понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2351 прочитания

  Кои са най-често предостяваните придобивки България?

  Вижте какво показват данните от последното проучване на Мърсър Марш Бенефитс
  11 май 2023, 14:21 a+ a- a

  Източник: Мърсър Марш Бенефитс

  Най-често предоставяната придобивка от компаниите в България е Здравната застраховка (91%), следвана от Обучение и развитие (87%) и Възможност за дистанционна работа (83%). Опцията за хибриден модел на работа се предоставя общо от 65% от работодателите, като в технологичния сектор този процент е по-висок – 78%.

  Това показват резултатите от ежегодното проучване на придобивки, плащания и пазарни индикатори на Мърсър Марш Бенефитс, проведено в България в периода февруари – март 2023 г. В проучването участват 223 компании от фармацевтичната индустрия, изнесените услуги, търговия, логистика и финансови услуги, а най-голям дял заемат фирмите в София, както и тези в производствената и ИТ сфера.

  Голяма част от работодателите предоставят също допълнително заплащане за препоръка (77%), плащане за храна (71%) и допълнителни дни отпуск за своите служители (70%).

  Вижте какви допълнителни плащания предоставят компаниите в сферата на високите технологии и производството.

  Източник: Мърсър Марш Бенефитс

  Вижте за какво компаниите предоставят допълнителни дни отпуск:

  Източник: Мърсър Марш Бенефитс

  От гледна точка на заплатите данните от доклада показават, че се запазва тенденцията от изминалите години за нарастване, като за 2023 г. то е с 10%.

  По време на събитието се проведе и дискусионен панел на „Тенденциите в България по отношение на придобивките за служителите с фокус върху здравната грижа“. Участие в панелът взеха представители на бизнеса и на здравни заведения в страната.

  Участниците в събитието се обединиха около мнението, че има необходимост от повече усилия от страна на държавата от гледна точка на финансиране на доклиничното здравеопазване, за да се работи успешно в посока превенция и ранна диагностика, както и от дигитализиране и създаване на национална стратегия.

  Снимка: Мърсър Марш Бенефитс
  „Ако преди здравната застраховка се възприемаше като придобивка за привличане на кандидати, днес тя е стандарт и се очаква от служителите. Целта ни днес е да намираме точните начини да предоставяме необходимото като работодател. А в допълнение даваме добавена стойност и възпитаваме служителите си да се грижат за себе си и близките си.“, коментира Маргрет Бързачка - Senior Director HR Bulgaria & Hungary, Тева Фарма.
   
  Диана Филипова - Специалист Човешки ресурси в Кохирънт Сълюшънс даде малко по-детайлен поглед върху технологичния сектор и как на практика се осъществяват профилактичните прегледи и диагностика. „Целим да насърчаваме нашите служители да посещават профилактичните прегледи, за да може да получат ранна диагностика. За съжаление, служителите ни връщат обратна връзка, че прегледите не са били на желаното ниво, а по-скоро проформа. В тях не се засичат проблеми в начална фаза, а се отчита работа“, сподели тя и допълни, че според нея в момента трудно може да се осигури качествена здравна грижа, тъй като здравната система в страната е в лошо състояние и със застаряващи специалисти.
   
  Милена Богданова - Директор Човешки ресурси – Източна Европа, Идеал стандарт – Видима, сподели своите наблюдения за висок брой осъществени профилактични прегледи сред служителите, но допълни, че в по-малките градове, за които има наблюдения – Габрово и Севлиево, има установени заболявания в начален стадий, което според нея в голяма степен се дължи на усилията от страна на компанията, която подпомага местните здравни заведения.„Държавата трябва да влезне в ролята си – да се грижи за хората и да им осигурява качествен и лесен достъп до здравеопазването“, посочи Милена Богданова.
   
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  JYSK отвори 5 нови магазина в България през 2023, планира още толкова догодина
  Броят на клиентите у нас се е увеличил с близо 18%
  преди 6 часа
  Стартират промените в НВО
  Те ще са поетапни, ще включват повече практически задачи, като изцяло новият формат ще бъде въведен през учебната 2025/2026
  преди 7 часа
  „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат развоен център
  В Токио икономическият министър участва в официалното отбелязане на 50 години от първата продажба на българско кисело мляко в Япония
  преди 11 часа
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 11 часа
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 11 часа
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28