понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2109 прочитания

  5 неща, които научихме на DevReach 2023

  Вижте основните теми в сферата на софтуерната разработка, които се откроиха по време на тазгодишния форум
  08 ноември 2023, 16:42 a+ a- a

  Снимка: Progress

  На 25 и 26 октомври на живо в София се проведе 13-тото издание на водещата конференция за разработчици в Централна и Източна Европа DevReach, организирана от технологичната компания Progress. Програмата включваше над 30 сесии за най-новите тенденции в разработката на приложения, а специално за събитието в България пристигнаха 25 световно признати лектори от компании като Microsoft, Progress, VMware и Open Source Society. 

  Ето и основните теми, които се откроиха по време на DevReach 2023:  

  Изкуственият интелект отменя много задачи, но няма да замени програмистите  

  Противно на притесненията на мнозина, изкуственият интелект няма да отнеме работни места, но със сигурност ще промени много професии, включително и тази на разработчика. Влиянието му върху ИТ индустрията вече се усеща. Посредством AI-базирани инструменти като ChatGPT, GitHub CoPilot, Bard и др. софтуерният инженер може да автоматизира рутинните си задачи, да ускори на процеса по писане на код и да подобри значително своята продуктивност. 

  За да отключи пълният потенциал на подобна мощна технология, специалистите трябва да знаят как да я използват правилно и да са запознати с рисковете, които носи. Част от тях са свързани с етични норми, интелектуална собственост, поверителност на данните, халюцинации (генериране на грешна информация), киберсигурност, интелигентно социално инженерство и др. Това налага потребителите да бъдат внимателни, когато разчитат на изкуствен интелект, и редовно да проверяват истинността на генерираната информация. 

  Компютърна етика става все по-важна

  С все по-широкото използване на технологиите в различни аспекти от човешкия живот нуждата от етично издържани приложения и продукти е по-голяма от всякога. Важно е разработчиците да осъзнаят, че решенията, които вземат днес, могат да имат дългосрочен ефект върху дадена група от хора или дори цели общности. 

  Проблемът се задълбочава още повече с навлизането на изкуствения интелект поради липсата на регулации, а и защото той самият няма етичен и морален компас, съответно е изцяло зависим от информацията, с която е захранен. За да се подсигурят, че работата им спазва етичните норми, софтуерните екипи първо трябва да разгледат своите вътрешни процеси и системи и да адресират онези части, които биха довели до етични отклонения. В противен случай действията им могат да доведат до вреда за крайния потребител, уронване на репутацията на компанията или продукта, дори и до проблеми от правен характер.

  Приложенията трябва да могат да се ползват от хора с различни възможности 

  Темата за достъпността на приложенията често остава неглижирана, а е важно да бъде част от всички ключови моменти в софтуерната разработка не само защото това би спестило ресурси за преработването на определени функционалности на по-късен етап, а и защото може да вдъхнови нови идеи за подобрение на потребителското преживяване и да привлече нови клиенти. 

  Едно приложение е достъпно, когато може да се ползва от хора, сблъскващи се с различни предизвикателства – физически, слухови, зрителни, когнитивни, говорни или комбинация от няколко. Практиката обаче показва, че често такива промени, насочени към определена група от хора, помагат на много повече потребители и/или откриват нови възможности за развитие. Пример за това са видеата със субтитри в социалните медии – те са предназначени за хора с проблемен слух, но скорошни проучвания сочат, че 85% от потребителите на Facebook например гледат видеа без звук. 

  За да се подсигурят, че приложенията им могат да се ползват от всички по всяко време, разработчиците трябва да следят актуалните тенденции и стандарти за достъпност, както и да адресират навременно променящите се нужди и предпочитания на крайните потребители. 

  .NET 8 ускорява и улеснява създаването на приложения

  Потребителите стават все по-придирчиви в очакванията си, което кара разработчиците да създават приложения още по-бързо. В откриващата лекция на конференцията Скот Хънтър, вицепрезидент „Управление на програми за Azure” в Microsoft, сподели, че с предстоящия .NET 8 разработчиците могат да повишат своята производителност с нововъведените в програмния език C# класови конструктори, наименования на типове и други, които опростяват писането на код. Посредством подобрената AOT (Ahead of Time Compile) технология на Microsoft те ще могат да създават малки приложения с бърз старт и малко памет. Компанията продължава да развива и своя фреймуърк .NET MAUI, с който софтуерните инженери могат да пишат нативни клиентски приложения за всички платформи. 

  По-рано тази година Microsoft направи всички технологии на Open AI достъпни на .NET и ще продължи да работи в посока внедряване на изкуствен интелект в приложенията си, които допълнително да улеснят живота на софтуерните инженери.

  Бъдещето на създаването на софтуер – какво стои зад хоризонта

  Никой не може да каже с точност как ще изглежда бъдещето. Според Ричард Кемпбъл, водещ на подкастите .NET Rocks и RunAs Radio, който изнесе закриващата лекция в първия ден на DevReach, в следващите 10 години можем да очакваме да разполагаме с още по-висока изчислителна мощност благодарение на развиващите се квантовите технологии. На хоризонта се задават и още няколко нови технологии за клиентски интерфейс, които ще предизвикат разработчиците да адаптират и приложат уменията си към бъдещите платформи и устройства, както и да откриват начини, по които да преизползват вече наличния софтуер. За да се справят бързопроменящите се технологии, софтуерните инженери трябва непрестанно да надграждат знанията си. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство