неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2879 прочитания

    Използва ли бизнесът у нас AI?

    Как компаниите прилагат технологията – вижте какво споделиха пред Economy.bg изпълнителни директори на водещи компании в България
    15 декември 2023, 17:02 a+ a- a

    Как фирмите у нас използват AI и как се адаптират към новата технологична реалност – попитахме изпълнителни директори от различни сектори.

    Димитър Дилов, изпълнителен директор, член на УС и ръководител направление „Управление на риска“ в Банка ДСК:

    Тепърва ще виждаме навлизането на повече AI модели в банковите операции

    Според новоприетата регулаторна рамка на ЕС за регулиране на AI, изкуствен интелект са машинно базирани модели, които автономно могат да дават препоръки, да правят прогнози, да генерират резултати, които да влияят на реалната или виртуалната среда. В това отношение банката използва предимно машинно базирани модели за вземане на решения. Внедряването им е съобразено с регулаторните изисквания, както и с етичните бизнес норми, изискващи сигурни, прозрачни, проследими, щадящи околната среда и недискриминационни AI системи. Затова прилагането на AI трябва да бъде в услуга на бизнеса и насочено към хората, а не самоцел. Вярвам, че тепърва ще виждаме навлизането на повече AI модели в банковите операции, за което, разбира се, е необходимо банките и секторът като цяло да се подготвят.

    Георги Брашнаров, изпълнителен директор, Немечек България:

    Обучаваме собствени модели и ползваме тези на пазара
    Използваме част от инструментите, които вече са на пазара. Обучаваме и собствени модели. Опитваме се да преценим практичната полза от един или друг модел. Едно от големите предизвикателства днес пред нас, а и пред българската софтуерна индустрия във времена на отрезвяване на пазарите е как да бъдем по-ефикасни в дейността си. Затова AI би трябвало да се разглежда като един много добър инструмент за повишаване на производителността и за ефикасността.

    Екатерина Недялкова, изпълнителен директор на Experian България:

    Инвестицията в GenAI платформи и обучения ще продължи
    Experian има дългогодишен опит в областта на изкуствения интелект. Продуктите, в които компанията имплементира изкуствен интелект, помагат на клиентите ни по-цял свят да вземат по-добри решения за своя бизнес, да предпазват потребителите от кражба на самоличността в онлайн среда и да подпомагат тяхната финансова грамотност и достъп до кредитни услуги. Този натрупан през годините опит ни дава добра перспектива към иновативните приложения на генеративния изкуствен интелект. През изминалата година се фокусирахме върху това да информираме служителите си за ползите от GenAI, да обогатим техните познания за това как могат да повишат своята продуктивност чрез използването на публичните GenAI платформи и не на последно място да ги обучим как да използват отговорно тази технология. Инвестицията в GenAI платформи и обучения ще продължи да бъде стратегически фокус за компанията през следващите месеци.

    Орлин Радев, съосновател и изпълнителен директор на Ampeco:

    Използваме различни AI инструменти в различни отдели
    Ние сме технологичен бизнес и няма как да не се възползваме от възможностите, които изкуственият интелект предлага. Имаме работещ proof-of-concept за прилагане на машинно обучение (ML) на платформата ни, в момента го оптимизираме и започваме тестове с клиенти. AI, в частност ML, oбработва огромен набор информация за начина, по който крайните потребители използват дадена зарядна станция за електромобили. Тези данни помагат на операторите, които са клиенти на AMPECO, да оптимизират мрежите си от станции и средносрочно виждаме това като важно конкурентно предимство за платформата ни. Важните ползи на този етап са следните - първо, ML може да предскаже с голяма точност коя станция може да спре да функционира в даден момент. Второ, може да помогне на операторите да повишат заетостта в по-слаби периоди от деня. Екипът ни работи по конкретни алгоритми и е въпрос на време те да са достъпни за клиентите ни. Отделно използваме различни AI инструменти в ежедневната си работа в различни отдели – от маркетинг и HR до продуктовите мениджъри и програмистите, като начин да ускорим и оптимизираме определени задачи.

    Явор Трифонов, старши вицепрезидент Корпоративно развитие в Chaos:

    Експериментираме с AI технологиите в различни сфери от нашия бизнес
    Постоянно следим развитието на AI технологиите и експериментираме с тяхното приложение в различни сфери от нашия бизнес, включително маркетинг, сигурност, поддръжка и други, но вниманието ни най-вече е насочено към това как тези нови технологии могат да бъдат приложени за подобряването на нашите продукти и разработването на нови такива. При нас новите технологии започват в Chaos Innovation Lab, звеното ни за проучвания и иновации, оглавявано от Владимир Койлазов, един от основателите на компанията. AI е един от основните ни приоритети и проучваме множество различни пресечни точки между изкуствения интелект и технологиите за визуализация. Към Innovation Lab действа и специализиран екип за Machine Learning, който развива технологиите ни в това направление.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години