понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  790 прочитания

  В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството

  Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
  28 март 2024, 09:29 a+ a- a

  Снимка: Nula.bg

  Размерът на глобалния пазар на счетоводни услуги, базирани на изкуствен интелект (ИИ/AI) се оценява на $1,56 млрд. през 2024 година и се очаква да достигне $6,62 млрд. в следващите 5 години. Данните са от проучване, извършено от Mordor Intelligence, които прогнозират 33,5% комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) за периода. С нарастващия обем на транзакциите и информационния поток, фирмите, които предлагат счетоводни услуги са изправени пред предизвикателството да приспособят своя начин на работа към новите изисквания на пазара. В този контекст, структурните промени в бизнес сектора, дигитализацията и въвеждането на иновативни технологии като изкуствения интелект, играят ключова роля за преобразяването на счетоводните практики и процеси.

  „Една от най-изразените тенденции в съвременното счетоводство е нарастващият обем на документацията и информацията, свързана с бизнес операциите. С разширяването на бизнесите и на техните операции, счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните. С нас се свързват все повече счетоводители, които търсят начин да автоматизират процесите, за да се справят с нарастващия обем на работа“, коментира Мартин Матеев - основател и изпълнителен директор на стартъп компанията Nula.bg, която създаде първата изцяло облачно базирана система за управление на счетоводство и финанси в България.

  В България практиките в областта се променят с по-бавни темпове, но изискванията на бизнеса за все по-стратегическо, прецизно и ефективно счетоводство нарастват, което несъмнено ще доведе до промяна. Бъдещите разработки в областта на ИИ се очаква да бъдат все по-мащабни, което ще доведе до генерална промяна на начина, по който се работи в момента. Чрез включването на технологии, базирани на изкуствен интелект фирмите могат да прогнозират паричните потоци и да идентифицират рискови области, което позволява на счетоводителите да помагат на клиентите, преди проблемите да станат сериозни и да имат последствия върху бизнеса. Тази тенденция също така ще позволи на счетоводителите да се развият отвъд конвенционалното отчитане и финансово планиране, и все повече да включват други важни бизнес области в своята работа.

  „От една страна, софтуерните платформи за счетоводство трябва да се адаптират към нарастващите нужди на бизнеса и новите технологии, като предоставят високо ниво на автоматизация и възможности за анализ в реално време. От друга - счетоводителите трябва да предприемат стъпки да развият своите умения за анализ на данни и машинно обучение, за да се възползват от най-новите технологии. Нашите наблюдения са положителни - темата за дигитализация на счетоводството предизвиква все по-голям интерес сред професионалистите в България. През април ще бъдем и гост-лектори на събитие по темата, организирано от Асоциацията на счетоводителите в България, където ще представим най-новите тенденции в тази област“, коментира още Мартин Матеев.

  Дигиталните умения на обществото и бизнеса дават възможност с по-малко усилия да се постигнат по-добри резултати, според екипа на българската стартъп компания Nula.bg. Използването на по-модерни и иновативни технологии е пряко свързано с повишаване на продуктивността, тъй като това означава прекарване на по-малко работа в рутинни процеси, и отделяне на повече време за аналитични задачи. Компанията Nula.bg стартира като предоставя първата онлайн електронна услуга в България, насочена към счетоводители, счетоводни кантори и малкия и среден бизнес. След това разработва и липсващото електронно управление за бизнеса – централизирана платформа, която е интегрирана с всички банки в България и държавната администрация. Към момента тя дава възможност за използване на иновативен модул за автоматично разчитане на фактури, базиран на AI, дистанционна електронна идентификация, цифрово подписване с квалифицирани подписи и отворено банкиране.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 5 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 7 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света