четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1710 прочитания

  Ето къде в ежедневието си използваме изкуствен интелект

  Вижте в кои сфери най-често ползваме технологията
  10 август 2023, 14:21 a+ a- a

  Изкуственият интелект (ИИ) вече е част от нашето ежедневие – и то към момента не като заплаха, а като полезно улеснение за живота ни. Например, знаете ли, че използвате ИИ всеки ден, когато пазарувате в онлайн магазин? Може би използвате машинен преводач? Или контролирате интелигентните си домакински уреди от разстояние през мрежата?

  Вижте част от областите, в които базираните на ИИ приложения вече са част от нашето ежедневие:

  Здравето и ИИ
  Технологиите с изкуствен интелект вече дават възможност да се анализират данни за по-бързо диагностициране на пациенти, ранно откриване на заболявания и навременно започване на лечение. Днес доставчиците на здравни услуги използват ИИ алгоритми за по-добро и по-точно откриване на тумори в радиологични изображения, например. Изкуственият интелект се използва и при наблюдение на пациенти, генетични изследвания и робот-асистирана хирургия. Той също така помага при превенцията на заболявания, тъй като може да предвиди потенциални здравословни проблеми въз основа на възраст, генетична история, социално-икономически статус и други показатели. Следващият път, когато очаквате лабораторните си резултати, не забравяйте, че благодарение на ИИ можете да получите резултатите си бързо.

  ИИ във финансите
  Банките и финансовите институции използват изкуствен интелект за идентифициране на измами и злоупотреби, анализиране на кредитоспособността, управление на портфейли и предоставяне на персонализирани финансови съвети. Така че може да сте изтеглили последния си кредит благодарение на ИИ, а е възможно и той да помага за обработка на средствата Ви във Вашия частен пенсионен фонд или да управлява портфолиото от услуги.

  Търговията и ИИ
  Предприемачите и търговците вече знаят точно какво може да направи изкуственият интелект. Той помага за ефективно проучване на потребителите и потенциалните клиенти въз основа на техните навици за търсене и покупка, така че с персонализирани оферти бизнесът да може да им предложи точно това, от което се нуждаят. ИИ също така помага при разработването на нови продукти, например първата в света енергийна напитка, разработена изцяло от ИИ, скоро ще бъде достъпна от Hell Energy. Компанията е разработила всички елементи, съставки, дизайн и маркетинг инструменти на напитката, като е провела дори тестовете за вкус, с помощта на изкуствен интелект.

  ИИ при физическия труд
  В селското стопанство на много места вече се използват автономни (самоуправляващи се) комбайни за жътва на пшеница и царевица, има и роботи за гроздобер. Тези машини използват изкуствен интелект, за да опознаят заобикалящата среда, да вземат решения и да се ориентират безопасно. Те също така вече често се внедряват на места, които са опасни или вредни за хората, като много фабрики и минни дейности вече използват камиони без водач.

  Използване на енергия, опазване на околната среда и ИИ
  ИИ помага за по-ефективното управление на промишленото и битово потребление на енергия и възобновяемите енергийни източници. Той помага и да се координира работата на учените в борбата срещу замърсяването. Оптимизирането на използването на енергия в дома вече е възможно, но ИИ позволява дори и хладилниците да бъдат свързани с интернет, така че изкуственият интелект да може да проверява каква храна има на разположение и дори да поръча това, което липсва за вечеря. Той може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци, като сигнализира на коя храна срокът на годност изтича и дори предложи подходящи рецепти, за които да се използва.

  Изкуственият интелект може да надхвърли рутинните, монотонни работни потоци на нашето ежедневие и да обработва огромни количества информация за кратък период от време, което позволява на хората да се съсредоточат върху решаването на сложни проблеми, творчество и изграждане на смислени взаимоотношения. ИИ трябва да се разглежда като възможност за комбиниране с човешките способности за постигане на оптимални резултати в много области на живота, тъй като автоматизирането на ежедневните задачи позволява на хората да фокусират времето и енергията си върху дейности с по-висока стойност, които изискват емоционална интелигентност, критично мислене и съпричастност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 15 часа
  преди 20 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 20 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 21 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании