четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1601 прочитания

  Arco Real Estate: Имотният пазар навлиза в период на предпазливост и баланс

  Цените на имотите в столицата все още се задържат високи, нарастват запитвания за къщи и за парцели в регулация
  07 юни 2023, 09:38 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  През 2023 пазарът на недвижими имоти се очаква да бъде по-спокоен и балансиран, в сравнение с динамичната предходна година. Прогнозата е за леко „охлаждане” на интереса, поради фактори, като сериозната инфлация, промяната и покачването на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна. Това сочи анализ на пазара ни за първото тримесечие на годината, направен от агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.

  Първите шест месеца на годината са белязани от изчакване и наблюдение по отношение на недвижимите имоти. Експертите в бранша предвиждат забавяне на нарастването на цените и постепенно увеличаване на предлагането. 

  Анализаторите очакват активността на пазара да спадне поради повишаването на лихвите и поскъпването на кредитите. Прогнозата е, че банките ще станат по-внимателни и ще завишат изискванията си към клиентите и проектите, които финансират. 

  София - цените на имотите все още остават високи 

  Цените на имотите в столицата все още се задържат високи, дори за крайните райони на София, като Люлин и Дружба. Средните цени на панелните жилища са между 1300 - 1650 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон, в зависимост от това къде точно се намира имотът и в какво състояние е той. В централната част на града и районите от широкия център цените на ново строителство в начален етап стартират от 1600 евро/кв.м. до 1850 евро/кв.м., а според данни на компанията, сделки се реализират и на цени от 1700 до 2700 евро/кв.м. 

  Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Студентски град, Надежда, Люлин и Овча купел. Средните цени на имотите са в широк диапазон - между 1350 евро/кв.м. до около 1800-1900 евро/кв.м., в зависимост от това дали са завършени или не, къде точно се намират и дали се предлагат с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните апартаменти. 

  През първото тримесечие на 2023 г., според данни на Arco Real Estate, търсенето е ориентирано към по-големи имоти с цел живеене. Жилищата, които се търсят от клиентите на компанията, са предимно тристайни апартаменти, по възможност завършени.

  Нарастват запитванията за къщи 

  През първото тримесечие на годината се отчитат и доста запитвания за къщи около град София или най-много на 20 – 30 км. от столицата, както и за малки парцели за еднофамилни къщи в регулация до около 80 000 – 100 000 евро/ Но намирането на подобни имоти е доста трудно, поради засиленото търсене през последните две години. В момента предлагането на къщи в близост до София е ограничено, а цените на тези имоти са и доста високи. 

  В Пловдив пазарът се нормализира

  В началото на 2023 г. нормализиране на пазара се наблюдава и във втория по големина град в България – Пловдив, като и тук се очаква цените на имотите да забавят своя ръст. Търсенето все още продължава да е по-активно от предлагането, като интересът е главно към двустайни и тристайни апартаменти, предимно ново строителство.

  Цените се задържат на нивата си от края на 2022 г. В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1800 евро/кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, Смирненски, район Централен. Предлагането е фокусирано отново главно върху апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища, най-активно в Остромила и Гребна база.

  Спад на сделките във Варна и Бургас

  Голям спад на годишна база се наблюдава  в морската ни столица, където за първото тримесечие на 2022 г. са вписани 3471 или разлика от близо 23,5%.

  Тенденцията е сходна и с Бургас, където са вписани 1528 сделки спрямо 2139 през последното тримесечие на изминалата година. Спадът на годишна база и тук е около 10% спрямо същия период на 2022 г., когато в Бургас са вписани 1679 сделки. 

  Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2023 г. е 44 461 спрямо 67 362 през четвъртото тримесечие на 2022 г. Наблюдава се спад спрямо същия период на 2022 година, когато общият брой на вписаните сделки е бил 48 875. 

  Застой при ваканционните имоти

  При пазарът на ваканционни имоти се наблюдава лек застой през първото тримесечие на годината. Имотите в морските и планинските ни курорти се търсят както от български граждани, така и от чужденци, като предпочитани от чужденците си остават Слънчев бряг и Банско. От планинските ни курорти най-високи са цените на имотите в к.к. Боровец (60-65 000 евро), а при морските – тези в Созопол (55-60 000). 

  По-ниски са цените на имотите по Северното Черноморие, както и в Пампорово (около 40-45 000 евро). В Слънчев бряг и Свети Влас средните цени на жилищата са около 50-55 000 евро. По Северното Черноморие цените на имотите са в по-широк диапазон, като средните цени са между 38-45 000 евро.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 16 часа
  преди 21 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 21 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 22 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании