четвъртък, 01 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1147 прочитания

  Отменен или забавен полет? Вижте какви са правата ви

  Правилата на ЕС налагат задължения на превозвачите независимо от вида транспорт, припомнят от Европейския парламент
  12 юли 2022, 09:15 a+ a- a

  Ако при лятната почивка влакът Ви бъде забавен или полетът отменен, правилата на ЕС Ви гарантират права, които превозвачите трябва да спазват независимо от вида транспорт: със самолет, влак, автобус или кораб, припомнят от Европейския парламент.

  Ако нещо се случи при превоза, компаниите трябва да осигурят храна, настаняване, възстановяване на платеното и компенсации. Превозвачите нямат право да таксуват по-скъпо пътници в зависимост от тяхната националност или място на закупуване на билета.

  Европейското законодателство гарантира също така специални грижи към хората с намалена подвижност, които имат право да получат съдействие при превоза, без да заплащат допълнително.

  Правата на пътуващите със самолет
  Правата на пътуващите със самолет в ЕС покриват както полети в рамките на блока, така и такива, за които началната точка е страна от ЕС, а крайната дестинация - друга страна. Обхванати са и полети от страни извън ЕС към страни в ЕС, когато те се предлагат от европейски авиокомпании. Хората, резервирали полет, имат право на безплатни услуги, ако им бъде отказан достъп на борда на самолета - например, храна, напитки или настаняване. Те също имат право на парични компенсации при забавяне или анулиране на полет.

  Размерът на компенсациите зависи от дължината на полета. За полети до 1 500 км - 250 евро, за полети 1 500 − 3 500 км - 400 евро, и за полети над 3 500 км - 600 евро.

  Ако полетът Ви е анулиран, имате право на възстановяване на заплатената сума, пренасочване или връщане.

  Ако полетът е забавен с повече от 3 часа, също имате право на компенсации, като в случая важат някои ограничения. Компенсации не се дължат, когато превозвачите предлагат удобни алтернативни решения или когато забавянето е породено от изключителни обстоятелства като решения на въздушния контрол, политическа нестабилност, лошо време или заплахи за сигурността.

  Права на пътуващите с влак
  Ако пътувате с влак в рамките на ЕС и има забавяне или анулиране, превозвачът трябва да Ви предоставя информация за ситуацията в реално време и да Ви запознае с Вашите права и задължения. В зависимост от ситуацията е възможно да имате право на храна и напитки, настаняване и компенсации.

  Права на пътуващите с автобус
  Правата на пътуващите с автобус засягат главно автобусните линии на дълги разстояния, които започват или завършват в страна от ЕС. В случай на анулиране или забавяния превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване.

  Права на пътуващите с кораб
  Правилата важат за морски и речни фериботни или круизни кораби, които отплават или акостират на пристанище в ЕС. Ако пътуването е отменено или забавено, превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване. Ако пристигането е забавено с повече от час, имате право на компенсации.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  221 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 287 256
  преди 16 часа
  AmonRa Energy набра над 3 млн. лв. от борсата
  Това е 3-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 17 часа
  Бизнесът инвестира повече от държавата в научни изследвания
  Държавното финансиране е едва около 0,25% от БВП
  преди 17 часа
  преди 18 часа
  Български екип напът да набере 2,9 млн. за смесена реалност
  QuarkXR с одобрение от румънската инвестиционна платформа SeedBlink
  преди 20 часа
  Строителството на метрото през "Слатина" ще започне в началото на 2023
  Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ метрото ще има дял от 50% от градския транспорт в столицата, подчерта Фандъкова