понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  818 прочитания

  Как COVID-19 засяга жените в ЕС?

  Рисковете за заетостта за жените вследствие на пандемията са по-големи
  05 март 2021, 09:55 a+ a- a

  Пандемията от коронавируса през последната година засилва неравенствата между половете в ЕС. Социално-икономическото отражение на кризата заплашва постигнатия напредък относно равенството на половете в ЕС и отвъд него.

  Индексът на Европейския институт за равенството на половете за 2020 показва ограничен напредък - коефициентът за ЕС е 67,9% (100% би означавало пълно равенство), но с това темпо жените в Европа ще се радват на пълно равенство след поне 60 години. Показателят за България е под средния за ЕС.

  Пандемията може да доведе до изпадането на още 47 милиона жени и момичета в бедност по света.

  От 49-те милиона заети в сектора на оказване на грижи в ЕС около три четвърти са жени. Те са сред хората, в които са в най-голяма степен изложени на вируса. Най-голям е дисбалансът в Латвия, където 88% от работещите в здравеопазването са жени. В България делът на жените в този сектор е 76%, колкото е и в ЕС като цяло. Жените са мнозинство от заетите и в други сектори, които останаха отворени по време на пандемията - например, в сектора на продажбите и при грижите за деца. Около 82% от касиерите в ЕС са жени; делът им сред чистачите по домовете достига 95%.

  По-голяма несигурност на работните места
  Около 84% от работещите жени са заети в сектора на услугите, който беше силно засегнат от кризата с COVID-19. Това означава, че рисковете част от тях да загубят работните си места са по-големи. Ограниченията повлияха и на други професии с висок дял на жените - например, предучилищни грижи, секретарска и домакинска работа. Над 30% от жените работят на непълен работен ден; много жени са заети и в неформалната икономика, в която липсва защита на трудовите и осигурителните права. Ако дете или възрастен роднина се разболее, грижите обикновено падат на плещите на жените. Затварянето на училища в кризата затрудни допълнително жените при работата от вкъщи.

  Засилване на насилието спрямо жените
  Около 50 жени в ЕС губят живота си всяка седмица вследствие на домашно насилие. Нещата се влошиха допълнително по време на пандемията, а ограниченията направиха още по-трудно за жертвите да потърсят помощ. В същото време засиленото използване на интернет доведе до увеличаване на тормоза и насилието, основано на пола, в дигиталното пространство, както и на сексуалната експлоатация на деца и особено на момичета онлайн. Някои страни в ЕС предприемат допълнителни мерки срещу насилието, основано на пола, по време на пандемията.

  Тези проблеми и неравенства изискват спешни решения, отбелязват от Европейския парламент.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 3 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 3 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 4 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 4 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 5 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми