неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1502 прочитания

  Ето колко често българите сменят мобилните си телефони

  70% от хората готови да рециклират електронните си устройства, твърди ново проучване
  11 август 2023, 14:54 a+ a- a

  Нараства информираността на хората по темите на отговорното потребление на технологии и мнозинството от потребителите са готови на по-сериозен ангажимент към тях. Това сочат резултатите от ново проучване за навиците и тенденциите в използването на електронни устройства у нас. Допитването е осъществено сред 1011 участници на възраст между 15-65 г. в периода 14-26 юни 2023 г. от социологическа агенция KANTAR по поръчка на Yettel. Изследването има за цел да покаже тенденциите в употребата на различни електронни устройства в контекста на устойчивото развитие, какво мотивира потребителите да ги сменят и как и къде приключва жизненият им цикъл.

  Данните от проучването показват, че смартфоните са устройствата, които потребителите сменят най-често. 17% от анкетираните споделят, че използват мобилния си телефон поне 24 месеца преди си вземат нов, 46% избират да го сменят след две години, а 3% – всяка година. Едва 33 на сто от анкетираните отговарят, че си купуват нов мобилен апарат, когато старият им се счупи. При останалите електронни устройства тенденцията е обратна – цели 66% от хората се решават на покупка на нов телевизор, компютър, лаптоп или таблет едва когато старият им спре да работи.

  Намалява тенденцията потребителите да пазят старите си апарати като резервни, като най-сериозен спад се наблюдава при мобилните телефони – от 49% през 2022 г. на 43% през 2023 г. При покупка на нов смартфон 35% от потребителите избират да подарят стария на близък или приятел – тренд, който е без промяна през 2023 г., расте обаче броят на хората, които продават стария си телефон – от 18% през 2022 г. на 22% през 2023 г.

  „За нас беше особено важно да разберем доколко хората свързват използването на тези устройства с практиките на рециклирането, кръговата икономика и грижата за околната среда като цяло; кои от тях познават и прилагат и кои биха внедрили във всекидневието си в бъдеще“, обяснява мотивите зад изследването Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel. За първи път телекомът прави такова през 2022 г., като през 2023 г. увеличава обхвата му с допълнителни теми и въпроси.

  Справянето със замърсяването от електронния отпадък е основен фокус в зелените усилия на Yettel. Миналата година телекомът даде старт на кампанията „Рециклирай и спести“, която мотивира потребителите да предават старите си апарати за рециклиране срещу отстъпки за разнообразие от нови устройства. Благодарение на инициативата и на мащабна дигитална комуникационна кампания за отговорно ползване на технологиите само за една година телекомът успя да отчете троен ръст във върнатите устройства. Всеки потребител, независимо дали е клиент на телекома или не, може да занесе работещ или повреден смартфон, таблет, смарт часовник, зарядно или друга дребна електроника за рециклиране във всеки магазин на оператора.

  С цели 12 на сто за една година нараства информираността на потребителите, че сред мобилните оператори има такива, които събират и рециклират стари устройства. През 2022 г. 64% от анкетираните са отговорили, че наясно с тази възможност, докато през 2023 г. броят на запознатите вече е 76%. Когато говорим за предприемане на действия обаче, дори групата на осведомените по темата потребители все още не се ангажира активно с тази практика. Едва 11% тях през 2023 г. отговарят, че са предавали старо устройство за рециклиране, срещу 10% през 2022 г. Въпреки това 70% от хората заявяват готовността си да започнат да го правят в бъдеще.

  Мнозинството от хората споделят и че са възприели различни практики във всекидневието си за по-отговорно ползване на технологиите: трият стари файлове от устройствата си, за да освободят памет (65%), изваждат зарядните от електрическата мрежа, когато не ги използват (58%), ограничават изпращането на маловажни имейли (57%), премахват стари файлове от облачните пространства, за да освободят място (55%).

  В края на миналата година Yettel обяви своята ESG стратегия 2028, с която заяви дългосрочен ангажимент към целите на устойчивото развитие. Сред приоритетите на телекома са намаляване на въглеродния отпечатък на компанията в обхват 1, 2 и 3 до 2050 г., събиране и рециклиране на 127 хил. кг. електронен отпадък, както и достигане до 2,5 млн. потребители на година с полезна информация за устойчивия начин на живот.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  преди 2 дни
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  преди 2 дни
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  преди 2 дни
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари