събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2875 прочитания

    Най-вдъхновяващите думи, които чухме в работата си през 2023

    Професионалисти от водещи компании в България споделят посланията с най-голямо влияние върху кариерата и живота им
    19 декември 2023, 09:27 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Колко голяма и трансформираща може да бъде силата на думите? В края на годината попитахме професионалисти от различни компании в България за най-стимулиращите, окуражаващи или вдъхновяващи думи, които са чули през 2023 от своите лидери или колеги. В отговорите се открояват думи на благодарност и признателност, думи, които усмихват и мотивират, които вдъхват увереност в предизвикателни моменти... Вижте и историите, свързани с тях.

    Александра Аюби - Team Leader Quality Analyst, IBM. Снимка: Личен архив

    Александра Аюби - Team Leader Quality Analyst, IBM

    Бъди себе си!

    Получих съвет от мой ментор преди едно много важно интервю за глобалната лидерска академия на IBM. В съвременния свят на конкуренция и стремеж към съвършенство доста често си спомням за него. Той ми каза така: „Бъди себе си!“.

    Покажи своята автентичност, защити своите идеи, не се страхувай да бъдеш различна, казвай това, което мислиш, не спирай да се учиш и развиваш! Успехът обича умните, различните, смелите!

     

    Дария Бояджиева - Project Manager в DataArt. Снимка: Личен архив

    Дария Бояджиева - Project Manager в DataArt 

    Благодарим ти, че си неотлъчно до нас, винаги ни изслушваш и ни помагаш да се развиваме!

    Това са думи, които хората в екипа ми споделиха по повод поредната ползотворна година, за проекта, който реализирахме в DataArt за наш клиент. Не всички осъзнават, че успехът е продукт на общите действия и усилия, за разлика от неуспеха, който е резултат от индивидуални грешки. В основата на развитието и растежа стоят именно приемствеността, подкрепата, сплотеният екип и чувството да си оценен, а това зависи от всеки един човек в този екип. 

    Смятам, че преди да сме специалисти и професионалисти в дадена сфера, ние сме хора и винаги трябва да окуражаваме, подкрепяме, изслушваме и вникваме в това, което ни се споделя под формата на думи или действия. Макар и фразата: „И сам войнът е войн“ да е доста популярна, тя няма приложение в екипната работа. Ние сме тук заедно, за да направим промяна, да сме иновативни и смели към едно по-добро бъдеще и успешни кариери.

     

    Иво Димиев - Програмист в DHL ESS. Снимка: Личен архив

    Иво Димиев - Програмист в DHL ESS

    Благодаря!

    Думата „благодаря“ е нещо, което трябва повече да използваме в ежедневието си. Наглед толкова малко, а всъщност толкова окуражаващо, без значение от кого.

    В DHL ESS не ни е чужда и всички колеги дружно си помагаме и се подкрепяме.

    За мен това да знам, че съм успял да съдействам на някого срещу заветната думичка, е най-голямата мотивация, която мога да получа. И работи целогодишно. :)

     

    Светла Ализотова - Event and Employer Branding Specialist в AXSMarine. Снимка: Личен архив

    Светла Ализотова - Event and Employer Branding Specialist в AXSMarine

    ПРИЕМАНЕТО – шанс за лично и професионално израстване 

    Преди няколко месеца попаднах в ситуация, в която моята пряка ръководителка Стиляна Христева ми напомни колко е важно да можеш да Приемаш – да приемаш професионалните предизвикателства в ежедневието естествено, без напрежение, да гледаш на тях като на въпроси, които могат да бъдат решени. Замислих се, че в приятните за мен моменти/ситуации успявам да приема всичко без усилие, но в трудни моменти този процес се усложнява.

    Естествено е в работното ми ежедневие да попадам в някои по-особени ситуации, които могат да бъдат решени с лекота именно чрез приемане. Въпросът не е да се примиря, а да приема спокойно обстоятелствата и да се фокусирам върху възможните решения. Тази философия на приемането се превърна във важна част от моето лично и професионално развитие тук, в AXSMarine. И мисля, че вече успях да достигна умението да приемам  външните обстоятелства безпрепятствено и съм щастлива от богатия опит, който този процес носи.

     

    Александра Михайлова - Младши софтуерен инженер в Blankfactor. Снимка: Личен архив

    Александра Михайлова - Младши софтуерен инженер в Blankfactor

    Работим в компания, където усещането е, че работим за приятели 

    Аз и още 7 души прекарахме 6 месеца като стажанти в Blankfactor. Заедно открихме, че най-успешният начин да разработиш реализуем проект, е да го направиш с приятели.

    След като получихме покана за работа като Junior Software Developers, естествено, предположихме, че обстановката ще стане по-професионална в посока на корпоративност. Останахме обаче приятно изненадани, че компанията запази топлата атмосфера, където добрите отношения се съчетават със здравата работа. Точно както един от нашите колеги, Антон Пиралков, спомена в  разговор:  „Не работим за компания, а за приятели”. Това не само улеснява комуникацията, но и прави всяка работна среща едновременно по-приятна и по-задълбочена. В Blankfactor се чувстваме не просто колеги, а повече като общност от приятели, които знаят как да свършат работата си с удоволствие и които обичат да си пият бирите заедно след работа.

