сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  711 прочитания

  Министър Стойчева и еврокомисар Иванова обсъдиха превръщането на България в иновационен хъб за ЮИЕ

  Министърът на иновациите и растежа представи позицията на България на Съвета на ЕС по конкурентоспособност в частта „Космическо пространство“
  11 декември 2023, 08:38 a+ a- a

  Снимки: МИР

  Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова обсъдиха инициативата за превръщането на България в иновационен хъб за Югоизточна Европа на работна среща в Брюксел.

  Министър Стойчева и еврокомисар Иванова дискутираха и развитието на иновационни долини в страната. „Иновационните долини във Варна и Пловдив набират скорост. Предстои създаването на водородна долина в Стара Загора, около която също да се развие екосистема за развитие на иновации и зелен преход. Ако обединим иновационните долини в хъб заедно с други от съседните държави и създадем възможности за сътрудничество в нови сектори и дълбоки технологии в региона, ще повишим конкурентоспособността на Югоизточна Европа чрез нови технологии, центрове за експериментиране и обучение и развиване на таланти“, каза Стойчева.

  Илиана Иванова подчерта, че водещ приоритет е позиционирането на България като дестинация за създаване на иновации и високи технологии и развитието на таланти.

  Министър Стойчева обясни, че подготвя учредяването на Борд за иновации, който да включва всички заинтересовани страни с цел устойчивост на иновационната екосистема.

  Двете обсъдиха още стъпки за създаването на център за култура и творчески индустрии в България, който да позволи на бизнеса и всички участници в екосистемата да развият своя капацитет и включат технологиите за повишаване на своята конкурентоспособност. „Това е още една стъпка, която ще насърчи талантите у нас. Културата и творческите индустрии могат да са сектор, който дава значим принос в икономиката през иновации и предприемачески подход“, категорична бе Стойчева.

  България разглежда космическия сектор като стратегически актив, който допринася за създаването на нови пазари и бизнес възможности за индустрията и за развитието на малките и средни предприятия. Това заяви министър Стойчева по- късно в събота (9 декември) по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство) в Брюксел. В частта „Космическо пространство“ ръководители на българската делегация са министърът на иновациите и растежа и зам.-постоянният представител на Република България към ЕС Иванка Ташева.

  „Европа трябва да запази водещи позиции в предоставянето на космически данни и услуги чрез активизиране на усилията си за укрепване на космическите си програми и създаване на механизми за стимулиране на успешна европейска космическа промишленост“, каза още министърът на иновациите и растежа.

  „По отношение на Космическата стратегия на ЕС за сигурност и отбрана България счита за важно да се осигури обща рамка за сигурност, безопасност и устойчивост в космоса, която да гарантира последователен и общоевропейски подход, при запазване на гражданския характер на програмите и предлаганите услуги“, заяви министърът на иновациите и растежа Стойчева. По думите ѝ, с цел гарантиране на автономен достъп на ЕС до космическото пространство трябва да се намери работещ модел, ориентиран към услугите, основан на нов подход за възлагане на обществени поръчки и подобрена рамка за конкуренция.

  В рамките на Съвета в частта „Космическо пространство“ се прие и проект на заключения относно „Управление на космическия трафик: актуално състояние“.

  По време на заседанието беше даден мандат за преговори с Европейския парламент (общ подход) по предложението за Законодателен акт за промишленост с нулеви нетни емисии. Съветът също така одобри и политическо споразумение за привличане и задържане в Европа на талантите в областта на научните изследвания, иновациите и предприемачеството.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество