събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1342 прочитания

    ЕС одобри окончателно 40% жени в управлението на фирми до 2026

    Веднъж годишно фирмите трябва да предоставят информация за представителството на половете в управителните си съвети
    17 октомври 2022, 14:51 a+ a- a

    Сн: istock

    Днес Съветът на ЕС даде окончателно одобрение на правилата за насърчаване на по-балансирано представителство на половете в управителните съвети на дружествата, допуснати до борсова търговия.

    "Новите правила ще спомогнат за премахване на пречките, с които жените често се сблъскват в кариерата си. Вярвам също така, че дружествата биха имали голяма полза от това жените да реализират потенциала си на ръководни длъжности. Положителното въздействие на мерките със сигурност ще достигне до всички равнища на националните икономики", коментира Мариан Юречка, заместник министър-председател и министър на труда и социалните въпроси на Чехия, която държи в момента Председателството на ЕС.

    Директивата, която ще трябва да бъде транспонирана в националното право, предвижда, че до 2026 най-малко 40% от позициите на директори без изпълнителни функции в дружества, допуснати до борсова търговия, следва да бъдат заемани от членове на по-слабо представения пол. Ако държавите членки решат да прилагат новите правила както за изпълнителните директори, така и за директорите без изпълнителни функции, целта ще бъде 33% от всички директорски позиции до 2026.

    В основата на директивата се посочва, че дружествата, допуснати до борсова търговия, които не постигат целите, ще трябва да адаптират своя процес на подбор. Те ще трябва да въведат справедливи и прозрачни процедури за подбор и назначаване на базата на сравнителна оценка на различните кандидати въз основа на ясни и неутрално формулирани критерии. Когато дружествата трябва да избират между кандидати с еднаква квалификация, те следва да отдават приоритет на кандидата от по-слабо представения пол.

    Държава, която преди влизането в сила на директивата се е доближила до постигането на целите или е въвела също толкова ефективно законодателство, може да спре прилагането на свързаните с назначенията или подбора процедурни изисквания на директивата.

    Веднъж годишно дружествата трябва да предоставят информация за представителството на половете в управителните си съвети и за мерките, които предприемат за постигане на целта от 33% или 40%. Държавите членки ще публикуват и ежегодно списък на дружествата, които са постигнали целите на директивата. 

    Държавите членки разполагат с 2 години след влизането в сила на директивата, за да приемат необходимите национални мерки.

    Директивата ще влезе в сила на 20-ия ден след деня на публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз. Директивата все още трябва да бъде приета от Европейския парламент.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 19 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години