събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1477 прочитания

    Sentur привлече за инвеститори водещи бизнес ангели и ИТ лидери в България, подготвя Seed рунд през 2024

    Създадената в България платформа интегрира изкуствен интелект с подходи за грижа за менталното здраве
    07 декември 2023, 08:56 a+ a- a

    Снимка: Sentur

    Платформата за дигитално ментално здраве Sentur със седалище в София, България, и Денвър, САЩ, обяви, че е привлякла за инвеститори водещи бизнес ангели и ИТ лидери в България. Заедно с успешното първо набиране на външен капитал, през 2023 г. Sentur увеличава с 12 пъти приходите си и разширява ръководния си екип с назначаването на технологичния ветеран Георги Атанасов за Главен Технологичен Директор (CTO).

    През изминалата година компанията добавя и над 1000 нови клиенти предимно в Северна Америка, Обединеното кралство и Австралия на фона на нарастващото търсене на услуги за ментално здраве в световен мащаб.

    Основана от Фарис Суайс, бивш Главен Технологичен Директор (CTO) на Telerik и Сара Хоуи, дългогодишен клиничен психолог в САЩ, Sentur интегрира изкуствен интелект с доказани подходи за грижа за менталното здраве и по-конкретно, специализирани в лечението на психологични травми. Sentur предоставя достъпен и ефективен дигитален помощник, предназначен да подкрепя хората 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Първите данни от потребителите на Sentur разкриват, че над 90% от клиентите изпитват значително подобрение в управлението на менталното си здраве, особено по време на критични моменти, когато външната подкрепа от психолог не е леснодостъпна.

    До 2032 г. глобалният пазар на поведенческо здраве се очаква да достигне 293 милиарда щатски долара. Тъй като глобалното търсене на услуги за ментално здраве расте, настоящите системи се сблъскват със сериозен недостиг на персонал. До 2025 г. само в САЩ се очаква да има недостиг на около 31 хил. специалисти по ментално здраве.

    „Настоящите здравни системи не могат да осигурят персонализирана и продължителна грижа, така че да се постигне лечение с необходимото качество. Фокусът днес е върху намиране на „бързи решения“ и „третиране на симптоми“. Изчакването да се появи повече квалифициран персонал не е решение. Същевременно тези, които имат достъп до системата, обикновено получават грижи веднъж седмично или веднъж месечно, което означава, че са без подкрепа през останалите 99% от времето. Ние водим многопосочна битка. Със Sentur искаме да променим това, като не само предоставяме подкрепа за хората 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата чрез силата на технологиите и изградена общност, а също така и чрез разширяване на достъпа до най-новите психотерапевтични подходи,“ коментира Фарис Суайс, съосновател и главен изпълнителен директор на Sentur.

    В допълнение към изключително силната 2023 г., като част от първия етап на набиране на външно финансиране, Sentur привлече и подкрепата на изтъкнати инвеститори, всеки от които носи уникални познания и опит, безценни за растежа на компанията. Сред тях са съоснователите на Telerik и Телерик Академия Христо Косев (също съосновател на Healee) и Бойко Яръмов (съосновател и на Campus X), Христо Борисов (съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk), Александра Мечкова (изпълнителен директор на Телерик Академия), Павел Илиев (главен технологичен директор в Modeshift), Зоран Арсовски (основател на VertoDigital) и Веси Ташева (основател на Vessy.com).

    „Много се радвам, че днес грижата за менталното здраве е все повече на дневен ред сравнено  дори с преди 5-6 години. И все пак реалността е, че имаме да извървим дълъг път както по отношение на премахването на стигмата относно нуждата от терапевтична помощ, така и по отношение на демократизирането на достъпа до нея. Ето защо това, което прави екипът на Sentur, е толкова важно – като предоставя достъпни дигитални терапевтични услуги на много по-широка аудитория и подпомага терапевтите да усилят ефекта от тяхната работа, Sentur осигурява на потребителите достъп до 167-часова подкрепа извън едночасовата седмична сесия, която те имат със своя терапевт. По-голямата част от лечението се случва извън 1:1 сесията с професионалист и благодарение на Sentur този процес може да бъде направляван и ускорен, като същевременно терапевтът да е в течение, така че следващата сесия да бъде по-фокусирана и продуктивна,“ коментира Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия и инвеститор в Sentur.

    Sentur е 100% създадена в България и оперира както тук, така и в САЩ. Името на компанията идва от начина, по който се изписва българската дума „център“ с латински букви. По-голямата част от клиентите на Sentur са в Северна Америка и Австралия.

    През 2024 г. плановете на Sentur включват набирането на Seed рунд и разширяването на пазара си чрез предлагане на разработени решения на по-големи организации, като клиники и специализирани центрове. Те нямат възможност да предоставят психотерапевтична грижа с ограничените ресурси, с които оперират, без да се възползват от дигитални решения като Sentur.

    „Предизвикателствата при грижата за менталното здраве са както критични, така и сложни. С днешните технологични постижения, особено в сферата на изкуствения интелект, ние не просто правим малки подобрения, а се стремим към решения, които водят до десет пъти по-добри резултати. Напредъкът, който постигнахме само през последните три години, е изумителен, а потенциалният ефект ще бъде революционен“, добавя Георги Атанасов - Главен Технологичен Директор на Sentur.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години