понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4156 прочитания

  Проектът за роботизиране на ферми за насекоми CoRoSect обяви успешен край

  Проектът обединява 19 партньора от цяла Европа, сред които беше и българската Nasekomo
  29 март 2024, 11:29 a+ a- a

  CoRoSect, проект, финансиран по програма „Хоризонт 2020“, ръководен от университета в Маастрихт, който стартира през януари 2021 г., приключи успешно през март 2024 г. Целта на проекта беше да насърчи среда за сътрудничество между хора и роботи, като същевременно рационализира трудоемките задачи в производството на отглеждане на насекоми. Основната цел беше да се допринесе значително за оптимизирането и автоматизирането на малки и средни ферми за насекоми, които работят с насекомите Hermetia Illucens, брашнен червей и щурец. Така CoRoSect въведе интегрирана когнитивна екосистема, която заменя монотонните и предизвикателни задачи на отглеждането на насекоми с автоматизирани процеси.

  CoRoSect адресира практически предизвикателства при отглеждането на насекоми като ръчното боравене с касетки, проследяването на условията на виреене, отделянето на ларвите от хранителната постеля и управление на качеството. Четири широкомащабни пилотни демонстрации, проведени в Норвегия, Италия, България и Испания, изиграха ключова роля в усъвършенстването на системата CoRoSect, включваща различни софтуерни и хардуерни компоненти с различни нива на сложност. Благодарение на колективните и индивидуалните усилия на членовете на консорциума и фермите за насекоми, осигурили време, пространство, знания и съответните насекоми, с които работят, системата CoRoSect беше успешно прецизирана.

  „Бих искал да благодаря на Европейския съюз, както и на всички партньори и заинтересовани страни на CoRoSect за техния ентусиазъм, ангажираност и подкрепа през последните 3 години. Заедно бяхме на вълнуващо пътешествие, за да предоставим на фермите за насекоми следващо поколение роботизирани и цифрови решения. Постигнати са забележителни резултати. За мен беше чест да служа на този проект като координатор на проекта.“ Д-р Рико Мьокел ( Dr. Rico Möckel), Универститет на Маастрихт

  Основни акценти от въздействието на CoRoSect:

  • Успешно изпълнение на четири пилотни проекта в INVERTAPRO, Italian Cricket Farm, Nasekomo и Entomotech.

  • Повече от 50 научни и бизнес представители, ориентирани към роботиката, се възползваха от демонстрациите на CoRoSect.

  • Нова, ориентирана към услугата ICP система (Integrated Cyber Physical System), способна да поддържа повече от 97% от планираните ключови целеви задачи и сценарии за адаптиране в реално време при отглеждане на насекоми.

  • Повече от 90% точност на ефективността на роботите за класифициране на ларви.

  • Нов мултимодален метод за отчитане, включително активно отчитане с повече от 90% степен на откриване.

  Иновацията на CoRoSect е в полза на трансформирането на нискокачествени органични продукти в богата на протеини храна, подходяща за хора и животни, в съответствие с принципите на кръговата икономика. Като насърчава симбиозата между хора и роботи, CoRoSect не само революционизира отглеждането на насекоми, но и рационализира производствените процеси, повишавайки устойчивостта и генерирането на приходи.

  Наследството на CoRoSect и перспективите за бъдещето С 19 партньора в цяла Европа, успехът на CoRoSect означава промяна на парадигмата в автоматизацията на отглеждането на насекоми. Неговото наследство бележи началото на нова ера, обещаваща трансформиращи промени в отглеждането на насекоми и автоматизацията на процеса.

  Проектът CoRoSect обедини 19 партньора от цяла Европа, сред които беше и българската Nasekomo, и беше финансиран от рамковата програма на Европейския съюз Хоризонт 2020.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство