неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    910 прочитания

    Alphabet представи най-усъвършенствания си AI модел

    Най-новата версия на Gemini ще бъде интегрирана в Bard в началото на 2024 г.
    07 декември 2023, 08:27 a+ a- a

    Снимка: Google

    Alphabet представи своя най-напреднал модел с изкуствен интелект (AI/ИИ), технология, способна да обработва различни форми на информация като видео, аудио и текст. Наречен Gemini, дългоочакваният AI модел на собственика на Google е способен на по-усъвършенствани разсъждения и разбиране на информация с по-голяма степен на нюанси от предишната технология на Google, казаха от компанията.

    „Тази нова ера на модели представлява едно от най-големите научни и инженерни усилия, които сме предприели като компания“, написа главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай в публикация в блог.

    От стартирането на ChatGPT на OpenAI преди около година, Google се състезава да произвежда AI софтуер, който да съперничи на това, което компанията, подкрепяна от Microsoft, представи, отбелязва „Ройтерс“.

    Google добави част от новата технология на модела Gemini към своя AI помощник Bard в сряда (6 декември) и заяви, че планира да пусне своята най-модерна версия на Gemini чрез Bard в началото на следващата година.

    Alphabet каза, че прави три версии на Gemini, всяка от които е проектирана да използва различно количество процесорна мощност. Най-мощната версия е проектирана да работи в центрове за данни, а най-малката ще работи ефективно на мобилни устройства, казаха от компанията.

    Gemini е най-големият AI модел, който подразделението на Google DeepMind AI е помогнало да направи, но е „значително“ по-евтино да обслужва на потребителите от предишните, по-големи модели на компанията, каза пред репортери вицепрезидентът на DeepMind, Ели Колинс.
    „Така че е не само по-способен, но и много по-ефективен“, каза Колинс. Най-новият модел все още изисква значително количество изчислителна мощност за обучение, но Google подобрява своя процес, добави той.

    Alphabet анонсира и ново поколение свои специално изградени AI чипове или тензорни процесори (TPU). Cloud TPU v5p е проектиран да обучава големи AI модели и е съединен в пакети от 8960 чипа.

    Новата версия на нейните клиентски процесори може да обучава големи езикови модели почти три пъти по-бързо от предишните поколения. Новите чипове са достъпни за разработчиците в „предварителен преглед“ от сряда, съобщи компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години