петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2204 прочитания

  Отменен или забавен полет? Вижте какви са правата ви

  Правилата на ЕС налагат задължения на превозвачите независимо от вида транспорт, припомнят от Европейския парламент
  12 юли 2022, 09:15 a+ a- a

  Ако при лятната почивка влакът Ви бъде забавен или полетът отменен, правилата на ЕС Ви гарантират права, които превозвачите трябва да спазват независимо от вида транспорт: със самолет, влак, автобус или кораб, припомнят от Европейския парламент.

  Ако нещо се случи при превоза, компаниите трябва да осигурят храна, настаняване, възстановяване на платеното и компенсации. Превозвачите нямат право да таксуват по-скъпо пътници в зависимост от тяхната националност или място на закупуване на билета.

  Европейското законодателство гарантира също така специални грижи към хората с намалена подвижност, които имат право да получат съдействие при превоза, без да заплащат допълнително.

  Правата на пътуващите със самолет
  Правата на пътуващите със самолет в ЕС покриват както полети в рамките на блока, така и такива, за които началната точка е страна от ЕС, а крайната дестинация - друга страна. Обхванати са и полети от страни извън ЕС към страни в ЕС, когато те се предлагат от европейски авиокомпании. Хората, резервирали полет, имат право на безплатни услуги, ако им бъде отказан достъп на борда на самолета - например, храна, напитки или настаняване. Те също имат право на парични компенсации при забавяне или анулиране на полет.

  Размерът на компенсациите зависи от дължината на полета. За полети до 1 500 км - 250 евро, за полети 1 500 − 3 500 км - 400 евро, и за полети над 3 500 км - 600 евро.

  Ако полетът Ви е анулиран, имате право на възстановяване на заплатената сума, пренасочване или връщане.

  Ако полетът е забавен с повече от 3 часа, също имате право на компенсации, като в случая важат някои ограничения. Компенсации не се дължат, когато превозвачите предлагат удобни алтернативни решения или когато забавянето е породено от изключителни обстоятелства като решения на въздушния контрол, политическа нестабилност, лошо време или заплахи за сигурността.

  Права на пътуващите с влак
  Ако пътувате с влак в рамките на ЕС и има забавяне или анулиране, превозвачът трябва да Ви предоставя информация за ситуацията в реално време и да Ви запознае с Вашите права и задължения. В зависимост от ситуацията е възможно да имате право на храна и напитки, настаняване и компенсации.

  Права на пътуващите с автобус
  Правата на пътуващите с автобус засягат главно автобусните линии на дълги разстояния, които започват или завършват в страна от ЕС. В случай на анулиране или забавяния превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване.

  Права на пътуващите с кораб
  Правилата важат за морски и речни фериботни или круизни кораби, които отплават или акостират на пристанище в ЕС. Ако пътуването е отменено или забавено, превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване. Ако пристигането е забавено с повече от час, имате право на компенсации.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 час
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 6 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 6 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 8 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект