понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1255 прочитания

  Докъде летяха българите за лятната си почивка?

  Кои са топ 10 дестинациите и как се променят цените на билетите и навиците на пътуващите показва анализ на eSky.bg
  05 септември 2023, 14:37 a+ a- a

  Снимка: eSky

  Италия, Испания и Гърция – там са почивали две трети от българите, организирали пътуванията си в чужбина чрез eSky.bg това лято. След тях се нареждат Франция и Швейцария. Следват Кипър, Полша и Турция, които се изкачват в класацията на туристически дестинации за 2023 г. Това е първата година, в която САЩ попада в топ 10 на дестинациите, до които пътуват българите. Нискотарифните пътувания са средно с 29% по-скъпи отколкото преди година, докато цените за летене с редовни авиокомпании отбелязват само 3% ръст в сравнение с 2022 г. Освен това, българите купуват билетите си много по-рано в сравнение с миналогодишния сезон. Периодът се удължава с над месец – между 40 и 65 дни, а понякога и повече. 

  С края на август идва и краят на активния летен сезон у нас. Както показва проучване през месец май на GfK, проведено по поръчка на eSky.bg, до 80% от българите, планиращи почивка през 2023 г., искат да я прекарат в чужбина. 

  Експертите от онлайн платформата за организиране на пътувания eSky.bg споделят актуални данни и обобщават летните пътувания на българите, организиращи самостоятелно почивката си.

  Топ 10 дестинации на лято 2023
  Тази година топ фаворитите за почивка на българите почти не се променята, като най-популярните дестинации са Рим, Милано, Венеция, Болоня, Бари и Сицилия в Италия и Барселона, Аликанте, Малага и Майорка в Испания. Делът на Италия в класацията с топ 10 летни дестинации намалява с 1,8% на годишна база и възлиза на 35%. Точно обратна е тенденцията за Испания, чийто дял в класацията се увеличи с почти 1,6%, достигайки до 21% от резервациите сред анализираните дестинации.

  Гърция се класира на трето място с полети до Атина, както и до Крит, Закинтос, Корфу и Родос. Това са над 13% от резервациите това лято, което е увеличение с почти 3% в сравнение с миналата година. Франция, с Париж и Ница начело, се представя по същия начин тази година, заемайки четвърто място в класацията. С резултат от 4,8% е Швейцария – на пето място.

  „Продължаващият интерес към тези страни не е никак изненадващ, особено като вземе предвид ключовите фактори за българите при по-дългите пътувания. Според резултатите от нашето проучване в сътрудничество с GfK, сънародниците ни отдават голямо значение на стандарта на настаняване (60%), времето за пътуване до дестинацията (35%) и наличието на разнообразни изживявания на място (25%). От години почивката в Южна Европа позволява комбинирането на всички тези елементи в перфектното пътуване. Почивката, организирана самостоятелно, пък дава усещането за контрол над нея, като същевременно доставя по-голямо удовлетворение. Освен това все повече хора се насочват към самостоятелно организираното пътуване, защото виждат шанс да спестят значителна сума пари, особено в период на двуцифрена инфлация“, разказва Маргарита Касабова от eSky.bg.

  Кипър и Турция също затвърждават позициите си в класацията тази година, като те са съответно на 6-о и 8-о място сред най-предпочитаните дестинации за лятна почивка на българите. За първа година виждаме и Полша в класацията, нареждайки се на 7-о място. На тези три дестинации се падат общо 11% от резервациите на почивка за разглеждания период.

  Класацията на 10-те дестинации, любими на българите за почивка това лято, се допълва от САЩ и Малта, които заедно формират близо 5% от резервациите на почивка на eSky.bg. Интересното е, че САЩ попада в класацията за първи път от години, а най-посещаваните градове са Ню Йорк, Сан Франциско и Маями.

  Летенето с нискотарифни авиокомпании излиза по-скъпо тази година в сравнение с редовните
  Проучването на GfK за eSky.bg показва още, че общата цена на едно пътуване е вторият важен за българите критерий, който влияе на избора им на дестинация за почивка. Така се оказва, че през летния сезон на 2023 г. сме платили средно по €128 на човек за международен двупосочен полет на нискотарифна авиокомпания, или с 29% повече от преди година. Поскъпването при пътуванията с редовни авиокомпании не е значително – само с 3% спрямо същия период на миналата година.

  „Разликите в цените, предлагани от нискотарифните и редовните превозвачи, доказват, че в крайна сметка пътуването с нискотарифните авиокомпании не ни излиза чак толкова евтино. Като вземем предвид нуждата от закупуване на кабинен или допълнителен багаж, се оказва, че пътуването с нискотарифна авиокомпания може да струва същото или понякога дори повече, отколкото при пътуване с редовните авиокомпании, които често имат включен ръчен багаж в цената на билета ”, споделя Маргарита Касабова.

  Източник: eSky.bg

  Друга ключова тенденция, която показва проучването е, че тази година българите организират почивките си по-рано. Например за международни полети с редовни авиокомпании периодът се увеличава от 41 на 51 дни, а за междуконтинентални полети – от 36 на 65 дни. Подобна е тенденцията и при закупуването на билети за полети с нискотарифни авиокомпании. При тях времето за предварително закупуване се увеличава от 41 дни за миналата година на 50 дни през 2023 г. Това се потвърждава и от резултатите от проучването на GfK, според което 79% от анкетираните отправили се на поне 5-дневно пътуване, са резервирали полета и настаняването си поне месец преди заминаването. А повече от 1/3 са го направили над 3 месеца предварително.

  От друга страна, продължителността на престоя в чужбина се скъсява, като времето между отиването и връщането при международните полети вече не е 7 дни, а 6. Още по-бързо се връщаме от пътувания отвъд океана – ако преди година периодът беше 38 дни, то тази година това са „само“ 27 дни.

  Представените данни са получени чрез собствен анализ на eSky.bg и включват вече платени самолетни резервации с двупосочни билети за един човек, с излитане от България в периода от 1 юни до 31 август 2022-2023 г. Общият дял на представените тук 10 държави е 42% от общия брой резервации в платформата eSky.bg за разглеждания период. Междувременно общият брой на анализираните дестинации е 30.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 7 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 10 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 14 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 14 часа