сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1224 прочитания

  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система

  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  07 декември 2023, 16:23 a+ a- a

  Снимки: Schneider Electric

  Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, откри официално първата у нас иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие от нов тип. Системата обслужва сертифицираната Умна фабрика на Schneider Electric в Пловдив, която по този начин става изцяло независима от природния газ. На церемонията по откриването на съоръжението присъстваха представители на националните и местни власти, сред които: г-жа Ангелина Бонева, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, г-н Иван Стоянов, заместник-кмет „Екология и здравеопазване“ на гр. Пловдив, г-н Димитър Иванов, кмет на община Марица, г-н Йордан Дашев, кмет на с. Радиново, и г-н Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Главен изпълнител на иновативната геотермалната система е българската компания ReEnergy Engineering. По-рано тази година бе въведено в експлоатация и новото разширение на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, с чието изграждане беше синхронизирано и изграждането на геотермалната система.

  Ангелина Бонева, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

  „Шнайдер Eлектрик е пионер в това, което ние наричаме двоен преход – дигитален и зелен. Това е компания с международен мащаб и амбиции, която увеличава възможността да се работи с университетите и с най-новите технологични и енергийни решения. Голяма компания, която завихря една собствена екосистема и повишава общия стандарт. Много се радвам, че високите амбиции на Шнайдер Електрик се пренасят тук, в гр. Пловдив, и сред местните общности. Това са местата на България, разпознати за най-добри инвестиции, защото местната власт работи ръка за ръка с бизнеса. Искрени поздравления и респект за Шнайдер Електрик“, каза по време на церемонията г-жа Ангелина Бонева.

  Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово

  „Като локална бизнес организация сме изключително щастливи, че компанията има устойчиви инвестиционни намерения в България. Разширението на фабриката, което беше пуснато в експлоатация наскоро, е поредна стъпка в тази посока, която, вярвам, няма да е последна. Същото важи и за геотермалната система, която откриваме днес. Проекти от това естество са ключови за създаването и развитието на технологични компетенции у нас и ще бъдат изключително важни в бъдеще“, споделя Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

  Иван Стоянов, зам.-кмет „Екология и здравеопазване“ на гр. Пловдив, СНИМКА - Schneider Electric

  Като представител на местната власт зам.-кметът „Екология и здравеопазване“ на гр. Пловдив г-н Иван Стоянов изказа удовлетворението си, че присъства на събитие с принос към екологията. „Радостен съм, че местният бизнес и бизнесът като цяло са в помощ на общините и администрацията, за да въвеждаме заедно подобни успешни модели. Имаме какво да учим от вас и ще бъдем полезни с каквото можем. В лицето на община Пловдив имате един партньор и приятел“, сподели г-н Стоянов.

  В отговор на амбициозните глобални цели на Schneider Electric иновативната геотермална система за отопление и охлаждане е изградена със сондажи от „сух“ затворен тип, т.е. в нея циркулира флуид, който се загрява от естествената температура на земята. Термопомпени агрегати произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно. В преходните сезони термопомпените агрегати осигуряват пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл. При активно охлаждане „безплатната“ топлина на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода. По-този начин може да се постигне над 70% икономия на електрическа енергия за отопление и охлаждане на завода. Основните предимства на затворения тип система са оползотворяването на неизчерпаема енергия от земята и намаляването на консумацията на електрическа енергия. При това системата не използва подземни водни ресурси.

  Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив

  „Новата геотермална система означава пълно елиминиране на употребата на природен газ. За Schneider Electric това е дългосрочно стратегическо намерение, свързано с нашия ангажимент за постигане на въглеродна неутралност. Управлението на енергията заедно с устойчивото развитие е есенцията на нашия бизнес и наша компетентност“, споделя Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив. „Ето защо да бъдем пионери в изграждането на такъв тип системи в индустрията е естествена роля за нас като компания“, допълни той.

  В началото на 2021 г. Schneider Electric обяви своите шест официални ангажимента за ускоряване на устойчивото развитие, обвързани с Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Планът за декарбонизация на компанията включва въглероднонеутрални операции през 2025 г., въглeроднонеутрален цялостен отпечатък върху околната среда през 2040 г. и верига за доставки с нулеви нетни въглеродни емисии през 2050 г.

  Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона

  „Мисията е възможна! България днес не само догонва Европа или останалия свят, тя вече е водеща в прилагането на модерните и съвременни и технологии“, сподели г-н Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на ТИЗ. Той завърши думите си с цитат от заместник-председателя на Европейската комисия, който по време на откриването на българския павилион в Дубай е обявил, че Тракия икономическа зона е един от най-добрите примери в Европа за прилагане и реализиране на проект за въглеродна неутралност. „Това е възможно, защото ние имаме партньори като Шнайдер Електрик, които не само говорят, а и изпълняват всичко това“, допълни г-н Панчев.

  Геотермалната система на Schneider Electric ще допринесе не само за подобряването на енергийната ефективност, но и за борбата с климатичните промени. Добавянето на възобновяеми енергийни източници, присъединени с помощта на подходящи дигитални решения, е подход, който подпомага намаляването на отрицателните влияния на човешката дейност върху околната среда, подчертават от компанията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество