събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1525 прочитания

    Телерик Академия с награда от DIGITAL SME Awards

    Георги Брашнаров представи БАСКОМ в срещата Digital SME Summit в Брюксел
    17 ноември 2023, 14:06 a+ a- a

    Европейският дигитален алианс на малките и средни предприятия (DIGITAL SME Alliance) организира първата си среща на високо ниво в Брюксел, в която основно място заемаше визията за постигане на европейско технологично лидерство до 2030 г. и ролята на МСП в нея. Форумът бе домакинстван от Европейския Икономически и Социален Комитет и в него се включиха вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, комисар по ценности и прозрачност, Илиана Иванова, комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, бившият президент на Естония Керсти Калюлайд, евродепутати, учени, представители на неправителствения сектор и бизнеса.

    Българският софтуерен сектор бе представляван от Георги Брашнаров, вицепрезидент на DIGITAL SME Alliance, на който БАСКОМ е основател.

    „Европа не бива да губи повече време в надпреварата за технологично лидерство с останалите световни конкуренти. Нуждаем се от ускоряване на процесите във всички сфери – от регулациите до иновациите с фокус върху второто. ЕС трябва да покаже много по-смело визионерство включително и да бъде готова да даде категоричен отговор на рисковете, като например високата концентрация на пазара на базовите модели на изкуствен интелект - риск, пред който се изправяме със страшна сила“, казва Георги Брашнаров.

    „Делът на ЕС в световния пазар на ИКТ е намалял наполовина през последните десет години, от 21,8% през 2013 г. на 11,3% през 2022 г. Ние разчитаме на вноса от чужди държави за 80% от нашите цифрови продукти. Очевидно е, че старият начин на правене на нещата не работи и че се нуждаем от нов план за ръководено от МСП технологично лидерство“, казва на свой ред и Президентът на DIGITAL SME Alliance Оливер Грюн.

    Срещата отбеляза ролята на МСП за преквалификацията и повишаването на дигиталните умения и приноса им в предоставянето на услуги и подкрепа за дигитализацията на други организации. Подчертан бе и цялостният принос на цифровите решения за климатично неутрално бъдеще.

    Събитието приключи с церемония по връчване на наградите DIGITAL SME Awards, чиито фокус бяха МСП, разработващи дигитални решения с положително въздействие върху три категории: зелени политики, дигитални умения и общество.

    Като вицепрезидент на DIGITAL SME Alliance Георги Брашнаров приветства наличието на българска компания сред наградените в категорията „Дигитални умения“ – Телерик Академия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години