     

    Драгомир Гюров, съветник „Комуникации и работодателска марка“ на Entain за България. Снимка: Личен архив

    Драгомир Гюров, съветник „Комуникации и работодателска марка“ на Entain за България

    Уверен съм в успеха на кампанията, когато ти си ангажиран с нея

    Офисът ни в България е от над 600 души от над 18 националности и ежедневно ми се налага да работя в тясно сътрудничество с всички ръководители и мениджъри на екипите. През 2023 г. внедрихме няколко нови, значителни и големи по мащаб HR проекта за българския офис, които са в унисон с глобалните ни политики, но са балансирани и отразяват местната реалност. Някои от ръководителите имаха опасения в началото, но след успешния край на проектите искрено ми благодариха за участието и личния ангажимент да доведа кампаниите докрай. Да оправдаеш доверието винаги носи удовлетворение, но когато става дума за управление на промените – висш пилотаж в комуникациите – чувството е несравнимо. Надявам се, че през следващата година признание ще получават повечето млади професионалисти, които освен усилия влагат и допълнително от себе си за успеха на бизнеса. 

     

    Петя Петкова - Business Analyst в МенторМейт. Снимка: Личен архив

    Петя Петкова - Business Analyst в МенторМейт

    Благодаря за професионалното ти отношение, подход, отговорност и търпение, които проявяваш! Подкрепям те напълно и заставам зад теб!

    Тези думи чух от прекия си ръководител Ивелина Кавалова, Business Analysis Lead, докато работех по един доста предизвикателен проект. Въпреки че изминалата 2023 г. беше изпълнена със сложни казуси, през цялото време усещах подкрепа и знаех, че вървя по правилния път. 

    Ролята на Бизнес Анализатора се основава на комуникация с различни хора, което може да доведе до разминаване в очакванията и усложнени ситуации. Важно е да следваш вътрешните си принципи и убеждения и е прекрасно, когато до себе си имаш ръководител, който споделя твоите разбирания. 

    Мотивиращо е, когато отдадеността ти на проекта и експертизата, с която можеш да подкрепиш колегите си, са високо оценени. Най-голямото удовлетворение, което всеки специалист може да получи в работата си, е да вижда желанието на екипа да продължава да си сътрудничи с него, оценявайки приноса му към проектите и общата цел за изработване на качествени софтуерни продукти.

     
    Никола Миланов - Оперативен мениджър в Съдърланд България. Снимка: Личен архив

    Никола Миланов - Оперативен мениджър в Съдърланд България

    Ролята на лидер изисква да даваш повече, за да очакваш повече 

    През пролетта на 2023 г. участвах в инициативата „Мениджър за един ден“ и помня с усмивка деня, в който имах честта да се запозная с три млади дами, които бяха избрани да влязат в обувките на мениджър, макар и за ден. Отначало не вярвах, че мога да ги науча на нещо впечатляващо за няколко часа, но уви, те показаха страшно много познания и усет, както и бизнес нюх, които не се срещат често.

    След много благодарности от двете страни те получиха сертификати и всеки пое по пътя си. Позитивното настроение от спомена остава и до ден днешен. Водехме много дискусии и засегнахме реални казуси от бизнеса. Може би пътищата ни няма да се пресекат отново, но това, което се надявам е те наистина да са получили това, което ми дадоха на мен, а именно вдъхновение. Същото изпитах от думите на прекия ми ръководител след края на деня. Вдъхновението е точно това, което всеки лидер трябва да показва и очаква от екипа си. Ролята на лидер изисква да даваш повече, за да очакваш повече.

     

    Александра Лалева - Content Manager в Anakatech Ltd. Снимка: Личен архив

    Александра Лалева - Content Manager в Anakatech Ltd.

    Радвам се на прогреса ти, Алекс. Вярвам в теб!

    Наскоро мениджърът ми ми напомни, че успехът не се измерва само в постиженията и резултатите, а в нашия личен и професионален растеж. Той ни насърчава да се фокусираме върху процеса на учене и развитие, тъй като там се крият истинските постижения. Когато срещаме предизвикателства, те не се разглеждат като неуспех, а като възможност за усъвършенстване. В тази връзка едни от най-вдъхновяващите думи бяха: I am happy with the progress, Alex. I trust you.

     

    Ивайло Дянков - Мениджър за България, WePrevent. Снимка: Личен архив

    Ивайло Дянков - Мениджър за България, WePrevent  

    Щом не е лесно, значи си в правилната посока

    В моменти на трудност забравяме за успехите дотук и се фокусираме над проблема сега. Точно тогава е нужно да погледнеш назад и да видиш целия изминат път.

    Щом не е лесно, значи си в правилната посока. Всичко, което се случва, е нормално, ние сме ненормална компания с нормални проблеми.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години