимно с не толкова чести покачвания на заплатите, колкото с по-високите проценти на увеличение спрямо 2022 година. За целите на достоверността обаче в момента с екип „Проучвания“ към Менпауър сме в активна кампания за увеличенията през 2023 година, като данните, които ще дадат яснота и достоверност на твърденията, ще излязат през януари 2023 година. Може да се включите тук:  https://survey.zohopublic.eu/zs/fhBjBJ

    Надежда Василева, Оперативен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

    Надежда Василева – Оперативен Директор на Adecco България 

    Високата инфлация ще накара компаниите да актуализират своите политики за парични и нефинансови бонуси

    Високата инфлация през последната година ще накара компаниите да преразгледат и актуализират своите политики за парични и нефинансови бонуси, които планират за 2023 г.

    Прогнозата ни е, че те ще бъдат по-гъвкави и адаптирани според нуждите на служителите, за да могат да бъдат задържани в компанията. Паралелно с това ще се увеличи ножицата между компаниите, които ще дават конкурентно възнаграждение, и такива, чиито бизнес модели не позволяват да отговорят с увеличение от порядъка на 20% – 25%. 

    Нашите проучвания показват също така обаче, че основната причина за решението за смяна на работата не е заплатата, а именно нарушените позитивни отношения между работодателя и служителя.

    Ангел Маджаров - Group Director на Talent Group. Снимка: Личен архив

    Ангел Маджаров – Group Director на Talent Group

    И през 2023 година ще има постоянен ръст на възнагражденията във всички сектори, но с по-умерен темп

    Смятам, че и през 2023 година ще има постоянен ръст на възнагражденията във всички сектори, но с по-умерен темп, който ще зависи от бизнес климата и най-вече от инвестициите. Очаквам компаниите от всички икономически сектори да предприемат различни видове оптимизации в зависимост от нуждите на сектора. Например в секторите Производство, Транспорт и Логистика и Земеделие един от подходите за оптимизиране би могъл да бъде в посока на дигитализиране и автоматизиране на част от процесите, които в момента се извършват от нискоквалифицирани служители. Тези компании, които не могат да си го позволят или процесите при тях не позволяват, очаквам да предприемат умерени съкращения или да се ориентират към внос на нискоквалифицирани служители от трети страни например. 

    В ИТ сектора след стремглавото търсене на хора, характерно за предишните 2 години, в първите месеци на годината ще настъпи нормализиране и стабилност. Все пак през 2023 година очаквам темпът на растеж на отворените позиции да се завърне бързо. Това раздвижване ще бъде допълнително засилено от релокацията на бизнеси и отварянето на нови клонове в България на ИТ компании от обичайните ИТ дестинации – САЩ, Западна Европа и Израел. Ние вече работим с международни компании по преноса им на част от операциите в България. В тази връзка ролята на Източна Европа става все по-ключова на световната ИТ карта и България непременно трябва да се възползва от възможността за привличане на нови ИТ инвеститори, което ще се отрази и на заплащането в сектора. Като пример ще дам Полша и Чехия, които само за последните няколко месеца на 2022 година успяха да привлекат много външни инвеститори от САЩ и Германия. Това рязко повиши заплатите на техните ИТ специалисти и възвърна конкуренцията. 

    Като цяло очаквам стабилен ръст на възнагражденията в българските бизнеси и от останалите сектори на икономиката, които са пряко свързани с външните пазари, както и се занимават с експорт на стоки и услуги. Заради нарастващата инфлация в световен мащаб България може да остане предпочитана дестинация за вече установили се на българския пазар международни бизнеси и клонове на международни компании, както и центрове за споделени услуги (Shared Services Centers) и BPO центрове и други бизнеси, които все още намират при нас качествени служители на по-ниски заплати в сравнение с европейските, американските и други пазари.

    Ирен Николова – Talent Acquisition Executive, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

    Ирен Николова – Talent Acquisition Executive, Астреа Рикрутмънт

    Ръстът на доходите и страничните социални пакети ще бъдат основната причина за работещите да приемат и търсят нови по-добри предложения

    Прогнозите са свързани с икономическото състояние на бизнеса в страната и по света. Ако то няма промяна през новата година, увеличението на заплатите през 2023 г. ще е неизбежно. Компаниите ще трябва да са доста гъвкави и конкурентоспособни, за да съумеят да запазят своите служители и да привлекат нови такива. Тенденцията е, че ако икономическият растеж продължи, кандидатите и компаниите ще трябва да се приспособяват.

    Ръстът на доходите и страничните социални пакети ще бъдат основната причина за работещите да приемат и търсят нови по-добри предложения.

    Прогнозите за бюджет в страната са да се увеличат през новата 2023 г., но тъй като все още не е сформиран със сигурност такъв, то засега това остава само като тенденция. 

    Снежана Райкинска - Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork

    Не очаквам ръст на възнагражденията, по-скоро стабилизиране и охлаждане на пазара

    Трудно може да се прогнозира 2023 година, защото ЕС влиза твърдо в рецесия, като в България очакваме този процес да се усети по-късно – към пролетта на 2023 година.

    Ако компаниите в България успеят да запазят своята конкурентоспособност, част от която е и приемливо трудово възнаграждение, няма да усетим силно последствията и в ИТ сектора. В тази връзка съм оптимист и вярвам, че българските ИТ компании ще имат проекти, защото като цяло се ръководят доста разумно. Относно ръст на възнагражденията, определено не очаквам ръст, по-скоро стабилизиране и охлаждане на пазара. Т.е. възнаграждения над един психологически таван за предприятията няма да се предлагат.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Димитър Радев, БНБ: България губи милиарди заради забавянето на еврото
    БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови тази година за въвеждането на еврото, БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
    преди 17 часа
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 21 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 22 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 23 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа