вторник, 05 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1007 прочитания

  Докъде летяха българите за лятната си почивка?

  Кои са топ 10 дестинациите и как се променят цените на билетите и навиците на пътуващите показва анализ на eSky.bg
  05 септември 2023, 14:37 a+ a- a

  Снимка: eSky

  Италия, Испания и Гърция – там са почивали две трети от българите, организирали пътуванията си в чужбина чрез eSky.bg това лято. След тях се нареждат Франция и Швейцария. Следват Кипър, Полша и Турция, които се изкачват в класацията на туристически дестинации за 2023 г. Това е първата година, в която САЩ попада в топ 10 на дестинациите, до които пътуват българите. Нискотарифните пътувания са средно с 29% по-скъпи отколкото преди година, докато цените за летене с редовни авиокомпании отбелязват само 3% ръст в сравнение с 2022 г. Освен това, българите купуват билетите си много по-рано в сравнение с миналогодишния сезон. Периодът се удължава с над месец – между 40 и 65 дни, а понякога и повече. 

  С края на август идва и краят на активния летен сезон у нас. Както показва проучване през месец май на GfK, проведено по поръчка на eSky.bg, до 80% от българите, планиращи почивка през 2023 г., искат да я прекарат в чужбина. 

  Експертите от онлайн платформата за организиране на пътувания eSky.bg споделят актуални данни и обобщават летните пътувания на българите, организиращи самостоятелно почивката си.

  Топ 10 дестинации на лято 2023
  Тази година топ фаворитите за почивка на българите почти не се променята, като най-популярните дестинации са Рим, Милано, Венеция, Болоня, Бари и Сицилия в Италия и Барселона, Аликанте, Малага и Майорка в Испания. Делът на Италия в класацията с топ 10 летни дестинации намалява с 1,8% на годишна база и възлиза на 35%. Точно обратна е тенденцията за Испания, чийто дял в класацията се увеличи с почти 1,6%, достигайки до 21% от резервациите сред анализираните дестинации.

  Гърция се класира на трето място с полети до Атина, както и до Крит, Закинтос, Корфу и Родос. Това са над 13% от резервациите това лято, което е увеличение с почти 3% в сравнение с миналата година. Франция, с Париж и Ница начело, се представя по същия начин тази година, заемайки четвърто място в класацията. С резултат от 4,8% е Швейцария – на пето място.

  „Продължаващият интерес към тези страни не е никак изненадващ, особено като вземе предвид ключовите фактори за българите при по-дългите пътувания. Според резултатите от нашето проучване в сътрудничество с GfK, сънародниците ни отдават голямо значение на стандарта на настаняване (60%), времето за пътуване до дестинацията (35%) и наличието на разнообразни изживявания на място (25%). От години почивката в Южна Европа позволява комбинирането на всички тези елементи в перфектното пътуване. Почивката, организирана самостоятелно, пък дава усещането за контрол над нея, като същевременно доставя по-голямо удовлетворение. Освен това все повече хора се насочват към самостоятелно организираното пътуване, защото виждат шанс да спестят значителна сума пари, особено в период на двуцифрена инфлация“, разказва Маргарита Касабова от eSky.bg.

  Кипър и Турция също затвърждават позициите си в класацията тази година, като те са съответно на 6-о и 8-о място сред най-предпочитаните дестинации за лятна почивка на българите. За първа година виждаме и Полша в класацията, нареждайки се на 7-о място. На тези три дестинации се падат общо 11% от резервациите на почивка за разглеждания период.

  Класацията на 10-те дестинации, любими на българите за почивка това лято, се допълва от САЩ и Малта, които заедно формират близо 5% от резервациите на почивка на eSky.bg. Интересното е, че САЩ попада в класацията за първи път от години, а най-посещаваните градове са Ню Йорк, Сан Франциско и Маями.

  Летенето с нискотарифни авиокомпании излиза по-скъпо тази година в сравнение с редовните
  Проучването на GfK за eSky.bg показва още, че общата цена на едно пътуване е вторият важен за българите критерий, който влияе на избора им на дестинация за почивка. Така се оказва, че през летния сезон на 2023 г. сме платили средно по €128 на човек за международен двупосочен полет на нискотарифна авиокомпания, или с 29% повече от преди година. Поскъпването при пътуванията с редовни авиокомпании не е значително – само с 3% спрямо същия период на миналата година.

  „Разликите в цените, предлагани от нискотарифните и редовните превозвачи, доказват, че в крайна сметка пътуването с нискотарифните авиокомпании не ни излиза чак толкова евтино. Като вземем предвид нуждата от закупуване на кабинен или допълнителен багаж, се оказва, че пътуването с нискотарифна авиокомпания може да струва същото или понякога дори повече, отколкото при пътуване с редовните авиокомпании, които често имат включен ръчен багаж в цената на билета ”, споделя Маргарита Касабова.

  Източник: eSky.bg

  Друга ключова тенденция, която показва проучването е, че тази година българите организират почивките си по-рано. Например за международни полети с редовни авиокомпании периодът се увеличава от 41 на 51 дни, а за междуконтинентални полети – от 36 на 65 дни. Подобна е тенденцията и при закупуването на билети за полети с нискотарифни авиокомпании. При тях времето за предварително закупуване се увеличава от 41 дни за миналата година на 50 дни през 2023 г. Това се потвърждава и от резултатите от проучването на GfK, според което 79% от анкетираните отправили се на поне 5-дневно пътуване, са резервирали полета и настаняването си поне месец преди заминаването. А повече от 1/3 са го направили над 3 месеца предварително.

  От друга страна, продължителността на престоя в чужбина се скъсява, като времето между отиването и връщането при международните полети вече не е 7 дни, а 6. Още по-бързо се връщаме от пътувания отвъд океана – ако преди година периодът беше 38 дни, то тази година това са „само“ 27 дни.

  Представените данни са получени чрез собствен анализ на eSky.bg и включват вече платени самолетни резервации с двупосочни билети за един човек, с излитане от България в периода от 1 юни до 31 август 2022-2023 г. Общият дял на представените тук 10 държави е 42% от общия брой резервации в платформата eSky.bg за разглеждания период. Междувременно общият брой на анализираните дестинации е 30.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 51 минути
  Български учени част от екип, разкрил нова функция на ключов белтък
  Изследователи от БАН участват в разрабтка, посветена на PАRP1 белтъка – мишена на мощна таргетна противоракова терапия
  преди 2 часа
  Спадът в германския производствен сектор се задълбочава
  През февруари PMI в сектора отчита спад за първи път от 6 месеца
  преди 3 часа
  Бюджетът на плюс от 1 млрд. лева през февруари
  Принос за излишъка имат най-вече данъчните приходи
  преди 3 часа
  INSAIT стартира BgGPT
  Технологията вече се внедрява от бизнеса
  преди 3 часа
  Желязков пред Алиев: България може да увеличи възможностите за транзитни доставки на газ
  Азербайджан е ключов партньор за енергийната диверсификация на България, заяви председателят на Народното събрание
  преди 4 часа
  35 български туристически фирми и 9 общини ще представят България на ITB в Берлин
  Страната ни се връща в зала 3.2 на най-голямото туристическо изложение в света