неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2107 прочитания

    Излезе нова книга на Брайън Трейси в съавторство с българката Даниела Анева

    Свързахме се с Даниела, която в момента живее и работи в САЩ, за да ни разкаже повече за книгата и нейните теми в нея
    06 октомври 2023, 13:12 a+ a- a

    Даниела Анева с корицата на книгата 

    На световния пазар излезе нова книга от популярния американски мотивационен лектор и автор Брайън Трейси, написана в съавторство с българката Даниела Анева. Succeeding in Business in Any Market („Успех в бизнеса на всеки пазар“) е налична  за поръчки в Европа и САЩ и в момента се предлага на английски език. Книгата представлява своеобразен наръчник за предприемачи и стартъпи и дава практически съвети за успех в бизнеса, независимо от сферата.

    Даниела Анева, MCC, EIA работи в големи местни и международни организации от близо 23 години и над 13 от тях като ментор и коуч. Тя има две магистърски степени – по управление на човешките ресурси и психология, заема позиции като Изпълнителен Директор, Главен Оперативен Директор, Вицепрезидент и други стратегически роли в корпоративния свят. По-рано в кариерата си беше призната за „40 под 40 лидери“ в Северна Америка. В ролята си на Главен Изпълнителен Директор Даниела ръководи неправителствена организация с фокус върху развитието на младежта и активно участва в дейностите по разнообразие, справедливост и приобващаване в САЩ. Има опит както в корпоративния свят, така и в консултантската сфера в качеството ѝ на Коучинг Експерт, Ментор, Консултант и Обучител на организации, лица и лидери, които преминават през промяна или се стремят към подобрение на техните резултати и ефективност или кариерен растеж и бизнес развитие.

    Свързахме се с Даниела, която в момента живее и работи в САЩ, за да ни разкаже повече за книгата и нейните теми в нея.

    Даниела какво те мотивира да пожелаеш да пишеш книга?
    С повече от 23 години корпоративен и над 15 коучинг опит се събраха толкова много идеи, примери и предизвикателства да бъдат споделени, така че естественият ход беше да се насоча към подпомагането на развитието на екосистемата, като допринасям с обучения и супервизия по коучинг и съответно споделям опита си в книги. А тази книга беше прекрасна възможност да започна този процес.

    Как се запозна с Брайън Трейси и как се работи с него? Как протече процесът на писане на книгата?
    Брайън е невероятен! Спомням си далечната 2006 година, когато купувах книгите му и се възхищавах на теориите му, бях на конференциите и обученията му и мечтаех да мога да прилагам техниките му и да управлявам хора и процеси в бизнеса по този вдъхновяващ начин.

    През годините научих много, грешах много, и сега, когато имах възможността да се срещна с него и още повече да работя с него, видях колко много наистина са ми помогнали неговите книги.

    Самият процес по писането на книгата беше много безпроблемен, тъй като и той, и издателството му са много опитни професионалисти. В процеса на взаимодействие имах моменти на несигурност – дали моята част от книгата ще бъде интересна, дали читателите ще я харесат – много от гласовете на несигурност се появяваха в главата ми, но спокойствието и увереността, която Браян имаше към мен, ми вдъхваха доверие и вяра в моите умения и най-вече в стойността на посланията, които исках да предам на читателите.

    Книгата се предлага на английски език в сайта на Амазон

    Какво най-вече си включила от разнообразния ти и богат професионален опит?
    Темите в книгата се базират на опита ми в коучинг на организации, лидери и екипи. Аз вярвам, че всеки професионалист по коучинг е уникален, тъй като във всяка сесия внасяме по частица от себе си и това прави процеса толкова вълнуващ, но също успешен. Така че в книгата е загатната само част от моя опит с различни организации, личностни профили и екипи, както в частния, така и в обществения сектор – от малки предприемачи – до големи корпорации.

    За кого е предназначена книгата?
    Книгата е предназначена за всеки, който има бизнес, развива бизнес или управлява бизнес. И аз, и моите съавтори се постарахме да предложим интересни решения и практически препоръки, които биха били полезни на по-голяма група лидери, така че всеки да намери или научи по нещо ново и да го вземе със себе си, след като изчете нашата книга.

    Кои по-конкретно са твоите теми в книгата?
    Моите теми в книгата са насочени към разглеждане на практически казуси за използването на коучинг и менторство като подходи за бизнес развитието на всяка организация.

    Впрочем наскоро говорих доста подробно и по тази тема на конференция в Шанхай, където имах възможността да бъда чута от 194 800 души, което беше невероятно преживяване!

    От къде можем да си закупим книгата? Ще излезе ли и в България, планираш ли превод на български език?
    Книгата се появи в Амазон, както и на моя уеб сайт и е налична за поръчка в Европа и САЩ. В момента се предлага на английски език. Засега още не сме решили дали и кога ще имаме превод на български език, тъй като книгата ще бъде представена на книжното изложение във Франкфурт следващия месец (това е едно от най-големите изложения в Европа ) и фокусът засега ни е там. Но ще ви държа в течение.

    Всеки, който има интерес към книгата на английски език, може да я поръча от моя уебсайт или през Амазон.

    Кажи ни още нещо за себе си в професионален план. Намираш ли съществени разлики в бизнес средата и мениджмънт практиките в България и САЩ?
    Аз имам над 23 години трудов стаж и съм се изкачвала постепенно през всяка поредна стълбица в моето кариерно развитие. От пет години работя и живея в САЩ, но сърцето ми винаги ще е в България. Бизнес практиките са доста етични, но в същото време в пъти по-конкурентни в САЩ. Ако успееш да докажеш уменията и знанията си и да донесеш съответната добавена стойност за развитието на клиентите си или техния бизнес обаче, възможностите са в пъти по-големи. Но това е разбираемо предвид икономическите възможности на страната и нейната големина.

    Какви са близките ти „творчески“ планове?
    Моят основен фокус е предлагане на услуги в организационното консултиране и развитие, коучинг на лидери и изпълнителни директори, както и най-новият акредитационен подход в коучинга, получил самостоятелна идентичност от Международната коучинг федерация миналата година – екипен коучинг.

    Аз съм от пилотната група акредитирани експерти по екипен коучинг в света, като и предлагам глобална програма за обучение по екипен коучинг, която вече е факт като предложение и в България. 

    Друг интересен проект, върху който съм фокусирана в момента, е коучинг супервизията. Това е невероятен подход за подпомагане на развитието на професионалистите по човешки ресурси, вътрешнофирмените професионалисти по коучинг и коучинг експертите със свободни практики. В тази насока в партньорство с Моника Гуевара и Инга Белийска разработихме уникален модел за супервизия на професионалисти по екипен коучинг, като този модел набира популярност поради неговата практичност и доказани резултати.  Мога да загатна, че ни очакват доста новини в близко бъдеще относно този модел. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години